Xi Jinping și Vladimir Putin se află în Kazahstan pentru un summit regional sub semnul „multipolărității”.

03 Iul 2024
Xi Jinping și Vladimir Putin se află în Kazahstan pentru un summit regional sub semnul „multipolărității”.

Președintele rus, Vladimir Putin, și cel al Chinei, Xi Jinping, se află miercuri în Kazahstan pentru un summit regional care reunește mai multe țări care au relații tensionate cu Occidentul. Ele sunt așteptate să predice pentru o lume multipolară dragă Beijingului și Moscovei, scrie Le Monde

Vladimir Putin a aterizat dimineața devreme pe aeroportul Astana, capitala celei mai mari economii din Asia Centrală, unde va avea loc joi un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO). Xi Jinping sosise cu o zi înainte.

OCS, care are în prezent nouă țări membre (China, India, Iran, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Pakistan, Tadjikistan), este concepută ca o platformă de cooperare concurente cu organizațiile occidentale, care ar trebui să contribuie la apariția unei lumi „multipolare” , termen recurent în discursul liderilor ruși și chinezi.

Iranul a integrat recent acest grup. Aderarea Belarusului, primul aliat al Moscovei în războiul său din Ucraina, ar trebui anunțată la sfârșitul summitului de joi. Printre întâlnirile bilaterale planificate în marginea summit-ului, cei doi presedinti urmează să se întâlnească miercuri la o oră încă neprecizată.

Această întâlnire va avea loc la o lună și jumătate după summitul lor din China de la jumătatea mai, unde liderul rus a căutat un sprijin sporit pentru războiul său din Ucraina.

Alte stiri din Externe

Ultima oră