Zelensky: Fără ajutorul SUA Ucraina va pierde

08 Apr 2024
Zelensky: Fără ajutorul SUA Ucraina va pierde

Președintele ucrainean a avertizat duminică că țara sa va pierde războiul împotriva Rusiei dacă ajutorul SUA de 60 de miliarde de dolari, dorit de Joe Biden, rămâne blocat în Congres, scrie SwissInfo. Tabăra republicană care îl susține pe Donald Trump se opune ajutorului.

„Dacă Congresul nu ajută Ucraina, Ucraina va pierde războiul”, a declarat Zelensky pe un ton serios în timpul unui schimb de videoconferință cu ambasadorii platformei guvernamentale de strângere de fonduri, United24.

„Fără sprijinul Congresului, ne va fi dificil să  câștigăm, sau chiar să supraviețuim” ca țară, a spus el, potrivit unui videoclip al discursului său postat pe rețelele sale de socializare.

„Dacă Ucraina pierde războiul, alte state vor fi atacate”, a avertizat în continuare președintele ucrainean, estimând că Rusia, care și-a invadat vecinul în februarie 2022, va ridica atunci puternic amenințarea nucleară pentru a speria societățile occidentale.

Lipsa muniției

Programul american de asistență militară și economică la Kiev, în valoare de 60 de miliarde de dolari, a fost blocat în Congres încă de anul trecut din cauza diviziunilor dintre democrați și republicani, alegerile prezidențiale care se pregătesc în noiembrie anul viitor.

Adoptarea sa este suspendată din bunăvoința susținătorilor lui Donald Trump din Cameră, care refuză să examineze textul în starea lui, din cauza unei dispute privind reglementarea imigrației în Statele Unite. În ultimele zile, Volodymyr Zelensky a vorbit de mai multe ori pentru a cere „adoptarea rapidă” a acestui nou pachet de ajutor, considerându-l „vital” pentru Ucraina.

Președintele a cerut de la aliații săi occidentali – inclusiv Statele Unite, principalul său sprijin militar – de câteva luni mai multă muniție pentru oamenii săi implicați pe front și mai multe sisteme de apărare aeriană.

În așteptarea unei decizii, soldații ucraineni sunt nevoiți să-și salveze muniția și se confruntă cu o armată rusă încrezătoare, care a respins o contraofensivă majoră a armatei de la Kiev în vara anului 2023.

Înaintarea Rusiei în Est

Armata rusă, mai numeroasă ca număr, avansează treptat pe frontul de est, în Donbasul ucrainean, și a lovit cu regularitate infrastructura energetică a Ucrainei în ultimele săptămâni, cufundând în întuneric mii de civili.

Duminică, bombardamentele rusești au făcut trei morți în regiunea de sud Zaporizhia și unul în Kupiansk, în est, potrivit autorităților ucrainene.

În Rusia, în apropiere de granița cu Ucraina, o tânără a murit din cauza schijelor care au căzut peste mașina în care se afla împreună cu alte cinci persoane, toate rănite în diferite grade, a spus guvernatorul din regiunea Belgorod, Vyacheslav Gladkov.

Alte stiri din Externe

Ultima oră