Caz şocant. Medicii avertizează asupra consumului de sushi

12 Mai 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Caz şocant. Medicii avertizează asupra consumului de sushi Galerie foto (3)

Creşterea popularităţii consumului de sushi poate duce la apariţia unor boli parazitare fatale, avertizează medicii. Şi asta deoarece carnea crudă de peşte poate fi infestată cu viermi care, odată înghiţiţi, ajung în intestin şi provoacă dureri mari de stomac, vărsături şi febră. În cazurile grave, pot duce la şoc anafilactic, tulburări de ritm cardiac şi insuficienţă respiratorie, care pot fi fatale, relatează telegraph.co.uk.

Până de curând, astfel de cazuri erau rare în ţările europene occidentale deoarece majoritatea mâncărurilor pe bază de peşte erau gătite, iar viermii distruşi. Creşterea consumului de sushi a dus însă la înmulţirea cazurilor de îmbolnăviri care au necesitat spitalizare în întreaga Europă.

Ultimul caz este al unui portughez de 32 de ani care, la o săptămână după ce a mâncat file de peşte crud la un restaurant japonez, a intrat în agonie.

Când medicii i-au făcut endoscopie, i-au găsit din gât până în intestin foarte multe larve. Folosind un dispozitiv special, ei au reuşit să cureţe tractul digestiv de larve, iar simptomele bărbatului s-au ameliorat rapid.

Medicii din Lisabona, care l-au tratat, au lansat ulterior în BMJ Case Reports un avertisment către ceilalţi doctori să fie atenţi la pacienţii care au consumat recent sushi şi acuză dureri, greaţă, vomă şi prezintă alte complicaţii, precum obstrucţia intestinală şi hemoragie.

Dr Joana Carmo, gastroenterolog la spitalul Egas Moniz din Lisabona a declarat că din cauza schimbării obiceiurilor alimentare, anisakiaza este o boală în creştere în ţările occidentale, care poate fi depistată la persoanele care au mâncat peşte crud sau negătit. 

"Pacienţii pot prezenta simptome alergice. Simptomele gastrointestinale includ dureri abdominale, greaţă, vărsături şi complicaţii precum hemoragii digestive, obstrucţie intestinală, dar pot apărea şi perforaţii şi peritonite", a mai spus el.

Majoritatea oamenilor cred că sushi este o mâncare hrănitoare, săracă în calorii, dar studii anterioare au arătat că aceasta ar putea fi periculoasă. Unul dintre studii a dezvăluit că persoanele care mănâncă regulat sushi prezintă un risc crescut de boli cardiace.

De asemenea, cercetări recente au descoperit că, prin consumarea unor cantităţi mari de sushi, oamenii se expun unor doze periculoase de mercur, ce pot provoca boli cardiace şi pot afecta dezvoltarea creierului şi sistemului nervos, ducând la scăderea performanţelor cognitive.

Alte stiri din Life style

Ultima oră