Zelensky îi cere lui Biden să permită Ucrainei să lovească aerodromurile rusești pentru a oprii campania de bombardare a Kremlinului

01 Iul 2024
Zelensky îi cere lui Biden să permită Ucrainei să lovească aerodromurile rusești pentru a oprii campania de bombardare a Kremlinului

Ucraina are nevoie de permisiunea SUA pentru a folosi ATACMS pentru a lovi bazele rusești unde se află aeronavele care aruncă bombe, scrie Politico

Ucraina nu poate opri ploaia mortală de bombe rusești decât dacă SUA acordă permisiunea de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi aerodromurile din Rusia, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelensky într-un nou interviu.

„Cea mai mare problemă este cu bombele de alunecare”, a spus Zelenskyy pentru Philadelphia Inquirer într-un interviu publicat duminică.

Bombele de planare sunt bombe cu cădere liberă, multe datând din vremea sovietică, care au fost modernizate cu aripioare și navigație GPS, permițându-le să fie îndreptate către țintele lor cu o rază de acțiune de la 40 la 60 de kilometri. Sunt rapide, mici și nu emit semnătură de căldură, ceea ce le face foarte dificil de interceptat. Rusia a lansat mai mult de o sută pe zi cu un efect devastator, aruncându-le de pe avioanele de luptă-bombarde care zboară în spațiul aerian rus.

În interviu, Zelenskyy l-a îndemnat pe președintele american Joe Biden să permită Ucrainei să folosească rachete ale Sistemului de rachete tactice ale armatei (ATACMS) cu o rază de acțiune de 300 de kilometri pentru a lovi aerodromurile adânci din spatele Rusiei. Aceasta ar implica o slăbire suplimentară a politicii SUA privind utilizarea de către Kiev a armelor donate. Până acum, SUA au dat voie Ucrainei să lovească doar zonele din Rusia aproape de graniță – un răspuns la ofensiva rusă din această primăvară împotriva celui de-al doilea oraș al Ucrainei, Harkiv.

„Am reușit să facem o înțelegere că putem folosi anumite arme în direcția Harkov și puțin mai departe spre nord. Dar toată lumea înțelege că bombele aeriene și rachetele rusești sunt cea mai mare problemă a noastră de astăzi”, a spus Zelenskyi în interviu .

Ucraina a pledat pentru mai multe apărări antiaeriene pentru a ajuta la apărarea atacurilor obișnuite cu drone și rachete rusești care distrug infrastructura electrică a țării și lovesc orașele din întreaga țară.

Cu toate acestea, chiar mai multe baterii de rachete Patriot nu ar rezolva problema bombei de alunecare, a spus Zelenskyy.

„O rachetă Patriot costă aproximativ 3 milioane de dolari. Nu am putea avea mii de astfel de rachete sau chiar sute. Nimeni nu poate produce atât de multe. S-ar putea să câștigați pe termen scurt, dar rușii vă vor epuiza în continuare stocurile de rachete și apoi vor continua să bombardeze orașele și infrastructura energetică ca de obicei”, a spus Zelenskyy.

Atacurile rusești „dezinhibate”.

Cea mai bună soluție este să permită Ucrainei să folosească ATACMS cu rază mai lungă de acțiune pentru a distruge bombardierele rusești pe aerodromuri departe de granița cu Ucraina, a adăugat Zelensky.

Mykola Bielieskov, un analist militar ucrainean și cercetător la Institutul Național Ucrainean pentru Studii Strategice, a fost de acord cu președintele, spunând că singura modalitate de a distruge o bombă alunecată rusească este fie să doborâți avionul de vânătoare-bombardier care o transportă, fie să loviți aerodromul unde are sediul.  

„Numai Patriot, cu rachetele sale costisitoare, poate doborî bombardiere. Dar este necesar să-l aducem pe Patriot aproape de prima linie pentru a obține un bombardier, ceea ce face lansatorul vulnerabil”, a declarat Bielieskov pentru POLITICO.

Potrivit acestuia, este necesară lovirea aerodromurilor rusești la aproximativ 250 de kilometri de graniță. Dacă Rusia nu poate folosi acele aerodromuri, va reduce semnificativ intensitatea campaniei de bombardament și va crește încărcătura aeronavelor dacă sunt forțate să zboare de pe aerodromuri mai îndepărtate, a adăugat analistul.

Bombele cu alunecare ale Rusiei au devenit o tactică majoră pentru Kremlin și o problemă în creștere pentru Ucraina de la începutul anului 2024, a spus Bielieskov.

Rusia a scăzut cu aproximativ 120 până la 150 pe zi împotriva pozițiilor militare ucrainene. În plus, lansează în mod regulat bombe de 500 de kilograme până la 1.500 de kilograme în marile orașe din prima linie a Ucrainei.

Chiar în acest weekend, o bombă glisantă lansată de la Belgorod a distrus un terminal logistic al unui oficiu poștal din Harkov, ucigând un bărbat și rănind nouă persoane, inclusiv un copil mic, a informat duminică procuratura din Harkiv.

Alte stiri din Externe

Ultima oră