Washington Post: Serviciile de informații ale Ucrainei și CIA au fost în spatele uciderii Dariei Dughina

24 Oct 2023
Washington Post: Serviciile de informații ale Ucrainei și CIA au fost în spatele uciderii Dariei Dughina

Spioni ucraineni cu legături strânse cu CIA duc un război în umbră împotriva Rusiei, scrie Washington Post

Mașina în care se afla o mamă și fiica ei de 12 ani părea că abia merită atenția oficialilor ruși de securitate în timp ce se apropia de un punct de control la frontieră. Dar cel mai puțin remarcabil bagaj - o cușcă pentru o pisică - a făcut parte dintr-un complot elaborat și letal. Agenții ucraineni au instalat un compartiment ascuns in transportul pentru animale de companie, potrivit oficialilor de securitate care cunosc operațiunea, și l-au folosit pentru a ascunde componente ale unei bombe.

Patru săptămâni mai târziu, dispozitivul a detonat în afara Moscovei într-un SUV condus de fiica unui naționalist rus care îndemnase țara sa să „ucidă, ucidă, ucidă” ucraineni, o explozia semnalând că inima Rusiei nu va fi cruțată de război.

Operațiunea a fost orchestrată de serviciul de securitate internă al Ucrainei, SBU, potrivit oficialilor care au furnizat detalii, inclusiv utilizarea cuști pentru animale de companie, care nu au fost dezvăluite anterior. Atacul din august 2022 face parte dintr-un război în umbră în care serviciile de spionaj ale Ucrainei au bombardat, de asemenea, de două ori podul care leagă Rusia de Crimeea ocupată, au pilotat drone pe acoperișul Kremlinului și au făcut găuri în corpurile navelor rusești din Marea Neagră. .

Aceste operațiuni au fost considerate măsuri extreme pe care Ucraina a fost forțată să le adopte ca răspuns la invazia Rusiei de anul trecut. În realitate, ele reprezintă capacități pe care agențiile de spionaj ale Ucrainei le-au dezvoltat pe parcursul a aproape un deceniu - de când Rusia a ocupat pentru prima dată teritoriul ucrainean în 2014 - o perioadă în care serviciile au creat, de asemenea, noi legături profunde cu CIA.

Misiunile au implicat echipe de elită formate din agenți ucraineni extrași din direcții care au fost instruite și echipate în parteneriat strâns cu CIA, potrivit actualilor și foștilor oficiali ucraineni și americani. Din 2015, CIA a cheltuit zeci de milioane de dolari pentru a transforma serviciile Ucrainei formate de sovietici în aliați potenți împotriva Moscovei, au spus oficialii. Agenția a furnizat Ucrainei sisteme avansate de supraveghere, a instruit recruți la locații din Ucraina, precum și în Statele Unite, a construit noi sedii pentru departamentele agenției de informații militare a Ucrainei și a împărtășit informații la o scară care ar fi fost de neimaginat înainte ca Rusia să anexeze ilegal Crimeea și a stimulat un război separatist în estul Ucrainei. CIA menține o prezență semnificativă la Kiev, au spus oficialii.

Amploarea implicării CIA cu serviciile de securitate ale Ucrainei nu a fost dezvăluită anterior. Oficialii serviciilor de informații americane au subliniat că agenția nu a avut nicio implicare în operațiunile de ucidere direcționată ale agențiilor ucrainene și că activitatea sa s-a concentrat pe consolidarea abilităților acestor servicii de a colecta informații despre un adversar periculos.

Un înalt oficial de informații a spus că „orice potențiale preocupări operaționale au fost transmise în mod clar serviciilor ucrainene”.

