"Harkovul suferă lovituri grele din partea rușilor în fiecare zi și în fiecare noapte. Facem tot posibilul pentru a oferi mai multă protecție orașului" a scris pe Facebook președintele ucrainean, Volodymr Zelensky.
"Harkov este supus unor lovituri urâte rusești în fiecare zi și în fiecare noapte. Facem totul pentru a oferi orașului mai multă protecție.
Partenerii pot ajuta cu apărarea aeriană, pot ajuta cu presiunea asupra Rusiei. Și le mulțumesc tuturor celor care mă ajută deja. Mulțumim tuturor celor care protejează viața în Harkov și fac tot ce depinde de ei personal, pentru ca orașul să supraviețuiască acestei perioade dificile.
Și fiecare comunitate ucraineană care ajută acum Harkovul, toate orașele care sunt cot la cot cu Harkov, fiecare soldat de-al nostru care apără Oblastul Harkov - toți protejează Ucraina." a scris presedintele Ucrainei pe facebook
Moscova a lansat o campanie intensă de bombardamente pentru a îngenunchia acest oraș de limbă rusă, scrie Le Figaro
Aproape 410.000 de locuințe din Harkov au rămas fără electricitate duminică, potrivit Ministerului Energiei. „Rușii vor să intimideze locuitorii, să-i sperie și să-i facă să plece. Acesta este scopul acestor atacuri ”, protestează primarul, Ihor Terekhov, întrunit într-o locație nedezvăluită pentru a evita bombele care răsuna zilnic în oraș.
Țintă extrem de simbolică
În februarie 2022, rușii au reușit să înainteze la porțile Harkovului înainte de a fi împinși înapoi la graniță, la 30 de kilometri spre nord, de armata ucraineană. De atunci, bombardamentele au fost mai puțin numeroase, iar populația creștea la 1,3 milioane de locuitori (față de 2 milioane înainte de război), în ciuda celor 20.000 de clădiri distruse. Odată cu sosirea primăverii, râsetele copiilor au răsunat din nou în parcuri, la fel ca și vuietul ambuteiajelor. De trei săptămâni, sunt acoperiți de urletul sirenelor și de insuportabila simfonie a generatoarelor. „Locuitorii sunt la capătul nervilor. Au fost de la început, dar acum se ajunge la un alt nivel. Ei supraviețuiesc, pornesc din nou generatoarele, dar devine din ce în ce mai greu de trăit ”, continuă primarul.
În fața acestor atacuri masive, apărarea antiaeriană a Ucrainei a fost pusă la încercare, deoarece sprijinul militar american a scăzut. Harkov este atât de aproape de graniță încât este dificil să oprești bombele odată ce sunt aruncate. Acesta este motivul pentru care Kievul încearcă să contracareze amenințarea în alte moduri, inclusiv lovirea a numeroase aerodromuri și infrastructuri strategice din Rusia, uneori la sute de kilometri de graniță.La lipsa apărării antiaeriene se adaugă și teama de a vedea armata rusă încercând din nou să cucerească Harkov, un oraș de limbă rusă și o țintă extrem de simbolică, râvnită de Moscova din 2014.
Dacă informațiile ucrainene și occidentale nu văd o acumulare de trupe ruse pentru moment, mai mulți oficiali ai președinției ucrainene au vorbit despre această posibilitate în presă, înainte de a da înapoi. „Cred că se va întâmpla un atac la un moment dat, dar nu sunt sigură că este iminent ”, spune Jade McGlynn, cercetător la King's College, care își împarte timpul între Harkov și Londra. Pentru expertul militar Michel Goya, această campanie ar putea fi o „diversiune” orchestrată de ruși pentru a ascunde un atac într-un alt sector, de exemplu în Donbass. Un atac la sol asupra Harkovului ar necesita „mult timp și o concentrare vizibilă de trupe. Cu toate acestea, rușii nu au această capacitate momentan."
„Rușii folosesc din ce în ce mai mult bombe care planează, care sunt foarte inexacte și provoacă multe daune. Este foarte periculos pentru populația civilă”, avertizează Oleh Syniehubov, guvernatorul. Din 22 martie, 12 persoane au fost ucise și alte treizeci au fost rănite, inclusiv mulți copii. Sâmbătă, în plină zi, o bombă care planează de acest tip și-a oprit cursul pe gazonul unei școli din centrul orașului. Clădirea este unul dintre „punctele de invincibilitate” unde locuitorii își pot încărca telefoanele în timpul întreruperii și se pot ascunde în subsoluri. „Nu am plecat niciodată din Harkov, cincisprezece dintre noi am locuit în pivniță timp de două luni și o sa reîncep asta. Nu vreau să plec, vreau să locuiesc aici, acasă, în orașul meu, în țara mea! Fiul meu tocmai ieșise de la cursul lui de muzică, ar fi putut fi acolo ”, se plânge Kateryna, arătând spre o mașină plină de cioburi de metal, la câțiva metri de impact. În habitaclu, trupul fără viață al unui bărbat de 49 de ani este examinat de salvatori.
În Harkov, viața este o formă de ruletă rusă.