Washington Post: Opțiunile lui Zelensky cu privire la război variază între "rău" și "mai rău"

07 Apr 2024
Washington Post: Opțiunile lui Zelensky cu privire la război variază între "rău" și "mai rău"

Pe măsură ce Rusia intensifică atacurile aeriene și avansează din nou pe câmpul de luptă din Ucraina la mai bine de doi ani de la invazia sa, sfârșitul luptelor nu se întrevede. Și opțiunile președintelui Volodymyr Zelensky despre ce să facă în continuare – cu atât mai puțin despre cum să câștige războiul – variază de la rău la mai rău, scrie Washington Post

Zelensky a spus că Ucraina nu va accepta nimic mai puțin decât returnarea întregului său teritoriu, inclusiv a terenurilor pe care Rusia le-a controlat din 2014. Dar, cu liniile de luptă care s-au schimbat puțin în ultimul an, reluând militar zonele din estul și sudul Ucrainei pe care Rusia le ocupă acum — aproximativ 20 la sută din țară — acest lucru pare din ce în ce mai puțin probabil.

Negocierea cu președintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului – ceva ce Zelensky a respins atâta timp cât trupele ruse rămân pe pământul ucrainean – este toxică din punct de vedere politic. Publicul ucrainean se opune cedării teritoriului, iar Putin nu și-a arătat dorința de a accepta nimic în afară de capitularea Ucrainei față de cererile sale.

Statu quo-ul este îngrozitor. Lupta fiind acum în impas, ucrainenii mor zilnic pe câmpul de luptă. Dar o încetare a focului este, de asemenea, de neconceput, spun ucrainenii, pentru că le-ar oferi rușilor timp să-și reînnoiască forțele.

Oficialii ucraineni și occidentali îl consideră pe Zelensky în mare măsură blocat. Ajutorul din partea Statelor Unite, cel mai important susținător militar al Ucrainei, a fost blocat de luni de zile de republicanii din Congres. Avioanele de luptă moderne aprobate anterior – F-16 fabricat în SUA – sunt de așteptat să intre în luptă în cursul acestui an – dar în cantitate limitată, ceea ce înseamnă că nu vor schimba jocul. Țările NATO exercită în continuare o reținere în asistența lor, evidențiată de recentul scandal după ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat că națiunile europene nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe.

„Cum va ieși Zelensky din această situație? Habar n-am”, a spus un parlamentar ucrainean care, la fel ca alți oficiali și diplomați intervievați pentru acest articol, a vorbit sub condiția anonimatului pentru a fi sincer despre politica extrem de sensibilă. „Și bineînțeles că mă privește”.

Cel mai dificil pentru Zelensky va fi să gestioneze așteptările propriei țări. Sprijinul pentru el în rândul ucrainenilor rămâne ridicat, dar după doi ani de război și pierderi abrupte, „solidaritatea se destramă”, a spus un diplomat occidental de la Kiev.

Tymofiy Mylovanov, profesor la Școala de Economie din Kiev și fost ministru al guvernului, a spus că lupta ar putea dura mulți ani. „Acesta este un gând neplăcut, dar când unii spun că ar putea dura zeci de ani, nimeni nu contestă asta”, a spus Mylovanov.

Acesta ar fi trebuit să fie un an electoral pentru Zelensky, dar constituția Ucrainei interzice alegerile conform legii marțiale, iar unii oficiali de aici se tem că Rusia va încerca să-l dea pe Zelensky drept conducător nelegitim odată ce acesta va sluji mai mult decât mandatul său de cinci ani ales - în ciuda ipocriziei legata de nerespectarea repetată de către Putin a limitelor mandatului.

Zelensky va trebui, de asemenea, să-și îndeplinească propria promisiune – pe care o reafirmă în mod regulat – de a returna Ucraina la granițele sale din 1991, inclusiv Crimeea, peninsula ucraineană pe care Rusia a invadat-o ilegal și a revendicat-o ca fiind a ei în urmă cu 10 ani.

„Oamenii deștepți știu că acest lucru nu este realist”, a spus parlamentarul ucrainean, adăugând: Conducerea politică „a trebuit să ajusteze această retorică la un moment dat”.

Pesimismul cu privire la șansele de luptă al Ucrainei a crescut în ultimele luni, deoarece forțele ruse și-au recăpătat inițiativa pe câmpul de luptă, în mare parte pentru că ucrainenii nu dispun de trupe și muniție.

Ucraina se bazează pe partenerii săi occidentali pentru arme, dar un pachet de securitate de 60 de miliarde de dolari din Statele Unite a fost blocat în Congres timp de șase luni. Între timp, guvernul Ucrainei se străduiește să abordeze lipsa de personal, deoarece măsurile de mobilizare a mai multor soldați au divizat societatea.

Kievul se pregătește acum pentru posibilitatea ca ajutorul din partea Statelor Unite să fie întrerupt. Președintele Camerei, Mike Johnson a declarat recent că pachetul ar putea fi supus la vot săptămâna viitoare, dar este de așteptat să se confrunte cu revizuiri, cum ar fi, probabil, furnizarea de bani sub formă de împrumut, care s-ar adăuga la datoria deja uriașă a Ucrainei.

Chiar dacă ajutorul este aprobat în curând, întârzierea a transmis un semnal clar că asistența viitoare nu este garantată, mai ales cu alegerile prezidențiale din SUA din acest an. Oficialii se îngrijorează, de asemenea, că Europa nu are capacitatea de producție pentru a compensa un deficit al SUA, în special în artilerie și muniție de apărare antiaeriană - cele mai mari nevoi ale Ucrainei.

