Washington Post: Care este planul secret al lui Donald Trump pentru a pune capăt războiului din Ucraina

08 Apr 2024
Washington Post: Care este planul secret al lui Donald Trump pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Experții în politică externă și unii republicani au avertizat că presiunea Ucrainei pentru a ceda terenuri îl va recompensa pe Putin, scrie Washington Post

Fostul președinte Donald Trump a spus în privat că ar putea pune capăt războiului Rusiei în Ucraina făcând presiuni asupra Ucrainei să renunțe la un anumit teritoriu, potrivit unor surse. Unii experți în politică externă au spus că ideea lui Trump îl va recompensa pe președintele rus Vladimir Putin și va accepta încălcarea prin forță a granițelor recunoscute internațional.

Propunerea lui Trump constă în împingerea Ucrainei să cedeze Crimeea și regiunea de graniță Donbas Rusiei, potrivit persoanelor care au discutat despre asta cu Trump sau consilierii săi. Această abordare, care nu a fost raportată anterior, ar inversa dramatic politica președintelui Biden, care a subliniat reducerea agresiunii ruse și acordarea de ajutor militar Ucrainei.

În timp ce urmărește revenirea la putere, presupusul candidat republican s-a lăudat adesea că ar putea negocia un acord de pace între Rusia și Ucraina în 24 de ore, dacă va fi ales, chiar înainte de a prelua mandatul. Dar el a refuzat în mod repetat să precizeze public cum va rezolva rapid un război care a dus de mai bine de doi ani și a ucis zeci de mii de soldați și civili.

Consilierii de politică externă aliniați de Trump au subliniat abordarea amenințărilor la adresa intereselor SUA din partea Chinei și căutarea modalităților de a inversa dependența crescândă a Rusiei de China pentru asistență militară, industrială și economică. Ei au acceptat, de asemenea, limitarea expansiunii NATO.

În privat, Trump a spus că crede că atât Rusia, cât și Ucraina „vor să-si salveze fața, vor o ieșire” și că oamenii din anumite părți ale Ucrainei ar fi de acord să facă parte din Rusia.

Acceptarea controlului rusesc asupra unor părți ale Ucrainei ar extinde aria dictaturii lui Putin după ceea ce a fost cel mai mare război terestru din Europa de la al Doilea Război Mondial. Unii dintre susținătorii lui Trump au încercat să argumenteze împotriva unui astfel de rezultat.

„Mi-am petrecut 100% din timp vorbind cu Trump despre Ucraina”, a spus senatorul Lindsey Graham, un critic al lui Trump devenit aliat. „Trebuie să plătească un preț. Nu poate câștiga la sfârșitul acestui lucru”, a adăugat Graham, vorbind despre Putin.

Rusia a declarat anterior că anexează pământul ucrainean dincolo de regiunea Donbas și Crimeea, iar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu va accepta predarea niciunui teritoriu. Schimbul de teritoriu pentru o încetare a focului ar pune Ucraina într-o poziție mai proastă, fără asigurări că Rusia nu se va rearma și nu va relua ostilitățile, așa cum a făcut-o în trecut, a declarat Emma Ashford, un coleg senior la Centrul Stimson, un think tank nonpartizan. „Este o afacere teribilă”, a spus ea despre propunerea lui Trump.

Campania lui Trump a refuzat să abordeze direct întrebările jurnalistilor de la Washington Post. „Orice speculație cu privire la planul președintelui Trump vine din surse anonime și neinformate, care habar nu au ce se întâmplă sau ce se va întâmpla”, a declarat purtătoarea de cuvânt a campaniei, Karoline Leavitt, într-un comunicat. „Președintele Trump este singurul care vorbește despre oprirea macelului.”

Biden a spus în discursul său despre starea Uniunii că Putin „este în marș, invadează Ucraina și aduce haos în toată Europa și nu numai” și că Ucraina încearcă să se apere. Președintele a schițat un plan pe termen lung de sprijin pentru Ucraina, care să-i dezvolte capacitățile militare în acest an, astfel încât să fie într-un loc mai bun pentru a trece la ofensivă anul viitor. Dar ajutorul SUA este deja în pericol, în timp ce președintele Camerei, Mike Johnson se confruntă cu o revoltă din partea republicanilor duri, care se opun oricărei alte finanțări și cer să-l înlăture.

În afara mandatului, Trump a făcut presiuni pe republicanii din Congres să reziste sprijinului suplimentar al SUA pentru efortul de război al Ucrainei, iar o întoarcere la Casa Albă i-ar extinde semnificativ influența asupra dezbaterii. Văzând dinamica politică din Statele Unite, aliații europeni au declanșat industria militară până la un punct în care speră să înlocuiască o parte semnificativă din actuala asistență a SUA pentru Kiev. Dar analiștii au spus că, în mod realist, capacitatea Ucrainei de a continua lupta ar fi slăbită dacă Trump reușește să blocheze în continuare ajutorul SUA.

