Cum a ajuns o maşină de codificat mesajele naziştilor să se vândă în România

12 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Cum a ajuns o maşină de codificat mesajele naziştilor să se vândă în România

Cineva din Romania s-o fi gândit că a făcut o afacere când a vândut o maşină de scris cu 100 de euro la un târg de vechituri. A greşit, relatează Reuters.

Maşina de scris era, de fapt, o maşină nemţească de cifrat mesaje, Wehrmacht Enigma I, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cel care a cumpărat-o din târgul de vechituri a scos-o la licitaţie pe site-ul casei Artmark din Bucureşti, cu un preţ de pornire de 9 000 euro. Maşina a fost vândută marţi unui ofertant online cu 45.000 euro.

"Colecţionarul a cumpărat-o de la un târg de vechituri. Este profesor de criptografie şi... ştia foarte bine ce cumpără ", a declarat pentru Reuters Cristian Gavrilă, manager la Artmark.

România a fost aliată a Germaniei naziste până în 1941, când a întors armele împotriva nemţilor. Istoricii spun că în ţara noastră s-ar putea afla multe maşini de codificare, dar nedescoperite încă. 

Maşina Enigma a fost folosită pentru codificarea şi decodificarea mesajelor trimise de militarii nazişti. Matematicianul britanic Alan Turing şi echipa sa de la centrul britanic de spargere a codurilor, Bletchley Park, au descifrat aceste coduri. După unele estimări, prin munca lor au scurtat războiul cu doi ani. 

Alte stiri din Life style

Ultima oră