Zelensky a spus că Ucraina dă prioritate producției interne, dar până acum își face doar o mică parte din nevoile sale. Forțele ruse trag acum de șase ori mai mult decât ucrainenii de-a lungul liniei frontului.

„Uite, suntem deja fără muniție de jumătate de an. Cel puțin, nu este suficientă”, a spus un înalt oficial ucrainean. „Ei bine, se va înrăutăți. Și ce dacă? Ce alte variante mai sunt? Dacă partenerii care au promis că ne vor da muniție nu o dau, bineînțeles că situația se înrăutățește. Dar imaginea SUA se va înrăutăți în lume.”

În urmă cu un an, starea de spirit de la Kiev era prudent optimistă, deoarece Ucraina pregătea o mare contraofensivă cu tancuri moderne și vehicule de luptă proaspăt furnizate de partenerii occidentali. Dar acel asalt nu a reușit să facă câștiguri semnificative, iar noile arme nu s-au dovedit decisive.

Loviturile ucrainene în adâncul Rusiei, care vizează infrastructura militară și logistica, cum ar fi depozitele de petrol, au crescut, dar forțele Kievului sunt încă sub presiune de-a lungul liniei frontului și în ultimul timp au fost împinse înapoi.

Ucrainenii s-au resemnat cu un război lung. Unii se luptă din 2014, când Rusia a alimentat pentru prima dată conflictul din estul Ucrainei.

„Ucraina nu are puterea de a face o altă ofensivă”, a spus un ambasador occidental. „Sunt două scenarii. Un scenariu este că obțin sprijinul pentru a menține liniile defensive. … A doua este că nu există suficient sprijin și Ucraina se va apăra oricum, cu disperare și cu mai puțină forță de muncă.”

Dacă Kievul se confruntă cu forțele rusești cu un sprijin inadecvat în acest an, a spus ambasadorul, vor exista mai multe victime și pierderi teritoriale, punând Ucraina pe picior din spate.

Ucraina și partenerii săi trebuie să se pregătească pentru 2025 ca „un alt an de război, nu discuții de pace”, a spus ambasadorul. „Dacă [Occidentul] dorește pace, ar trebui nu numai să răspundă nevoilor actuale ucrainene, ci ar trebui să folosească 2024 pentru a oferi Ucrainei tot ceea ce este necesar pentru a intra în mod ofensiv și pentru a obține câștiguri substanțiale în 2025.”

Dar Ucraina trebuie să răspundă singură unor nevoi. Comandanții de teren au raportat lipsuri de trupe de-a lungul liniei frontului, în special infanterie care se desfășoară în pozițiile cele mai înaintate. Comandanții militari au făcut eforturi pentru o mobilizare la scară largă, dar Zelensky și-a exprimat îndoiala chiar dacă Kievul spune că Moscova intenționează să recruteze încă 300.000 de soldați.

Zelensky a semnat recent o lege care a redus vârsta minimă de recrutare a Ucrainei la 25 de ani, dar el a spus că mobilizarea a aproximativ 500.000 de militari suplimentari, așa cum a sugerat fostul comandant șef al Ucrainei, nu se va întâmpla. Colonelul general Oleksandr Syrsky, noul șef militar, a declarat că cifra de 500.000 a fost „redusă semnificativ” după un audit de personal. Între timp, un proiect de lege în parlament pentru a lărgi parametrii pentru a stabili cine poate fi recrutat a suferit mii de amendamente.

Un al doilea diplomat occidental de la Kiev a declarat că administrația lui Zelensky și parlamentul Ucrainei joacă „ping pong politic” la mobilizare, deoarece este nepopulară. În timp ce mii de oameni s-au oferit voluntar să lupte la începutul războiului, puțini dintre cei care nu s-au înscris deja vor să o facă acum.

„Nimeni nu vrea să-și asume cu adevărat responsabilitatea în acest moment”, a spus diplomatul, care nu era autorizat să vorbească public.

„Dar va trebui făcut”, a spus diplomatul. „Vreau să spun că nu poți continua așa. Aud de oameni care sunt pe front și care pur și simplu nu mai suportă. Și atunci când se întorc aici în concediu și îi văd pe toți tipii ăștia tineri care ar putea fi acolo, îi supără asta. Deci, ai și tensiuni sociale în jurul asta.”

O mobilizare pe scară largă ar pune, de asemenea, provocări economice. Banii pentru salariile soldaților nu pot proveni direct din ajutor extern, iar unele industrii se confruntă deja cu deficit de forțe. Economia Ucrainei este sub presiune din cauza atacurilor repetate cu rachete și drone care vizează infrastructura energetică, care sperie și investițiile străine în afaceri.

Deci cât timp poate rezista Ucraina să fie în război? Parlamentarul ucrainean a spus că țara nu va supraviețui status quo-ului încă 10 ani. Alții, însă, cred că lupta ar putea dura și mai mult.

„Nimeni nu va ceda un teritoriu, dar oamenii înțeleg că recuperarea lui ar putea dura mult timp”, a spus Mylovanov, profesor de economie. „Ce formă poate lua asta? Părerile diferă aici. Un război lung cu o victorie în cele din urmă? O prăbușire bruscă a structurii puterii ruse? O contraofensivă reușită? Dar asta necesită un tip de sprijin foarte diferit față de cel pe care îl are Ucraina acum.”

Un înalt oficial ucrainean a spus: „Toată lumea vrea soluții rapide, dar toată lumea a ajuns să înțeleagă că nu vor fi unele rapide”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră