Zelensky: Ucraina riscă să rămână fără rachete antiaeriene

07 Apr 2024
Zelensky: Ucraina riscă să rămână fără rachete antiaeriene

Confruntată cu atacurile aeriene necontenite ale Rusiei Ucraina ar putea rămâne fără rachete de apărare aeriană, a avertizat președintele Volodimir Zelensky, scrie Le Monde.

„Dacă ei [rușii] continuă să lovească [Ucraina] în fiecare zi, așa cum au făcut-o în ultima lună, am putea rămâne fără rachete, iar partenerii noștri știu asta ”, a spus liderul statului într-un interviu la televiziunea ucraineană.

Volodymyr Zelensky, care a cerut sprijin antiaerian de la aliații săi, a afirmat că Ucraina are în prezent stocuri de rachete pentru a face față, dar că trebuie deja să facă alegeri dificile pentru a ști ce să protejeze ca prioritate.

Președintele ucrainean a subliniat în special nevoia țării de rachete americane Patriot, deosebit de eficiente împotriva rachetelor balistice sau hipersonice folosite de Rusia și a sperat că ajutorul american pentru Kiev, blocat luni de zile în Congres, va fi în cele din urmă adoptat. Ucraina ar accepta chiar acest ajutor sub forma unui împrumut, a spus el. „Vom accepta toate opțiunile ”, atâta timp cât ajutorul sosește cât mai curând posibil, a adăugat el.

„Nu vă spun câte sisteme Patriot avem, dar pot spune asta: pentru a proteja pe deplin Ucraina, Ucraina ar avea nevoie de 25 de sisteme Patriot cu câte 6-8 baterii fiecare. Nu văd niciun secret aici, pentru că toți partenerii noștri sunt bine conștienți de asta. [Deci avem nevoie de] sisteme Patriot sau echivalentele lor. Există mai multe echivalente în întreaga lume și, de asemenea, funcționează foarte bine .

Volodymyr Zelensky a mai spus că Ucraina nu are suficientă muniție pentru a lansa o contraofensivă, dar începe să primească câteva pentru a se apăra. „Există mai multe inițiative și primim arme ”, a spus el.

Interviul șefului statului a fost înregistrat în apropierea unei fortificații din regiunea Cernihiv din nord-estul Ucrainei, lângă granița cu Rusia. Data nu a fost comunicată, dar Volodymyr Zelensky s-a întâlnit vineri în regiune cu un grup de parlamentari americani.

Alte stiri din Externe

Ultima oră