Descoperire epocală a inginerilor: un robot care se transformă din solid în lichid. În experiment, se lichefiază pentru a ieși dintr-o cușcă (Video)

25 Ian 2023
Descoperire epocală a inginerilor: un robot care se transformă din solid în lichid. În experiment, se lichefiază pentru a ieși dintr-o cușcă (Video)

Oamenii de știință spun că au creat un robot care își schimbă forma care poate comuta între lichid și solid, poate conduce electricitatea și are abilități magnetice, potrivit descoperirilor publicate în revista științifică Matter. „Oferându-le roboților capacitatea de a comuta între starea lichidă și starea solidă, le oferă mai multă funcționalitate”, a declarat Chengfeng Pan, inginer la Universitatea Chineză din Hong Kong, care a condus studiul, într-o declarație conform Insider.

Ideea a fost inspirată de castraveții de mare, care „își pot schimba foarte rapid și reversibil rigiditatea”, a declarat Carmel Majidi de la Universitatea Carnegie Mellon, autor principal al proiectului, pentru Science News. Revista Smithsonian a raportat că roboții tradiționali nu pot accesa întotdeauna spații mici din cauza corpurilor lor dure, iar cei mai flexibili sunt prea fragili. Omul de știință a decis să creeze un robot care își schimbă forma între solid și lichid și este, prin urmare, atât puternic, cât și flexibil.

Potrivit studiului Matter, robotul care schimbă forma este realizat din galiu metalic. Galiul se poate topi la puțin mai puțin de 86 de grade Fahrenheit. Omul de știință a introdus și particule magnetice în metal, ceea ce le-ar permite să controleze modul în care robotul se mișcă sau se topește cu ajutorul magneților.

„Particulele magnetice de aici au două roluri”, a spus Majidi într-un comunicat. „Unul este că fac materialul să răspundă la un câmp magnetic alternativ, astfel încât, prin inducție, puteți încălzi materialul și provoca schimbarea de fază. Dar particulele magnetice oferă, de asemenea, roboților mobilitate și capacitatea de a se mișca ca răspuns la camp magnetic."

Într-un test, studiul a spus că robotul s-ar putea lichefia pentru a scăpa dintr-o cușcă înainte ca omul de știință să-l revină la forma inițială. De asemenea, robotul „a sărit peste șanțuri, s-a cățărat pe pereți și chiar s-a împărțit în jumătate pentru a muta împreună alte obiecte înainte de a se uni înapoi”, a spus studiul.

Cercetătorii au spus că acest robot ar putea fi util și în domeniul biomedical. Într-un experiment, robotul a fost folosit pentru a muta un obiect străin blocat într-un stomac model.

„Ceea ce arătăm sunt doar demonstrații unice, dovezi de concept, dar vor fi necesare mult mai multe studii pentru a aprofunda modul în care acestea ar putea fi de fapt utilizate pentru livrarea medicamentelor sau pentru îndepărtarea obiectelor străine”, a spus Majidi.

Alte stiri din It

Ultima oră