Renunţă la statutul regal pentru a se mărita cu un fost coleg de clasă

17 Mai 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Renunţă la statutul regal pentru a se mărita cu un fost coleg de clasă

Prințesa Mako, nepoata cea mare a împăratului japonez Akihito, va renunța la statutul regal pentru a se căsători cu un fost coleg de clasă care, odată, l-a întruchipat pe "Prințul mării" pentru a promova turismul, relatează independent.co.uk.

Mass-media japoneză relatează că există dezbateri privind familia regală care devine din ce în ce mai mică, deoarece prințesa va deveni un om obișnuit după ce se căsătoreşte.

Cabinetul japonez urmează să aprobe vineri un proiect de lege care să-i permită împăratului Akihito, în vârstă de 83 de ani, să demisioneze, fiind prima abdicare a unui împărat japonez în aproape două secole. Akihito a declarat în august anul trecut că se teme că nu-şi va mai putea îndeplini obligaţiile din cauza vârstei înaintate.

Noua lege nu va conţine însă nici o referire la subiectele controversate legate de revizuirea unei legi succesorale numai pentru bărbați sau de a permite femeilor să rămână în familia imperială după căsătorie, o mișcare a conservatorilor temându-se că ar fi un prim pas pentru a lăsa femeile să moștenească tronul.

Întrebat despre micşorarea familiei regale, secretarul general al Cabinetului, Yoshihide Suga, a declarat miercuri la o conferință de presă: "Nu există nicio schimbare în opinia noastră  pentru a continua cu luarea în considerare a pașilor care să asigure o succesiune imperială stabilă".

Logodnicul neoficial al prinţesei Mako, Kei Komuro, în vârstă de 25 de ani, a apărut miercuri, în fața camerelor presei strânse la biroul de avocatură din Tokyo, unde lucrează, la o zi după apariţia știrii privind logodna lor. 

"Nu este momentul acum  să fac observații, dar voi vorbi la momentul potrivit", a declarat Komropol, 25, în mod repetat, reporterilor.

Komuro, despre care presa a relatat că l-a întruchipat pe "Prinţul mării" pentru promovarea turismului pe o plajă din apropierea orașului Tokyo, a spus că a avut marţi o scurtă convorbire telefonică cu Mako.

Există doar patru moștenitori ai tronului Japoniei - cei doi fii ai lui Akihito, de vârstă mijlocie, fratele octogenar al lui Akihito și prințul Hisahito, băiatul fiului cel mai mic al lui Akihito, în vârstă de zece ani.

Akihito are doar patru nepoți, trei fiind femei - Mako, sora ei mai mică, Kako și fiica prinţiului Naruhito, Aiko. Scăderea populației regale - care reflectă o tendință mai largă a societății japoneze - a stîrnit îngrijorarea că cel mai tânăr prinț poate fi şi ultimul.

"În cadrul sistemului actual, există riscul ca Hisahito să fie singurul care a rămas în familia imperială", a declarat profesorul universitar Keio Hidehiko Kasahara.

Mako, ca şi logodnicul său, este absolventă a Universității Creștine Internaționale, are o diplomă de masterat de la Universitatea din Leicester și a lucrat ca cercetător la un muzeu.
 

Alte stiri din Life style

Ultima oră