Cercetătorii de la Centrul European pentru Mediu și Sănătate Umană de la Universitatea din Exeter au studiat datele din recensământul britanic pentru a evalua modul în care locație geografică a unei persoane i-ar putea influenţa sănătatea, relatează maturetimes.co.uk.
Ei au corelat aceste date cu locul unde trăiesc respondenții şi au descoperit că, cu cât o persoană trăieşte mai aproape de mare, cu atât sănătatea sa este mai bună. Se pare că țărmul ajută la relaxare. Experții susțin că accesul la natură încurajează activitatea și reducerea stresului.
Un alt studiu, realizat de aceeași cercetători, a constatat că oamenii care au mers la mare s-au simțit mai liniștiți decât după ce au vizitat un loc asemănător într-un parc sau chiar o zonă rurală.
Analiza datelor colectate în Noua Zeelandă arată că locuitorii ale căror proprietăți aveau vedere la mare erau mai fericiți decât vecinii lor. Unii oameni de știință au ajuns atât de departe încât să spună că ar trebui construite mai multe apartamente și proprietăți accesibile pe malurile mării.
Cercetarea arată şi cum sunetul mării influenţează creierul, creând o stare profundă de relaxare. De asemenea, plutirea în apa mării redirecţionează sângele din membrele inferioare și îl pompează către zona inimii. Sângele proaspăt aduce mai mult oxigen creierului, făcând oamenii mai activi și mai vigilenți.
Studiile au arătat că aerul de mare este benefic pentru somn, deoarece este încărcat cu ioni negativi sănătoși, care accelerează capacitatea organismului de a absorbi oxigenul.
De asemenea, substanțele chimice echilibrează nivelul de seratonină, un hormon legat de starea de spirit și stres. De aceea, după o vacanță, vă simțiți mai atent, relaxat și energizat.
Când locuiți într-un oraș, mai mult sau mai puţin aglomerat, aveți tendința de a petrece mai mult timp în interior pentru a vă îndepărta de zgomotul și poluarea afară. În schmb, persoanele care locuiesc în apropierea mării sunt mai predispuse să se plimbe și să stea la soare.
Lumina soarelui ajută organismul să absoarbă calciul pentru oase mai puternice și ajută la combaterea hipertensiunii arteriale și a altor probleme de sănătate.
Viaţa la mare oferă o mulțime de opțiuni pentru activități recreative. Unde altundeva puteți să vă plimbați, să înotați, să navigați, să jucați volei pe plajă sau fotbal, să faceți plajă și să faceți plimbări lungi ? Condițiile de viață de la malul mării vă încurajează să rămâneți activi prin activitățile plăcute.
O baie relaxantă poate arde aproape 200 de calorii, iar jocurile pe plajă pot arde mult mai mult. Mersul pe nisip are nevoie de un efort de până la două ori și jumătate mai mare decât mersul pe o suprafață, plană la aceeași viteză.
Fructele de mare proaspete reprezintă un alt avantaj al locuirii în apropierea coastei. Dacă vă place peștele și ştiţi care sunt beneficiile pentru sănătate ale acestuia, la malul mării este mult mai accesibil și adesea îl găsiţi mai ieftin.
Nu toată lumea poate trăi la mare sau nu vrea, dar aveţi toate motivele să integraţi în rutina zilnică unele dintre beneficiile vieții la mare.
Sunetul calm al mării este dificil de simulat, dar studiile au arătat că doar privind verdeața vă detensionaţi. A trăi lângă apă încurajează exercițiul în aer liber - o plimbare de-a lungul plajei este o perspectivă mult mai atractivă decât o plimbare pe stradă.
Aşa că, dacă nu aveţi marea la îndemână, închiriați o barcă cu vâsle şi mergeţi pe cel mai apropiat râu sau lac sau faceți o excursie într-o rezervația locală sau sălbatică, aerul proaspăt fiind benefic pentru sănătate.