Multe dintre operațiunile clandestine ale Ucrainei au avut obiective militare clare și au contribuit la apărarea țării. Atentatul cu mașina cu bombă care a ucis-o pe Daria Dugină a subliniat însă acceptarea de către Ucraina a ceea ce oficialii de la Kiev numesc „lichidări” ca armă de război. În ultimele 20 de luni, SBU și omologul său militar, GUR, au comis zeci de asasinate împotriva oficialilor ruși din teritoriile ocupate, a presupușilor colaboratori ucraineni, a ofițerilor militari din spatele liniilor frontului și a susținătorilor de război proeminenți în adâncul Rusiei. Printre cei uciși se numără un fost comandant de submarin rus care făcea jogging într-un parc din orașul Krasnodar, din sudul Rusiei, și un blogger militant la o cafenea din Sankt Petersburg, potrivit oficialilor ucraineni și occidentali.

Afinitatea Ucrainei pentru operațiunile letale a complicat colaborarea sa cu CIA, stârnind îngrijorări cu privire la complicitatea agenției și creând neliniște în rândul unor oficiali din Kiev și Washington.

Chiar și cei care văd astfel de misiuni letale ca fiind justificate în timp de război pun la îndoială utilitatea anumitor lovituri și decizii care au condus la țintirea unor civili, inclusiv a Dughinei sau a tatălui ei, Alexander Dugin - despre care oficialii recunosc că a fost intenționat - mai degrabă decât rușii legați mai direct de razboi.

„Avem prea mulți inamici care sunt mai importanți de neutralizat”, a spus un oficial de rang înalt al securității din Ucraina. „Oameni care lansează rachete. Oameni care au comis atrocități în Bucha.” Uciderea fiicei unui brand pro-război este „foarte cinică”, a spus oficialul.

Alții au citat preocupări mai ample cu privire la tacticile tăioase ale Ucrainei care ar putea părea justificate acum – în special împotriva unei țări acuzate de atrocități de război larg răspândite – dar care ulterior s-ar putea dovedi dificil de controlat.

„Asistăm la nașterea unui set de servicii de informații care sunt ca Mossad-ul în anii 1970”, a spus un fost oficial înalt al CIA, referindu-se la serviciul de spionaj israelian acuzat de mult că a comis asasinate în alte țări. Competența Ucrainei în astfel de operațiuni „are riscuri pentru Rusia”, a spus oficialul, „dar implică și riscuri mai largi”.

„Dacă operațiunile de informații ale Ucrainei devin și mai îndrăznețe – vizând rușii din țări terțe, de exemplu – vă puteți imagina cum ar putea cauza rupturi cu partenerii și cum ar putea intra în tensiune serioasă cu obiectivele strategice mai largi ale Ucrainei”, a spus oficialul. Printre aceste obiective se numără apartenența la NATO și Uniunea Europeană.

Acest articol se bazează pe interviuri cu peste două duzini de oficiali actuali și foști ai serviciilor secrete și de securitate ucrainene, americane și occidentale, care au vorbit sub condiția anonimatului, invocând preocupări de securitate, precum și sensibilitatea subiectului. Presiunea asupra Kievului pentru a obține victorii împotriva Rusiei și a găsi modalități de a descuraja alte agresiuni creează stimulente pentru a exagera capacitățile serviciilor Ucrainei. Postul a verificat detalii cheie cu mai multe surse, inclusiv oficiali occidentali cu acces la fluxuri independente de informații.

CIA a refuzat să comenteze.

Parteneriatul CIA-Ucraina

Oficialii SBU și GUR își descriu rolurile operaționale în expansiune ca rezultat al unor circumstanțe extraordinare. „Toate țintele lovite de SBU sunt complet legale”, a declarat directorul agenției, Vasyl Malyuk, într-o declarație transmisă Washington Post. Declarația nu a abordat în mod specific crimele țintite, dar Malyuk, care s-a întâlnit luna trecută cu CIA și alți oficiali americani la Washington, a spus că Ucraina „face totul pentru a se asigura că pedeapsa echitabilă va „atinge” toți trădătorii, criminalii de război și colaboratorii”.

Actualii și foștii oficiali americani și ucraineni au declarat că ambele părți au încercat să mențină o distanță atentă între CIA și operațiunile letale desfășurate de partenerii săi la Kiev. Oficialii CIA au exprimat obiecții după unele operațiuni, au spus oficialii, dar agenția nu și-a retras sprijinul.

„Nu i-am implicat niciodată pe partenerii noștri internaționali în operațiuni ascunse, mai ales în spatele primelor linii”, a spus un fost oficial înalt de securitate ucrainean. Operatorii SBU și GUR nu au fost însoțiți de omologii CIA. Ucraina a evitat să folosească arme sau echipamente care puteau fi urmărite din surse americane și chiar și fluxurile de finanțare ascunse au fost separate.

„Am avut multe restricții în ceea ce privește lucrul operațional cu ucrainenii”, a spus un fost oficial al serviciilor de informații americane. Accentul s-a pus „mai mult pe comunicațiile și operațiunile sigure” și urmărirea unor noi fluxuri de informații în interiorul Rusiei „mai degrabă decât „iată cum arunci în aer un primar”. Nu am avut niciodată sentimentul că suntem atât de implicați în proiectarea operațiunilor lor.”

Chiar și așa, oficialii au recunoscut că granițele au fost uneori încețoșate. Ofițerii CIA din Kiev au fost informați cu privire la unele dintre planurile mai ambițioase ale Ucrainei pentru lovituri. În unele cazuri, inclusiv bombardarea Podului Kerci, oficialii americani au exprimat îngrijorări.

Spionii Ucrainei și-au dezvoltat propriile linii despre operațiunile pe care le pot discuta și pe care să le țină sub secret. „Au fost unele lucruri despre care poate nu vom vorbi” cu omologii CIA, a spus un al doilea oficial de securitate ucrainean implicat în astfel de misiuni. El a spus că trecerea acestor granițe va duce la un răspuns concis din partea americanilor: „Nu vrem nicio parte din asta”.

Parteneriatul profund al CIA cu Ucraina, care a persistat chiar și atunci când țara a fost implicată în scandalul de demitere din jurul președintelui Donald Trump, reprezintă o întorsătură dramatică pentru agențiile care au petrecut decenii în părți opuse ale Războiului Rece. În parte din cauza acestei moșteniri, au spus oficialii, abia anul trecut CIA a scos Ucraina de pe lista agenției de „nefraternizare” a țărilor considerate ca prezentând astfel de riscuri de securitate încât contactul angajații agenției cu cetățenii lor este interzis fără permisiunea prealabilă.

Colaborarea CIA-Ucraina a luat rădăcini în urma protestelor politice din 2014 care l-au determinat pe președintele pro-rus al Ucrainei Viktor Ianukovici să părăsească țara, urmată de anexarea Crimeei de către Rusia și înarmarea separatiștilor în regiunile de est Donețk și Lugansk.

Fazele inițiale ale cooperării au fost provizorii, au spus oficialii, având în vedere îngrijorarea ambelor părți că serviciile Ucrainei sunt încă puternic pătrunse de FSB - agenția rusă care este principalul succesor al KGB. Pentru a gestiona acest risc de securitate, CIA a colaborat cu SBU pentru a crea o direcție complet nouă, au spus oficialii, una care se va concentra pe așa-numitele operațiuni de „măsuri active” împotriva Rusiei și care să fie izolat de alte departamente SBU.

Noua unitate a fost numită prozaic „Direcția a cincea” pentru a o deosebi de cele patru unități vechi ale SBU. De atunci a fost adăugată o a șasea direcție, au spus oficialii, pentru a lucra cu agenția de spionaj MI6 din Marea Britanie.

Locurile de antrenament au fost situate în afara Kievului, unde recruții aleși cu atenție au fost instruiți de personalul CIA, au spus oficialii. Planul era să formeze unități „capabile să opereze în spatele liniilor frontului și să lucreze ca grupuri ascunse”, a spus un oficial ucrainean implicat în efort.

Agenția a furnizat echipamente de comunicații securizate, echipamente de interceptare care i-au permis Ucrainei să intercepteze apelurile telefonice și e-mailurile rusești și chiar a furnizat deghizări și uniforme ale separatistilor, permițând agenților să se strecoare mai ușor în orașele ocupate.

Misiunile timpurii s-au concentrat pe recrutarea de informatori printre forțele proxy ale Rusiei, precum și pe măsurile de interceptare cibernetică și electronică, au spus oficialii. SBU a început, de asemenea, să organizeze operațiuni de sabotaj și misiuni pentru a captura lideri separatiști și colaboratori ucraineni, dintre care unii au fost duși în locuri secrete de detenție.

Dar operațiunile au luat curând o întorsătură letală. Pe parcursul unei perioade de trei ani, cel puțin o jumătate de duzină de agenți ruși, comandanți separatiști de rang înalt sau colaboratori au fost uciși în violențe care au fost adesea atribuite unei reglementări interne, dar în realitate a fost opera SBU, au spus oficialii ucraineni.

Printre cei uciși s-a numărat Yevgeny Zhilin, liderul unui grup militant pro-ruș din estul Ucrainei, care a fost împușcat în 2016 într-un restaurant din Moscova. Un an mai târziu, un comandant rebel cunoscut sub numele de „Givi” a fost ucis în Donețk, în cadrul unei operațiuni în care o femeie care l-a acuzat de viol a pus o bombă lângă el, potrivit unui fost oficial implicat în misiune.

Oficialii ucraineni au spus că întoarcerea țării către metode mai letale a fost determinată de agresiunea rusă, de atrocități atribuite împuterniciților săi și de disperarea de a găsi modalități de a slăbi un adversar mai puternic. Mulți au citat, de asemenea, presupusa istorie a Rusiei de a comite asasinate la Kiev.

„Din cauza acestui război hibrid, ne-am confruntat cu o realitate absolut nouă”, a spus Valentyn Nalyvaichenko, un membru al parlamentului ucrainean care a fost director al SBU în 2015, când a fost creată Direcția a cincea. „Am fost forțați să ne pregătim oamenii într-un mod diferit.” A refuzat să detalieze.

Transformarea informațiilor militare ucrainene

Chiar și în timp ce a ajutat la construirea noului directorat al SBU, CIA s-a angajat într-un proiect mult mai ambițios cu serviciul militar de informații al Ucrainei.

Cu mai puțin de 5.000 de angajați, GUR era o fracțiune din dimensiunea SBU și avea un accent mai restrâns pe operațiunile de spionaj și măsuri active împotriva Rusiei. De asemenea, avea o forță de muncă mai tânără, cu mai puține resturi din perioada sovietică, în timp ce SBU era încă percepută ca fiind pătrunsă de informațiile ruse.

„Am calculat că GUR era o organizație mai mică și mai agilă în care am putea avea un impact mai mare”, a spus un fost oficial al serviciilor de informații americane care a lucrat în Ucraina. „GUR a fost copilul nostru mic. Le-am oferit tuturor echipamente noi și instruire.” Ofițerii GUR „erau tineri, nu generali KGB din era sovietică”, a spus oficialul, „în timp ce SBU era prea mare pentru a fi reformată”.

Chiar și evoluțiile recente au părut să valideze astfel de preocupări. Fostul director al SBU Ivan Bakanov a fost forțat să renunțe anul trecut, pe fondul criticilor că agenția nu se mișca suficient de agresiv împotriva trădătorilor interni. De asemenea, SBU a descoperit anul trecut că modemurile de fabricație rusă erau încă folosite în rețelele agenției, ceea ce a determinat o luptă pentru a le deconecta.

Din 2015, CIA s-a angajat într-o transformare atât de extinsă a GUR, încât în câțiva ani „l-am cam reconstruit de la zero”, a spus fostul oficial al serviciilor de informații americane. Unul dintre principalii arhitecți ai efortului, care a ocupat funcția de șef al stației CIA la Kiev, conduce acum Grupul operativ din Ucraina la sediul CIA.

GUR a început să recruteze agenți pentru propriul său departament de măsuri active, au spus oficialii. În locurile din Ucraina și, mai târziu, din Statele Unite, agenții GUR au fost instruiți pe abilități, de la manevre clandestine în spatele liniilor inamice până la platforme de arme și explozibili. Oficialii americani au spus că antrenamentul a fost menit să îi ajute pe operatorii ucraineni să se protejeze în medii periculoase controlate de ruși, mai degrabă decât să provoace daune țintelor rusești.

Unii dintre cei mai noi recruți ai GUR au fost transferuri de la SBU, au spus oficialii, atrași de un serviciu rival plin de noi autorități și resurse. Printre aceștia s-a numărat și Vasyl Burba, care a condus operațiunile Direcției a cincea a SBU înainte de a se alătura GUR și a servit ca director al agenției din 2016 până în 2020. Burba a devenit un aliat atât de apropiat al CIA - și a perceput ținta Moscovei - încât atunci când a fost forțat să-și părăsească locul de muncă. după alegerea președintelui Volodymyr Zelensky, agenția i-a pus la dispoziție 

un vehicul blindat, au spus oficialii. Burba a refuzat să comenteze acest articol.

CIA a ajutat GUR să achiziționeze sisteme de supraveghere de ultimă generație și sisteme electronice de interceptare, au spus oficialii. Acestea includ echipamente mobile care puteau fi amplasate de-a lungul liniilor controlate de ruși în estul Ucrainei, dar și instrumente software folosite pentru a exploata telefoanele mobile ale oficialilor de la Kremlin care vizitează teritoriul ocupat de la Moscova. Ofițerii ucraineni au operat sistemele, au spus oficialii, dar tot ce s-a cules a fost împărtășit cu americanii.

Preocupată de faptul că facilitățile vechi ale GUR au fost probabil compromise de informațiile ruse, CIA a plătit pentru noi clădiri ale cartierului general al diviziei paramilitare „spetsnaz” a GUR și o direcție separată responsabilă de spionajul electronic.

Noile capabilități au fost transformatoare, au spus oficialii.

„Într-o singură zi am putea intercepta între 250.000 și 300.000 de comunicații separate” de la unitățile militare și FSB ruse, a spus un fost oficial înalt al GUR. „Au fost atât de multe informații încât nu le-am putut gestiona singuri.”

Mulțile de date au fost transmise prin noua unitate construită de CIA înapoi la Washington, unde au fost examinate de analiștii CIA și NSA, au spus oficialii.

„Le dădeam capacitatea – prin noi – de a colecta” ținte rusești, a spus fostul oficial GUR. Întrebat despre amploarea investițiilor CIA, oficialul a spus: „Au fost milioane de dolari”.

În timp, GUR a dezvoltat și rețele de surse în aparatul de securitate al Rusiei, inclusiv unitatea FSB responsabilă de operațiunile din Ucraina. Într-o măsură de încredere dintre SUA și Ucraina, au spus oficialii, CIA a avut voie să aibă contact direct cu agenți recrutați și conduși de serviciile secrete ucrainene.

Reducerea rezultată a informațiilor a fost în mare parte ascunsă publicului, cu excepții intermitente. SBU a început să posteze interceptări de comunicații incriminatoare sau jenante, inclusiv una în care comandanții ruși au fost capturați discutând despre culpabilitatea țării lor în doborârea în 2014 a unui avion de pasageri Malaysian Airlines.

Chiar și așa, oficialii au spus că informațiile obținute prin cooperarea SUA-Ucraina își au limitele. Avertismentele prevestitoare ale administrației Biden cu privire la hotărârea președintelui rus Vladimir Putin de a răsturna guvernul de la Kiev, de exemplu, s-au bazat în principal pe fluxuri separate de informații despre care Ucraina nu a fost la curent inițial.

