Marius Tucă: Sunt un Criminal în Serie în Această Profesie și Toate Crimele au Legătură cu Romantismul Care mă Caracterizează

13 Ian 2016 | scris de Cristi Semeghin
Marius Tucă: Sunt un Criminal în Serie în Această Profesie și Toate Crimele au Legătură cu Romantismul Care mă Caracterizează

Într-un interviu publicat de revista Q Magazine, Marius Tucă mărturisește încă o dată pasiunea iremediabilă pentru jurnalism, despre începuturile sale în presî, despre noua provocare ivită, radioul și despre proiectele de viitor.

Spicuind din răspunsurile lui Marius Tucă vă invităm să citiți interviul integral pe qmagazine.ro.

______________________________

„Când am primit prima legitimație de ziarist – se întâmpla în 1990, la Curierul Național – m-am simțit ca și cum aș fi primit primul act de identitate. Dintr-o dată certificatul de naștere și buletinul nici nu mai existau, legitimația de ziarist reprezenta singurul meu act de identitate. Mi-aduc aminte foarte bine că în prima noapte am dormit cu legitimația de jurnalist sub pernă de teamă să nu mi-o fure cineva. Și lucrul ăsta s-a întâmplat multe nopți de-a rândul și cred și astăzi, ca și atunci, că a rămas cel mai important act de viață și de identitate al meu”. 

(...)

„La mine la țară, în Oltenia, în copilăria mea, se spunea când stăteau oamenii de vorbă la poartă, că stau de taină. Ideea de dialog, de a sta de vorbă și de a comunica este, până la urmă, o taină între oameni. Oamenii se destăinuie, tăinuiesc, destăinuiesc și așa mai departe”- la faptă – „Întotdeauna mă gândesc că trebuie să fac, că trebuie să construiesc, am în permanență în minte ideea de a o lua de la capăt”.

(...)

„De ce radio? Pentru că nu aveam unde să mă duc să fac televiziune. Radioul înseamnă o nouă provocare pentru mine, mai ales acum, când sticla televizorului a devenit prăfuită și viciată. Cred că radioul este o cale potrivită pentru a asculta, a afla și descoperi, în plus, ideea de a face radio este una foarte veche, încă de pe vremea debutului meu în presă. După primele emisiuni la radio, simt că redevin din nou eu, iar asta e foarte important în această meserie. Pe lângă devotament și dedicație trebuie să simți că ești tu însuți, să-ți regăsești propriile năzuințe și eul cel mai profund, cel care te definește. Eu cred că cel mai important aspect al meseriei de jurnalist este să îți poți face meseria de jurnalist. Se pare însă că, uneori, și asta se întâmplă mai ales în România, pentru a putea să-ți exerciți această meserie, trebuie să devii și proprietar de instituție media. Sunt vremuri grele și, înainte de a fi proprietar, la site, la radio, cred că sunt angajat la ele”.

(...)

„Da, aș putea spune că sunt un criminal în serie în această profesie și toate crimele mele au legătură cu romantismul care mă caracterizează... Acestea sunt cele două fațete ale personalității mele. Probabil că, uneori, poezia are nevoie de cineva care să-i țină spatele pentru a supraviețui, motiv pentru care trebuie să iasă la suprafață partea dură a poetului. Iar alteori, când există prea multă duritate, prea multă răutate sau ură, fațeta poetică iese la lumină încercând să dea contur lumii și vieții”. Cât despre defecte...: „Unul dintre principalele mele defecte este defectul de a fi cel mai bun... Sunt de cele mai multe ori arogant cu bună știință, însă doar pentru a-mi demonstra că uneori știu să-mi stăpânesc aroganța. Eu cred că în momentul în care ești un om bun, granițele aroganței nu depășesc anumite zone și teritorii și eu încerc și cred că reușesc – de fapt așa sunt construit – să rămân constant un om bun, un om care dăruiește și construiește, în ciuda faptului că nimeni nu e perfect. Iar asta nu e deloc ușor când trăiești într-o țară tristă, plină de umor”.

(...)

„Am învăţat multe despre ceea ce înseamnă televiziune, despre ceea ce înseamnă oamenii care te privesc în fiecare seară, dar am învăţat și că gloria este atât de efemeră. A fost o perioadă pe care am trăit-o până la ultima picătură de sânge și pe care n-am înțeles-o atunci. A fost necesar să treacă ani de zile ca să înțeleg ce s-a întâmplat cu mine de fapt”. Poate și de aici motivația lui Marius Tucă, hotărât să o ia din nou de la zero, ca un veritabil Don Quijote, într-o profesie care i-a oferit absolut totul: „Mă interesează să fac lucruri la care mă pricep și să le fac cât mai bine, iar dacă toate cele pe care le-am făcut până acum nu au dovedit acest fapt, sunt gata să o iau de la capăt și să dovedesc de acum înainte ceea ce știu să fac. Am construit un site, am construit un radio și, când va veni momentul, voi construi o televiziune. Va fi o televiziune așa cum vreau eu, nu cum vor alții, o televiziune după chipul și asemănarea mea, o televiziune care să mă reprezinte. O televiziune în care voi avea libertatea totală. Nu mă interesează nici banii, nici faima și nici rating-ul. Așa cum nu m-au interesat nici în urmă cu 20 de ani, când am început să fac televiziune”.

________________

Interviu realizat de Claudiu Sorin, foto: Bogdan Dincă

Alte stiri din Interviuri

Ultima oră