Zelensky neagă implicarea Ucrainei în exploziile conductei Nord Stream: "Nu aș face niciodata asa ceva, arătați-ne dovada"

08 Iun 2023
Zelensky neagă implicarea Ucrainei în exploziile conductei Nord Stream: "Nu aș face niciodata asa ceva, arătați-ne dovada"

Președintele ucrainean a spus că nu există nicio dovadă că Kievul a stat în spatele exploziilor care au distrus conductele, scrie Politico.

Ucraina nu a fost în spatele unei serii de explozii subacvatice care au paralizat gazoductele Nord Stream în septembrie, a declarat președintele țării, Volodimir Zelensky.

„Sunt președinte și eu dau ordine în consecință”, i-a spus Zelensky lui  Axel Springer de la POLITICO într-un interviu la Kiev. „Ucraina nu a făcut nimic de acest fel. Nu aș face niciodata asa ceva.”

Negarea vine după afirmațiile potrivit cărora agențiile de informații occidentale cunoșteau un plan susținut de Ucraina pentru a elimina Nord Stream 1 și 2, care lega infrastructura energetică a Europei de vastele zăcăminte de gaze ale Rusiei prin conducte care circulă pe mai mult de 1.200 de kilometri sub Marea Baltică. Motivul ar fi fost acela de a împiedica Rusia să-și reia exporturile profitabile de gaze către UE.

„Nu știam nimic, 100%”, a insistat Zelensky. „Am spus: „Arată-ne dovada. Dacă armata noastră ar trebui să fi făcut asta, arată-ne dovada.”

Potrivit unor documente publicate online, SUA dețineau informații secrete că Ucraina plănuia să atace legăturile de gaze din Marea Baltică cu trei luni înainte ca acestea să fie grav avariate de exploziile subacvatice din 26 septembrie, a informat marți Washington Post.

Se spune că presupusul plan a fost identificat de serviciul de securitate al unuia dintre aliații europeni ai Washingtonului și a fost împărtășit CIA în iunie anul trecut. Se pare că acea comunicare a făcut parte din tranșa de informații clasificate distribuită pe platforma de socializare Discord de Jack Teixeira, un membru al Gărzii Naționale Aeriene din SUA, care se confruntă acum cu acuzații de spionaj.

Complotiștii urmau să raporteze la comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zalujnyi, se arată în raport. 

Raportul de informații a constatat că planul a fost suspendat și nu există nicio dovadă că atacul a fost efectuat de Ucraina.

Întrebat despre raportul Washington Post de marți, Coordonatorul Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a spus că investigațiile sunt în desfășurare și că „ultimul lucru pe care vom dori să-l facem este să trecem înaintea acestor investigații”.

Informațiile anterioare din presă au vorbit despre un plan ucrainean în care un grup de șase persoane cu pașapoarte false închiriază un iaht cu pânze care a plecat dintr-un port german în timpul exploziei. Se pare că grupul ar fi avut legături cu o companie-fantomă creată de ucraineni; Anchetatorii germani au spus că atacul ar fi necesitat ajutorul serviciilor de securitate de stat.

Procurorul federal german  a confirmat că o navă  suspectată că transporta explozivi a fost percheziționată în ianuarie. Ucraina a negat anterior orice implicare,  respingând afirmațiile drept „teorii ale conspirației”.

Luna trecută, un documentar al radiodifuzorilor publici nordici a raportat că nave rusești capabile să întreprindă operațiuni submarine au fost prezente și în apropierea exploziei conductelor Nord Stream înainte de actul de sabotaj.

Nord Stream AG, subsidiara gigantului energetic de stat rus Gazprom care operează conductele, a raportat că au suferit daune „fără precedent” și au scurs cantități mari de gaz.

Conductele Nord Stream au fost concepute pentru a transporta până la 110 miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia până în Germania. Exploziile au dezactivat ambele componente ale Nord Stream 1 și una din Nord Stream 2 – un proiect finalizat în septembrie 2021, dar care nu a pompat niciodată gaz în Europa. A fost abandonată când Rusia a invadat Ucraina doar cinci luni mai târziu.

Alte stiri din Externe

Ultima oră