Google şi sistemul său de operare Android taie accesul pentru telefoanele Huawei

20 Mai 2019 | scris de M.C.
Google şi sistemul său de operare Android taie accesul pentru telefoanele Huawei

Războiul dintre Statele Unite şi compania chineză Huawei a căpătat noi dimensiuni. Administraţia Trump a pus fabricantul chinez de telefoane inteligente pe lista neagră, impunând celor de la compania Google să nu mai furnizeze soft celor de la Huawei.

Altfel spus, viitoarele smartphone produse de cei de la Huawei nu vor mai avea numeroase aplicaţii esenţiale utilizatorilor occidentali, începând cu Google Maps, YouTube, Gmail, şi până la Google Play Store, magazinul de aplicaţii al Google.

Google, al cărui sistem de operare mobil Android echipează imensa majoritate a smartphone-urilor în lume, a anunţat, duminică, că începe să-şi suspende relaţiile cu compania chineză de telecomunicaţii Huawei, care face parte dintre cele considerate "riscante" de Washington.

Pe fondul tensiunilor comerciale cu Beijingul, preşedintele american Donald Trump a interzis săptămâna trecută grupurilor americane să facă comerţ în telecomunicaţii cu companii străine considerate periculoase pentru securitatea naţională, o măsură ce vizează în special Huawei, gigantul chinez de telecomunicaţii, considerat "oaie neagră" de către Washington, aminteşte France Presse.

Grupul figurează pe o listă de companii suspecte cu care nu se poate face comerţ decât după ce se obţine unda verde de la autorităţi, stabilită de Departamentul de Comerţ al Statelor Unite.

"Ne vom conforma acestui decret şi îi vom examina implicaţiile", a declarat Google într-un e-mail către AFP.

Implicaţiile pot fi importante deoarece, la fel ca toate grupurile tehnologice, Google trebuie să colaboreze cu producătorii de smartphone-uri pentru a-şi face sistemele compatibile cu telefoanele.

Astfel, Google va trebui să oprească activităţile ce implică transfer de tehnologii care nu sunt publice (adică cele "open source"), ceea ce ar forţa producătorul chinez să utilizeze doar versiunea "open source" de la Android, potrivit unei surse apropiate acestui dosar.

Huawei nu va mai putea accesa aplicaţiile şi serviciile proprietatea Google, precum Gmail, de exemplu.

Solicitat de AFP să-şi exprime poziţia, Huawei nu a răspuns.

El a denunţat săptămâna trecută "restricţii nerezonabile care vor încălca drepturile" grupului chinez.

Compania cu sediul în Shenzen (sudul Chinei) este de mult timp urmărită de autorităţile americane care o suspectează de spionaj în folosul Beijingului, ceea ce ar fi contribuit în mare măsură la spectaculoasa sa expansiune internaţională.

În primul trimestru, Huawei a vândut 59,1 milioane de smartphone-uri, adică o cotă de piaţă de 19%, mai mult decât grupul american Apple, dar încă în spatele liderului, sud-coreeanul Samsung.

Huawei este unul dintre lideri în 5G, noua generaţie de internet mobil în curs de introducere.

Primele două economii ale lumii se confruntă impunându-şi reciproc taxe vamale, în timp ce tehnologia este un punct central al acestei lupte.

 

Alte stiri din It

Ultima oră