Zelensky: Relațiile strategice dintre Ucraina și România reprezintă o nouă forță pentru întreaga regiune a Mării Negre

11 Oct 2023
Zelensky: Relațiile strategice dintre Ucraina și România reprezintă o nouă forță pentru întreaga regiune a Mării Negre

„În curând va fi lansat un coridor de grâu din Ucraina, prin Moldova, până în România. Acesta este un exemplu de ceea ce putem face împreună, care va fi important nu numai pentru noi, ci și pentru Europa și întreaga lume”, a spus Zelensky în discrusul său de seară

"O vizită foarte bună în România. Una rodnică. Am avut întâlniri cu președintele Iohannis, șefii camerelor parlamentului român, parlamentari și prim-ministrul României.

În primul rând, există acorduri bune privind armele. Nu pot dezvălui totul acum, dar obuzele – afirmativ, susținând apărarea antiaeriană – afirmativ. Încă pregătim câteva lucruri. Vor fi puternici. În România este înființat un centru de pregătire pentru piloții de F-16, iar piloții ucraineni vor fi printre primii pregătiți.

În al doilea rând, am declarat că trecem la nivelul parteneriatului strategic.

Există un sens foarte clar în spatele acestei formulări politice. După cum mi-a spus președintele Iohannis, ne putem baza pe România. România se poate baza cu siguranță pe Ucraina.

Împreună, ne vom consolida semnificativ regiunea. Aducem deja o contribuție critică la securitatea alimentară globală prin cooperare în porturile dunărene și în partea de vest a Mării Negre. Va exista mai multă cooperare.

Ne extindem coridoarele de transport, vor fi mai multe locuri de muncă și oportunități economice. Astăzi am semnat o declarație comună a președinților care conturează planurile noastre pentru viitor.

În al treilea rând, în curând vom deschide o nouă linie de cale ferată prin Moldova, care va deveni un nou coridor de transport.

Împreună cu Moldova, ne îndreptăm spre începerea negocierilor privind aderarea la UE – cu sprijinul deplin al României. Sunt recunoscător pentru asta.

Majoritatea din parlamentul României ne susține.

Cu guvernul României – în următoarele săptămâni, pregătim o întâlnire comună a oficialilor guvernamentali ucraineni și români.

Sunt recunoscător domnului președinte Iohannis, întregii clase politice și societății românești.

Relațiile noastre strategice reprezintă o nouă forță pentru întreaga regiune a Mării Negre.

Dacă reușim să implementăm tot ceea ce am planificat acum și la care echipele noastre vor lucra, această parte a Europei va primi o nouă sursă de dezvoltare economică și de securitate." a spue Zelensky

Alte stiri din Externe

Ultima oră