Oscar 2021 - Documentarul "colectiv" este propunerea României pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun lungmetraj internaţional"

15 Oct 2020
Oscar 2021 - Documentarul "colectiv" este propunerea României pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun lungmetraj internaţional"

Documentarul "colectiv", în regia lui Alexander Nanau, este propunerea României la premiile Oscar 2021, secţiunea "cel mai bun lungmetraj internaţional", anterior numită "cel mai bun film într-o limbă străină", se arată pe pagina de Facebook a filmului.

Este prima oară când un documentar este propunerea României în competiţia pentru premiile Academiei Americane de Film, remarcă AGERPRES.

Și la a doua secțiune

În plus, distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures şi Participant, vor înscrie filmul "colectiv" şi pentru secţiunea "cel mai bun film documentar", arată reprezentanţii producţiei. Potrivit acestora, participarea unui film la două secţiuni îi sporeşte şansele de a fi nominalizat.

Propunerea a fost făcută de către o comisie a Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

"Este o mare onoare pentru noi să fim învestiţi cu atâta încredere de către comisia CNC. Ne aflăm cu adevărat în plină epocă de aur a documentarului, iar faptul că aceste filme încep să primească recunoaştere pe o scară atâta de largă este foarte încurajator. Suntem convinşi că povestea 'colectiv' va ajunge la cât mai mulţi oameni, ea fiind susţinută de eforturile partenerilor noştri americani în lungul drum care ne aşteaptă. Va fi o competiţie atipică, într-un an complicat, în care standardele de eligibilitate s-au lărgit, iar numărul documentarelor eligibile a devenit imens. Competiţia de abia acum începe, iar noi mergem mai departe cu optimism şi responsabilitate", a declarat Alexander Nanau.

Filmul este disponibil online, pe www.hbogo.ro.

"colectiv" spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj şi responsabilitate individuale.

Cine este Nanau

Nanau, regizor şi producător germano-român, este cunoscut pentru documentarele „Lumea văzută de Ion B.” şi „Toto şi surorile lui”, scrie News.ro.

“colectiv” va fi lansat în SUA pe 20 noiembrie de către Magnolia Pictures şi Participant, în aceeaşi zi în care distribuitorul Dogwoof va lansa filmul în Marea Britanie şi Irlanda. În plus filmul va intra în cinematografe şi VOD în mai multe ţări în această toamnă, printre care şi Franţa, Germania, Israel, Belgia, Olanda şi Elveţia, ceea ce îi va oferi o expunere şi mai mare, fiind şi mai mult în atenţianumeroşilormembri ai Academiei Americane de Film care locuiescînafara SUA.Filmulva fi disponibilîn 20 de ţărişiprinintermediul HBO Europe.

Distribuţia în cinematografele din România a fost realizată de către Bad Unicorn. „colectiv” esteprodus de Alexander Nanau Production, încoproducţie cu Samsa Film Luxembourg şi HBO Europe, cu sprijinul CentruluiNaţional al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund şi Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveţia, RSI - Elveţiaşi YES Docu - Israel.

Alte stiri din Film

Ultima oră