Centenarul Filmului Românesc: 100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe

02 Feb 2018 | scris de Sebastian S. Eduard
Centenarul Filmului Românesc: 100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe

Caravana producţiilor cinematografice româneşti România - Republica Moldova - Cernăuţi, desfăşurată sub numele "Centenarul Filmului Românesc - 100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe", va fi lansată sâmbătă, la Iaşi, informează organizatorii.

Asociaţia ARTIS din Iaşi şi Asociaţia Obştească MIA din Chişinău lansează, astfel, la Iaşi, printr-o conferinţă de presă-eveniment, acest proiect. Co-organizator al evenimentului, ce se va desfăşura pe parcursul a peste un an, este Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, iar manifestarea este derulată în colaborare cu Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi.

La conferinţa de lansare vor participa criticul de film Irina-Margareta Nistor, regizorul Igor Cobileanski - manager proiect pentru Republica Moldova, Andrei Giurgia - manager de proiect, România, Alexandru Giboi - director general AGERPRES, co-organizator, Daniel Şandru - coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi, Radu Botez - viceprimarul municipiului Iaşi, organizator, actorii Constantin Puşcaşu şi Daniel Busuioc, Doru Tompea - profesor universitar doctor la Universitatea "Petre Andrei" din Iaşi şi Andrei Apreotesei - managerul Ateneului din Iaşi, se arată într-un comunicat.

În cadrul evenimentului de sâmbătă va fi proiectat filmul "Afacerea Est" de Igor Cobileanski. Intrarea este gratuită, iar locurile pot fi rezervate online.

Producţiile cinematografice au fost selectate de critici de film precum Bujor T. Rîpeanu, Irina-Margareta Nistor, Ileana Popovici.

Irina-Margareta Nistor, "ambasador cinema" în cadrul proiectului, apreciază că această caravană "reprezintă o ocazie de a face o călătorie în trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat al unei istorii în imagini, de a vedea şi revedea cineaşti importanţi şi de a-i radiografia cu drag".

La rândul său, Andrei Giurgia subliniază dimensiunea educativă a demersului. "Pornim într-o călătorie provocatoare, cu 100 de staţii cinematografico-istorice, cu 100 de personalităţi de referinţă de la noi şi de peste Prut", spune el.

Totodată, managerul Ateneului din Iaşi, Andrei Apreotesei, spune că acest proiect este unul care aduce în atenţia publicului "valorile autentice, valorile şi oamenii care schimbă ceva în jur".

"Când am pus la cale acest proiect, ideile Valentinei Iusuphodjaev s-au conturat frumos, ca într-o regie, pe care de mult timp aşteptai s-o faci, cu producători şi actori dedicaţi. (...) Mai mult decât atât, la Chişinău, unde Valentina coordonează, practic, parteneriatele şi bunul mers, abia aşteptăm să vedem impactul şi interesul faţă de proiect", apreciază Igor Cobileanski, potrivit comunicatului.

De asemenea, directorul general al AGERPRES, Alexandru Ion Giboi, apreciază acest proiect ca fiind unul "dificil, dar frumos, cu posibile efecte excelente asupra culturii cinematografice a publicului român".

"Una dintre surprizele plăcute ale acestui proiect ţine de cele 15 oraşe din Republica Moldova, care vor fi cuprinse în Caravana Filmului Românesc. Mai mult, faptul că AGERPRES va fi prezentă prin filmul documentar 'Marea Unire: România la 100 de ani', dar şi prin expoziţia de fotografie 'România: Evoluţie - Ediţie specială de Centenar' constituie un plus pentru Agenţie, asigurând un public numeros, care va lua contact cu principalele noastre proiecte pentru Centenar", afirmă Alexandru Giboi.

Profesorul Daniel Şandru consideră că ''proiectul Centenarul Filmului Românesc împlineşte Programul Centenar al municipalităţii ieşene pe o dimensiune deosebit de importantă, ce ţine nu numai de comunicarea vizuală a evoluţiei societăţii româneşti, în ultima sută de ani, din perspectiva cinematografiei".

La rândul său, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, vorbeşte despre importanţa cinematografiei, în contextul sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire.

"Nu am întâlnit pe nimeni care să spună că nu-i plac filmele. Indiferent de gen, filmul este o aventură care ne scoate din plictiseala cotidiană. În cei peste 100 de ani de istorie proprie, filmul românesc a fost mereu aproape de români", menţionează Chirica.

"Centenarul Filmului Românesc" este un proiect desfăşurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iaşi (2017-2020).

 

Alte stiri din Film

Ultima oră