Zelensky: Nu am închis ușa negocierilor cu Moscova dar trebuie să dea totul înapoi: pământ, drepturi, libertăți si bani

11 Noi 2022
Zelensky: Nu am închis ușa negocierilor cu Moscova dar trebuie să dea totul înapoi: pământ, drepturi, libertăți si bani

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, într-un interviu acordat CNN, a negat că a închis ușa negocierilor cu Rusia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat îngrijorat de „mesajele mixte” recente ale parlamentarilor republicani cu privire la ajutorul pentru Kiev și a declarat pentru CNN că prioritatea sa principală este păstrarea sprijinului bipartizan din partea Statelor Unite după alegerile intermediare.

Zelensky și soția sa, Olena Zelenska, au vorbit cu prezentatoarea CNN, Christiane Amanpour, într-un interviu exclusiv miercuri, la o zi după alegerile de mijloc din SUA, al căror rezultat ar putea schimba fluxul constant de ajutor militar trimis de administrația Biden la Kiev.

„Suntem recunoscători pentru sprijinul bipartizan. Ne-am dori foarte mult ca acest sprijin bipartizan să rămână după alegeri”, a spus Zelensky. „Au existat aceste mesaje mixte în mass-media din SUA, în special din partea republicană... că trebuie să fim mai atenți la sprijinirea Ucrainei – și poate că la un moment dat, sprijinul ar putea fi redus. Pentru noi, acesta este un semnal foarte îngrijorător.”

„Ori de câte ori Statele Unite ne sprijină financiar, atunci și Europa se alătură acestui sprijin. Și o simțim foarte puternic, pentru că câștigarea acestui război împotriva terorii ruse este posibilă doar printr-un sprijin unit”, a spus el pentru CNN.

Zelensky a încercat să mențină liderii mondiali implicați în conflict pentru a combate așa-numita „oboseală a donatorilor”, deoarece aliații occidentali cântăresc costul trimiterii de ajutor financiar Ucrainei în timp ce se ocupă de problemele economice și presiunile politice de acasă.

„Acest cuvânt „oboseală”, este un cuvânt mare. Nu poți obosi”, a spus el. „Este prea devreme pentru ca noi toți să obosim... Când Rusia își dorește cu adevărat pace, cu siguranță o vom simți și vom vedea asta. Dar știi, nu poți să-ți dorești pace numai cu cuvintele.”

Despre faptul că nu se întrevede sfârşitul conflictului, Zelensky a spus că nu a exclus negocierile de pace cu omologul său de la Moscova.

„În afară de ultimatumuri, nu am auzit nimic de la actualul președinte al Federației Ruse”, a spus el.

„Dar nu am închis ușa. Am spus că vom fi gata să vorbim cu Rusia, dar cu o altă Rusia. Una care este cu adevărat pregătită pentru pace. Una care este gata să recunoască că sunt ocupanți... Trebuie să returneze totul. Pământ, drepturi, libertate, bani. Și cel mai important, dreptatea.

„Și până acum, nu am auzit astfel de declarații din partea Federației Ruse – nici de la Putin, nici de la altcineva”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră