A murit regizorul Mircea Mureşan

24 Apr 2020 | scris de A.V.
A murit regizorul Mircea Mureşan

Regizorul Mircea Mureşan a murit vineri dimineaţă la vârsta de 91 de ani, a declarat pentru AGERPRES Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România.

"A murit în spital, azi dimineaţă, la ora 8,00. Nu este vorba de coronavirus, a fost o boală necruţătoare. Era un domn distins, 91 de ani. (...) Îmi pare foarte rău, o asemenea personalitate, care era un om deosebit, un coleg deosebit, un om care sprijinea în permanenţă şi cineaştii tineri şi care avea foarte mare grijă de semenii lui de vârste mai înaintate", a precizat Laurenţiu Damian.

El a amintit că regizorul Mircea Mureşan "s-a impus în filmul românesc ca o mare personalitate" şi a fost, de asemenea, profesor la Universitatea de Teatru şi Film.

"Domnul Mircea Mureşan s-a impus în filmul românesc ca o mare personalitate, aş spune unul din cei mai interesanţi regizori care a fost distins la Cannes pentru 'Răscoala' şi care a făcut filme cu un puternic suflu patriotic şi când spun patriotic mă refer la semnificaţia exactă şi la termenii exacţi care se pot degaja din acest lucru. E vorba de filme de referinţă, e vorba de filme importante cum ar fi 'Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii', cum ar fi 'Horea', o ecranizare remarcabilă după romanul lui Savodeanu - 'Baltagul', în care practic Studioul Buftea a făcut o co-producţie interesantă cu Italia, iar rolul Vitoriei Lipan a fost jucat de o mare actriţă italiană - Margarita Lozano, a fost autorul serialului foarte cunoscut şi foarte îndrăgit 'Toate pânzele sus', a făcut comedie, a fost profesor la Universitatea de Teatru şi Film, şi a fost unul din fondatorii Dacin Sara, societatea dreptului de autor,(...) anul trecut l-am sărbătorit cu ocazia împlinirii vârstei de 91 de ani", a spus Laurenţiu Damian.

El a amintit că în ultimul timp au decedat şi alte personalităţi ale culturii româneşti.

"Este o pierdere (n.r. decesul lui Mircea Mureşan) şi vreau să vă anunţ că şi regizorul Mircea Moldovan, autorul acelor filme extrem de sensibile - 'Iarna bobocilor', 'Toamna bobocilor', ca să nu mai spun de filmul 'Pintea', şi el s-a stins, numai că s-a cerut foarte multă discreţie în cazul lui. Deci iată că în ultima vreme Olga Bucătaru, Mircea Moldovan şi Mircea Mureşan au dispărut şi ne-au spus 'Adio' nouă şi lumii cinematografice", a mai spus Laurenţiu Damian.

BIOGRAFIE

Mircea Mureşan s-a născut la 11 noiembrie 1928, la Sibiu. În perioada 1939-1947 a urmat Liceul "Gheorghe Lazăr", luându-şi bacalaureatul în iunie 1947.

Debutul în film l-a făcut după absolvirea în 1955 a IATC, cu un film avându-i în distribuţie pe Dumitru Furdui şi Vasilica Tastaman, "Toamna se numără..." (1961).

Consacrarea sa ca regizor a venit odată cu "Răscoala" (1965), film premiat la Festivalul de la Cannes.

Cariera sa cinematografică a debutat sub semnul ecranizărilor reorientându-se treptat spre comedie, cu rare excursii în domeniul documentarelor, potrivit CineMagia - www.cinemagia.ro.

Între filmele regizate de Mircea Mureşan în afara celor menţionate se numără: "Răscoala" (1965); "Baltagul" (1969); "Bariera" (1972); "Porţile albastre ale oraşului" (1975); "Toate pânzele sus" (1977); "Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii" (1980); "Lumini şi umbre: Partea I" (1981); "Întoarcere la dragostea dintâi" (1981); "Lumini şi umbre: Partea II" (1982); "O lebădă iarna" (1983); "Horea" (1984); "Toate pânzele sus! - Secretul epavei" (1986); "Toate pânzele sus! - Misterele mărilor" (1987); "Toate pânzele sus! - Întâlnire în Atlantic" (1987).

După 1989 a regizat: "Miss Litoral" (1990); "A doua cădere a Constantinopolului" (1994); "Sexy Harem Ada-Kaleh" (2001); "Azucena - Îngerul de abanos" (2005).

A fost vicepreşedinte al Asociaţiei Cineaştilor (ACIN) între anii 1974-1989.

Multe dintre filmele regizate de Mircea Mureşan au fost premiate la diverse festivaluri naţionale şi internaţionale din Cannes, New Delhi, Tokyo, Cairo, Moscova, etc.

Pentru realizările sale remarcabile în cinematografia românească, a fost distins cu Ordinul Muncii, Ordinul Meritul Cultural şi Serviciul Credincios în grad de Cavaler, potrivit site-urilor cjsibiu.ro şi sibiu.ro. În anul 2013 i-a fost conferit şi titlul de "Cetăţean de Onoare al Municipiului Sibiu". 

Alte stiri din Film

Ultima oră