Zeci de morți în urma a două atacuri armate la două moschei din Noua Zeelandă

15 Mar 2019 | scris de M.C.
Zeci de morți în urma a două atacuri armate la două moschei din Noua Zeelandă Galerie foto (3)

Este cea mai neagră zi din istoria Noii Zeelande, după cum a declarat premierul țării despre două atacuri armate comise la două moschei din Christchurch. Un act de violență fără precedent, soldat cu zeci de victime, anunță CNN.

Premierul Jacinda Ardern a spus că "nu este loc pentru o astfel de violenţă extremă în ţară”. EA A CONFIRMAT ULTERIOR că ar fi vorba despre 40 de morți. Poliția a revenit cu un nou bilanț: cel puțin 49 de morți și 48 de răniți.

Ea a precizat că 30 de persoane au fost ucise la moscheea Masjid Al Noor din centrul oraşului şi alte 10 au fost ucise într-o moschee din suburbia Linwood.

În această zi de rugăciune pentru musulmani, autoritățile au recomandat tuturor moscheilor din toată ţara să-şi închidă uşile vineri, iar cetăţenilor să se abţină de la vizitarea acestor spaţii până la o notificare ulterioară, după atacurile armate din Christchurch.

În acest oraş şi şcolile au fost înschise, iar poliţia armată a fost desfăşurată pe străzi. Aeroportul din Christchurch funcţionează normal.

Cel puţin doi atacatori au deschis focul la două moschei din Christchurch, potrivit presei locale. Martorii au descris că este mult sânge şi decese multiple. 

Şefa guvernului a spus că nivelul de alertă a fost ridicat la maxim.

Premierul a subliniat că Noua Zeelandă este un loc al "diversităţii, al bunătăţii, al compasiunii, o casă pentru cei care ne împărtăşesc valorile, iar aceste valori, vă asigur, nu vor fi şi nu pot fi zdruncinate de acest atac".

"Poate că ne-aţi ales, dar noi vă respingem ferm şi vă condamnăm", le-a transmis ea atacatorilor.

Patru persoane au fost reținute: trei bărbați și o femeie. Ei nu se aflau până acum pe nicio o listă de monitorizare a poliţiei.

În momentul incidentului armat, moscheea Masjid al Noor, de pe Deans Avenue, era plină de credincioşi, printre care şi membrii echipei naţionale de cricket a Bangladeshului, care au scăpat nevătămaţi.

Un martor a povestit pe site-ul de ştiri Stuff.co.nz că se pregătea să se roage când a auzit focuri de armă. În timp ce fugea, şi-a văzut soţia, care murise în faţa moscheii. 

UPDATE

Polițiile din Los Angeles, New York și Minneapolis au anunțat că întăresc măsurile de securitate din zonele în care se află moschei, ca urmare a incidentelor din Noua Zeelandă, informează CNN.

UPDATE

Premierul australian Scott Morrison a declarat, într-o conferință de presă la Sydney, că cel puțin unul dintre atacatorii de la Christchurch este cetățean născut în Australia.

Morrison a condamnat atacatorii, catalogându-i drept ”teroriști de extremă dreapta, violenți”.

"Ca membri ai aceleiaşi familii cu verii noştri din Noua Zeelandă astăzi, suntem în doliu, suntem şocaţi, suntem scandalizaţi. Condamnăm cu fermitate atacul care a fost comis astăzi de un terorist violent de extremă-dreapta", a adăugat el.

Presupusul atacator, Brenton Tarrant, care are 28 de ani, a transmis LIVE pe Internet în timp ce trăgea în credincioșii aflați în moschee.

El a afirmat că este inspirat în acțiunea sa de norvegianul Anders Behring Breivik, și că dorește să răzbune miile de morți provocate de invadatorii străini.

Anders Behring Breivik a fost condamnat la 21 de ani de detenţie după ce a ucis 77 de persoane la 22 iulie 2011. Breivik, care afirma că viza multiculturalismul, a aruncat o bombă la sediul Guvernului din Oslo, apoi a deschis focul la o adunare a Tineretului Laburist pe insula Utoya.

UPDATE

Ministerul Afacerilor Externe condamnă în termenii cei mai fermi atacurile teroriste care au avut loc vineri dimineaţă în Noua Zeelandă şi care s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti şi cu numeroşi răniţi, a declarat şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu.

"Ne exprimăm deplina solidaritate cu poporul neo-zeelandez care a fost greu încercat de acest lucru. MAE susţine eforturile comunităţii internaţionale în prevenirea, combaterea şi sancţionarea manifestărilor de discriminare rasială, de xenofobie şi de intoleranţă. În aceste momente dificile, MAE transmite condoleanţe familiilor victimelor şi, totodată, reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului şi reafirmă necesitatea concentrării şi intensificării eforturilor internaţionale în combaterea oricăror forme de terorism", a afirmat Meleşcanu, într-o conferinţă de presă, la sediul MAE.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră