Predintele ucrainean a recunoscut pentru Washington Post că a ascuns informații de la CIA cu privire la iminența invaziei ruse pentru a evita panica. Pentru asta și-a atras un val de critici, scrie Le Figaro.
Într-un lung interviu acordat Washington Post și publicat marți, 16 august, președintele ucrainean a recunoscut că nu și-a informat poporul cu privire la iminența unei invazii ruse sau cel puțin că a minimalizat impactul acesteia. „ Dacă am fi răspândit haosul în rândul populației înainte de invazie, rușii ne-ar fi devorat ”, a justificat el cotidianului american. Șeful statului explică că se temea de o panică generalizată și de o fugă masivă din țară.
Dar și un colaps economic fatal. „ Dacă am fi comunicat (despre invazie, NDLR), atunci am fi pierdut 7 miliarde de dolari pe lună din octombrie trecut, iar când rușii au atacat, ne-ar fi bătut în trei zile ”, a spus el. Volodymyr Zelensky indică astfel că ucrainenii au retras sume mari de bani din conturile lor în săptămânile premergătoare războiului, știind foarte bine „ că acest lucru ar afecta economia țării ”. Potrivit acestuia, evocarea amenințării de a intra în război n-ar fi făcut decât s accentueze acest fenomen.
O decizie justificată a posteriori
Aparut ca un om providențial pentru Ucraina încă de la începutul conflictului, Volodimir Zelensky respinge totuși acuzatia de ascundere a adevărului pe scară largă. El asigură că ucrainenii „ au avut acces la toate informațiile disponibile” cu privire la iminența unui război, amintind că armata rusă a grupat oameni și echipamente la granițe de șase luni. El însuși nu luase în considerare un război de această amploare, recunoaște el. Singurul „detaliu” important pe care președintele ucrainean recunoaște că nu l-a comunicat: informația de la CIA că rușii urmau să aterizeze pe aeroportul Hostomel pentru a ajunge rapid la Kiev și a-l îndepărta de la putere.
Însă, ulterior, șeful statului este mulțumit de poziția sa și crede că a luat decizia corectă, întrucât trupele ruse nu au reușit să ajungă în capitală. „ Când a început invazia, eram cât se poate de puternici ”, a spus el pentru Washington Post . „ Unii dintre compatrioții noștri au plecat, dar cei mai mulți au rămas și au luptat pentru casele lor. Și oricât de cinic sună, aceștia sunt oamenii care i-au oprit pe ruși .”
Critici pe rețelele de socializare
Aceste explicații nu au satisfăcut însă populația ucraineană, care și-a criticat președintele, încă de la publicarea interviului, pentru că a acordat prioritate sănătății economice a țării. Pe rețelele de socializare, mulți cred că multe vieți ar fi putut fi salvate dacă guvernul ar fi pregătit corespunzător populația pentru război. Unii și-au împărtășit experiența de război și haos, explicând că ar fi putut trăi altfel această invazie dacă ar fi fost avertizați de amploarea ei. Personalități publice l-au atacat direct și pe președintele Zelensky, acuzându-l că poartă o anumită responsabilitate pentru atrocitățile comise de ruși.
Astfel, redactorul site-ului de știri Ukrainska Pravda, Sevgil Musaieva, s-a simțit „ ofensat personal ” de justificările șefului statului, crezând că pune sub semnul întrebării inteligența poporului ucrainean. Ea susține că nu ar fi fugit de război dacă ar fi fost avertizată. „ Cum poate o persoană care are pe conștiință Mariupol, Butcha și Herson să îndrăznească să spună că o evacuare ar fi copleșit țara ”, a protestat jurnalistul Bohdan Butkevich, referindu-se la locurile în care Rusia este acuzată de comiterea de abuzuri. „ Nu a vrut să pună țara într-o stare de război pentru că îi era frică să nu piardă puterea ”, a spus el.
Pentru autoarea ucraineană Kateryna Babkina, refuzul de a avertiza civilii care trăiesc în zonele amenințate a fost chiar „o greșeală de calcul strategică ” și „ o crimă ”. Unii, în schimb, au preferat să vină în apărarea lui Zelensky, spunând că toată lumea știa că războiul se apropie și că o declarație prezidențială nu ar fi avut un efect semnificativ.