În multe privințe, planul lui Trump este în conformitate cu abordarea sa în calitate de președinte. Preferința lui pentru summit-uri față de detaliile politice, încrederea în propriile sale abilități de negociere și nerăbdarea față de protocoalele diplomatice convenționale au fost toate semnele distinctive ale modului în care a abordat afacerile externe în primul său mandat.

În cei opt ani săi în calitate de purtător de stindard al Partidului Republican, Trump a condus o schimbare drastică în orientarea predominantă a partidului pentru a deveni mai sceptic față de intervenția străină, cum ar fi ajutorul militar pentru Ucraina. Trump l-a complimentat constant pe Putin, și-a exprimat admirația pentru conducerea sa dictatorială și a făcut tot posibilul să nu-l critice, cel mai recent exemplu fiind moartea în închisoare a oponentului politic Alexei Navalny. El nu a cerut eliberarea lui Evan Gershkovich, reporterul Wall Street Journal ținut în Rusia timp de un an fără acuzații sau proces.

Trump a refuzat să recunoască ingerința Rusiei în alegerile din 2016 și a învinuit în mod fals Ucraina pentru că a încercat să o ajute pe rivala democrată Hillary Clinton – o calomnie răspândită de serviciile de spionaj rusești. Încercarea sa din 2019 de a reține ajutorul Ucrainei, cu excepția cazului în care Zelensky a anunțat o anchetă asupra lui Biden a dus la prima demitere a lui Trump.

Într-un apel telefonic cu Zelensky în acel an, despre care Trump a spus că este „perfect”, președintele SUA l-a presat pe Zelensky să-l investigheze pe Biden și teoria conform căreia Ucraina și nu Rusia ar încerca să interfereze cu alegerile din 2016. Senatul controlat de GOP l-a achitat ulterior pe Trump.

„Relația inexplicabilă și de admirație a fostului președinte Trump cu Putin, împreună cu ostilitatea sa fără precedent față de NATO, nu poate oferi Europei sau Ucrainei nicio încredere în relațiile sale cu Rusia”, a declarat Tom Donilon, consilierul pentru securitate națională al președintelui Barack Obama. „Comentariile lui Trump care încurajează Rusia să facă tot ce dorește cu aliații noștri europeni sunt printre cele mai tulburătoare și periculoase declarații făcute de un candidat major la președinție. Poziția sa reprezintă un pericol clar și prezent pentru securitatea SUA și a Europei.”

Graham a spus că a avertizat împotriva acordării de teritoriu Rusiei și dorește ca Trump să îmbrățișeze o cale de urmat pentru ca Ucraina să adere la NATO.

„Modul în care încheiați acest război pentru mine este să vă asigurați că Ucraina intră în NATO și în UE”, a spus el. „Nu spune multe despre asta. Nu știu dacă s-a gândit prea mult la asta.”

În promisiunile sale publice de a pune capăt războiului, Trump a ascuns în mod clar detaliile despre modul în care ar negocia cu Putin și Zelensky. „Voi spune fiecăruia dintre ei anumite lucruri pe care nu le-aș spune restului lumii și de aceea nu vă pot spune mai mult decât atât”, a spus Trump într-un interviu din martie cu fostul consilier Sebastian Gorka. .

Tăcerea lui publică asupra ideii sale de negociere a lăsat loc altora să completeze spațiile libere. Premierul ungar Viktor Orban, care i-a divizat pe aliații europeni cu tendințele sale autocratice și pro-ruse, s-a întâlnit cu Trump luna trecută și apoi a susținut că Trump i-a spus că va forța încheierea războiului pentru că „nu va da un ban” pentru a ajuta Ucraina. . Declarația lui Orban a fost falsă, dar fostul președinte nu a vrut să-l contrazică public după ce s-au distrat toată noaptea la Clubul său Mar-a-Lago și i-a admirat duritatea și pozițiile anti-imigrație, potrivit unei persoane apropiate lui Trump.

În timpul întâlnirii, Orban a vorbit pe larg despre istoria sovietică, dorința Rusiei de a avea teritoriul ucrainean și provocările militare cu care se confruntă Ucraina, a spus persoana. Trump a ascultat, dar nu s-a angajat în vreun fel. Un purtător de cuvânt al lui Orban nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Zvonurile despre planul lui Trump pentru Ucraina au circulat la Washington în noiembrie anul trecut, la o întâlnire de la Heritage Foundation între personalități din politica externă din centrul dreptului și o delegație în vizită a Consiliului European pentru Relații Externe. Fostul consilier al Casei Albe a lui Trump, Michael Anton, a descris contururile așteptate ale planului de pace al lui Trump: Ucraina cedează teritorii în Crimeea și Donbas, limitând expansiunea NATO și facându-l pe Putin să-și slăbească dependența crescândă de China, potrivit mai multor persoane prezente la întâlnire.

