Xi Jinping a sosit în Rusia pentru o vizită oficială de trei zile

20 Mar 2023
Xi Jinping a sosit în Rusia pentru o vizită oficială de trei zile

Xi Jinping a sosit luni la Moscova pentru o vizită de stat de trei zile în timpul căreia se va întâlni cu omologul său Vladimir Putin, a anunțat televiziunea chineză CCTV citată de BFMTV

El a fost întâmpinat la aeroport de viceprim-ministrul Dmitri Cernicenko înainte de a asculta imnurile rusești și chinezești interpretate de o formație militară și în fața unei gărzi de onoare. Vladimir Putin nu a fost prezent.

Preşedintele chinez se declară încrezător că vizita sa în Rusia va da „un nou impuls” relaţiilor cu Moscova, întrucât tocmai a sosit luni în Rusia, relatează agenţiile de presă ruse.

„Sunt convins că această vizită va fi fructuoasă și va da un nou impuls dezvoltării sănătoase și stabile a relațiilor chino-ruse”, a spus liderul chinez, citat de agențiile de presă ruse.

Xi Jinping spune că Rusia și China sunt „parteneri de încredere” și „buni vecini” . Potrivit acestuia, China este „gata să fie ferm alături de Rusia” în favoarea „multilateralismului autentic” și „multipolarității în lume”.

Într-un articol publicat în ziarul rus Rossiyskaya Gazeta  Xi Jinping și-a prezentat sosirea ca pe o „călătorie de prietenie, cooperare și pace”. Pe măsură ce războiul continuă în Ucraina, Beijingul speră în prezent să apară ca un mediator în conflict.

Care este programul președintelui chinez?

Potrivit Kremlinului, președinții chinez și rus vor avea mai întâi o întâlnire informală față în față luni după-amiază.

Marți vor urma apoi mai multe negocieri formale, în timpul cărora cei doi șefi de stat vor discuta în special despre planul propus luna trecută de Beijing pentru soluționarea conflictului din Ucraina și care a stârnit proteste internaționale și turbulențe economice.

Alte stiri din Externe

Ultima oră