Zelensky îi scrie lui Macron pentru a îi cere să excludă Rusia de la Jocurile Olimpice de la Paris

30 Ian 2023
 Zelensky îi scrie lui Macron pentru a îi cere să excludă Rusia de la Jocurile Olimpice de la Paris

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că i-a trimis o scrisoare președintelui francez Emmanuel Macron în care îl încurajează să interzică sportivilor ruși să participe la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 , pe măsură ce războiul continuă, scrie Washington Post

Comitetul Olimpic Internațional a reafirmat la începutul acestei săptămâni că va permite „sportivilor neutri” din Rusia și Belarus să participe fără a-și reprezenta statul.

„Încercarea Comitetului Olimpic Internațional de a-i aduce înapoi pe sportivi ruși să concureze și să participe la Jocurile Olimpice este o încercare de a spune lumii că teroarea poate fi ceva acceptabil”, a spus Zelensky în discursul său de duminică.

Astăzi, i-am trimis o scrisoare domnului președinte Macron chiar despre această problemă pentru a continua conversația noastră cu el din 24 ianuarie.

„Pe măsură ce ne pregătim pentru Jocurile Olimpice de la Paris, trebuie să fim siguri că Rusia nu va putea să le folosească sau să folosească niciun alt eveniment sportiv internațional pentru a promova agresiunea sau șovinismul său de stat”,  scrie președintele  Zelensky în scrisoarea trimisă președintelui Emmanuel Macron .

În prima jumătate a secolului XX, în Europa au fost făcute prea multe greșeli care au dus la tragedii îngrozitoare. A existat și o mare greșeală olimpică. Mișcarea olimpică și statele teroriste cu siguranță nu ar trebui să se intersecteze.

De asemenea, el și-a reiterat pledoaria ca națiunile occidentale să furnizeze Ucrainei arme mai puternice, inclusiv Sistemul de rachete tactice al armatei, cunoscut sub numele de ATACMS, pentru a ajuta Kievul să se apere împotriva atacurilor rusești din locuri departe de linia frontului. Kievul a susținut de mult timp că are nevoie de armele fabricate de SUA pentru a lovi ținte rusești în locuri precum Crimeea – care au fost folosite pentru a lansa atacuri cu rachete și drone în orașele ucrainene, cu efect devastator. 

Washingtonul a rezistat până acum apelurilor Kievului, îngrijorat că furnizarea Ucrainei cu o armă capabilă să lovească ținte în interiorul Rusiei ar putea escalada conflictul de aproape un an.

Alte stiri din Externe

Ultima oră