Contactat telefonic în martie, Anton a spus că nu a vorbit cu Trump de 18 până la 24 de luni și a negat că a știut ceva despre planul lui Trump pentru Ucraina. Nu a răspuns la alte întrebări.

James Carafano, un membru al Fundației Heritage care a convocat întâlnirea, a refuzat să comenteze discuția privată, dar a criticat ideea despărțirii Rusiei de China. „Aceasta este ideea stupidă 101”, a spus el. „Orice ai putea oferi Rusiei pe care l-ar aprecia cu adevărat ar compromite toate celelalte interese ale tale. Modul de a trata relația Rusia-China este de a face din Rusia un partener mai slab.”

Desprinderea Rusiei de China ar presupune, probabil, reducerea sancțiunilor, deoarece Kremlinul s-a întors spre Beijing pentru a încerca să compenseze sancțiunile occidentale ample asupra sectoarelor sale energetice, de apărare și financiare, a declarat Jeremy Shapiro, șeful biroului de la Washington al Consiliului European pentru Relații Externe, care a adus delegația grupului la întâlnirea din noiembrie. Shapiro a refuzat să comenteze detaliile conversației, invocând regulile de bază ale evenimentului din noiembrie care interziceau dezvaluirea a ceea ce s-a spus, dar a spus că planul de pace al lui Trump pentru Ucraina nu pare a fi detaliat.

„Oamenii lui Trump simt că unul dintre marile păcate ale războiului ucrainean și ale politicii Rusiei, în general, este să împingă Rusia spre China și să o facă și mai dependentă de China”, a spus el. „Abordarea fundamentală a lui Trump cu toate lucrurile este de a aduce oamenii într-o cameră împreună pentru a discuta”, fără a avea neapărat planuri detaliate în avans, a spus Shapiro.

Experții din Rusia se îndoiau că eforturile de pace ale lui Trump ar putea avea succes. Fiona Hill, un coleg senior la Brookings Institution, care a fost consilierul principal al lui Trump în Rusia și de atunci a devenit un critic proeminent, a spus că i-a amintit de 2017 - când străini necontrolați și directori de afaceri l-au abordat pe Trump cu diverse planuri de pace și el a crezut că ar putea să se așeze cu Rusia și Ucraina și să medieze cu puterea carismei sale personale.

Echipa lui Trump „se gândește la asta foarte mult, ei cred că aceasta este doar o chestie dintre Ucraina și Rusia”, a spus Hill. „Ei o consideră o dispută teritorială, mai degrabă decât una despre întregul viitor al securității europene și al ordinii mondiale prin extensie.”

Chiar și trasarea unei linii de armistițiu ar putea să nu fie atât de simplă. În septembrie 2022, Kremlinul a declarat că anexează patru provincii din sudul și estul Ucrainei, inclusiv regiunea Donbas, dar care se extinde cu mult dincolo de aceasta. Deoarece Kievul încă controlează o mare parte din teritoriu, orice încercare de a rezolva războiul cu concesii teritoriale este probabil să implice o tocmeală extinsă - cu excepția cazului în care ambele părți sunt de acord pur și simplu să înghețe liniile frontului care sunt în vigoare în momentul încheierii unui acord.

Ucraina și aliații europeni ar rezista probabil eforturilor lui Trump de a ajunge la un acord cu Moscova, a spus Hill. Ea a spus că europenii și-au pornit industria militară până la un punct în care speră să înlocuiască o parte semnificativă din asistența actuală a SUA pentru Kiev. Ea a adăugat că Statele Unite au o influență limitată pentru un acord unilateral, deoarece reducerea semnificativă a sancțiunilor se va baza pe cooperarea europeană.

„Statele Unite nu au nici un mijloc de presiune care să oblige conducerea ucraineană să se angajeze în politici care ar constitui o sinucidere politică internă”, a spus Michael Kofman, analist al războiului Rusia-Ucraina la Carnegie Endowment for International Peace, o cercetare nonpartizană. centru. „Și Statele Unite nu au nici o pârghie care ar putea obliga Ucraina să cedeze teritoriu sau să se angajeze în aceste tipuri de concesii. Aceasta este o situație în care, dacă ești dispus să dai o mână de ajutor, cealaltă parte va dori foarte repede restul brațului.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră