„Anul acesta nu mai putem aștepta să fie luate decizii. Vă rog să luați în considerare cererile noastre cât mai repede posibil ” , a declarat președintele Ucrainei în cadrul Consiliului Ministerial al Apărării NATO, scrie Le Monde.
Acesta din urmă a avut loc vineri prin videoconferință, în ajunul unui vot crucial al Congresului american asupra unui ajutor de 61 de miliarde de dolari.
NATO trebuie să facă o „alegere” pentru a demonstra că Ucraina este „cu adevărat” aliatul ei, le-a spus Zelensky miniștrilor, îndemnându-i să ofere mai mult ajutor militar Kievului. Vladimir „Putin trebuie readus pe pământ și cerul nostru trebuie să redevină în siguranță ”, a declarat șeful statului ucrainean. „Și depinde în întregime de alegerea voastră, [că] să determinați dacă suntem cu adevărat aliați ”, a insistat el reprezentanților țărilor membre ale Alianței Atlantice.
Volodymyr Zelensky a recunoscut, de asemenea, că capacitățile terestre ale armatei sale, lipsite de muniție și oameni, au fost „limitate” și vor rămâne așa atâta timp cât Rusia va menține avantajul pe cer. „Este evident că acum, în timp ce Rusia are avantajul în aer și se poate baza pe teroarea provocată de drone și rachete, capacitățile noastre la sol sunt, din păcate, limitate ”, a spus el. De luni de zile, Moscova a crescut presiunea militară în estul Ucrainei. El a spus că Ucraina a fost ținta a „aproape 1.200 de rachete rusești” și a „peste 1.500” de drone explozive de tip Shahed de la începutul anului.
Prin urmare, președintele ucrainean a cerut aliaților șapte sisteme antiaeriene moderne Patriot, „un număr minim”, potrivit lui, mai multe rachete și artilerie cu rază lungă de acțiune și a criticat livrarea lentă a obuzelor. „Trebuie să ajungă în sfârșit pe front”, a spus el.
Zelensky a cerut, de asemenea, „un număr suficient de avioane pentru a învinge efectiv flota aeriană rusă” .
„Nu este vorba de numărul de promisiuni, ci de numărul real de avioane cu reacție pe cer”, a avertizat el pe membrii NATO.
La finalul acestei întâlniri, „aliatii au convenit să-și intensifice sprijinul militar, mai ales în ceea ce privește apărarea antiaeriană”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adăugând că detaliile vor fi cunoscute în curând.