Regizorul Radu Gabrea a murit joi seara, la vârsta de 79 de ani, a declarat pentru AGERPRES soția artistului, actrița Victoria Cociaș.
Regizorul Radu Gabrea s-a născut la 20 iunie 1937, la București. A absolvit Institutul de Construcții București (1960) și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (1968). A semnat filme precum "Dincolo de nisipuri" (1974), "Nu te teme, Iacob!" (1982), "Călătoria lui Gruber" (2009), "Mănuși Roșii (2010), "O poveste de dragoste, Lindenfeld" (2013).
A fost primul președinte al Oficiului Național al Cinematografiei, cu rang de secretar de stat, înființat la 24 octombrie 1997 prin Ordonanță de urgență a Guvernului României. A deținut funcția până în anul 1999. Este membru fondator al Fundației "Filmul românesc". În 2011 a fost distins cu Ordinul Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.
De ziua sa, în iunie 2015, Radu Gabrea declara pentru miscareaderezistenta.ro că îşi dorea ca Dumnezeu să îl lase încă 50 de ani să facă filme. "Vârsta este doar o întâmplare", declara acesta.
Ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, a transmis condoleanțe familiei regizorului Radu Gabrea șia spus că moartea regizorului este o mare pierdere pentru cinematografia românească.
Ministrul arată că ''Dincolo de nisipuri'', după operele lui Fănuș Neagu, filmul din 1974, ''a născut controverse într-o lume a schematismului și maniheismului''. ''Profundul divorț de lumea absurdă a comunismului s-a produs în 1974, când s-a stabilit în Germania. S-a întors în țară, de care a fost puternic legat, în 1997. Moartea sa este o mare pierdere pentru cinematografia românească'', a mai scris Vulpescu.
Radu Gabrea a fost și rămâne un artist care a înțeles viața și a receptat-o în filmele sale, a declarat joi seară, pentru AGERPRES, actorul Dorel Vișan. El a evidențiat contribuția lui Radu Gabrea la elaborarea Legii cinematografiei, ca și calitățile sale de dascăl.
La rândul său, criticul de film Irina Margareta Nistor a spus despre regizorul Radu Gabrea că a fost un om de o cultură și de o generozitate extraordinară.
"Era un om de o cultură și de o generozitate extraordinară. Iubea și vedea filmul cu plăcere. Se bucura de fiecare spectator pe care îl câștiga, și a câștigat mulți spectatori. El ne-a arătat o altă lume, începând cu un documentar despre 'Bucureștiul de altădată' și terminând cu 'Un bărbat ca Eva' sau toate filmele pe care le-a făcut în România înainte de '89 și o parte au fost interzise, pentru că acesta a fost și motivul pentru care a plecat", a declarat aceasta.
Ea a spus că Gabrea "era unul dintre cei mai importanți regizori" și a fost un exemplu pentru profesioniștii din România.