Într-un fel, au spus oficialii, propriile eforturi de colectare ale Ucrainei au alimentat scepticismul pe care Zelensky și alții îl aveau cu privire la planurile lui Putin, deoarece au ascultat cu urechea unităților militare și FSB care nu au fost informate până în ajunul războiului. „Primeau o imagine exactă de la oameni care erau și în întuneric”, a spus un oficial american.
Vizează Moscova cu drone

Forțele ruse nu au reușit niciodată să cucerească Kievul. Dar ambele structuri GUR pe care le-a finanțat CIA s-au numărat printre zecile de instalații cheie vizate de atacurile rusești din primele zile ale războiului, potrivit oficialilor care au spus că facilitățile au supraviețuit și continuă să funcționeze.

Noile capacități de informații ale Ucrainei s-au dovedit valoroase încă de la începutul războiului. SBU, de exemplu, a obținut informații despre ținte rusești de mare valoare, permițând lovituri care au ucis câțiva comandanți și l-au ratat de puțin pe ofițerul de rang înalt al Rusiei, Valery Gerasimov.

În ultimul an, misiunile serviciilor de securitate s-au concentrat din ce în ce mai mult pe ținte nu numai în spatele liniilor inamice, ci și în Rusia.

Pentru SBU, nicio țintă nu a fost o prioritate mai mare decât Podul Kerci care leagă Rusia continentală de Peninsula Crimeea anexată. Podul este un coridor militar cheie și are, de asemenea, o semnificație atât de simbolică pentru Putin încât a prezidat inaugurarea sa în 2018.

SBU a lovit podul de două ori în ultimul an, inclusiv un atentat cu bombă din octombrie 2022 care a ucis cinci persoane și a făcut o gaură deschisă pe benzile de circulație dinspre vest.
Dronă maritimă din Ucraina atacă Flota Neagră
1:18
Videoclipul furnizat de oficialii serviciilor de securitate ucrainene arată înregistrări ale camerei de la dronele marine folosite în atacurile asupra flotei ruse de la Marea Neagră și asupra podului Crimeea. (Video: TWP)

Zelensky a negat inițial responsabilitatea ucraineană. Dar directorul SBU Malyuk a descris operațiunea în detaliu extraordinar într-un interviu la începutul acestui an, recunoscând că serviciul său a plasat un exploziv puternic în interiorul unui camion care transporta rulouri de celofan de dimensiuni industriale.

Ca și alte comploturi SBU, operațiunea a implicat complici involuntari, inclusiv șoferul de camion ucis în explozie. „Am trecut prin șapte cercuri ale iadului, ținând atât de mulți oameni în întuneric”, a spus Malyuk într-un interviu despre operațiune, despre care a spus că depinde de susceptibilitatea „contrabandiștilor ruși obișnuiți”.

Oficialii americani care au fost anunțați în prealabil și-au exprimat îngrijorarea cu privire la atac, au spus oficialii, temându-se de escaladarea Rusiei. Probabil că acele îndoieli s-au risipit în momentul în care SBU a lansat o a doua lovitură asupra podului, nouă luni mai târziu, folosind drone navale care erau

dezvoltat ca parte a unei operațiuni extrem de secrete care implică CIA și alte servicii de informații occidentale.
Raportul extrem de public al operațiunii lui Malyuk sfidează tradiția tipică a serviciilor de informații, dar servește nevoii Kievului de a revendica succese și reflectă o rivalitate emergentă cu GUR. Kyrylo Budanov, șeful serviciilor secrete militare al Ucrainei, și-a făcut obișnuința să prezinte realizările agenției sale și să bată joc de Moscova.
Cele două servicii se suprapun operațional într-o oarecare măsură, deși oficialii au spus că SBU tinde să urmărească misiuni mai complexe, cu termene de realizare mai lungi, în timp ce GUR tinde să funcționeze la un ritm mai rapid. Oficialii ucraineni au negat că oricare dintre agenții a fost implicată direct în atacul din septembrie 2022 asupra conductei Nord Stream 2 din Marea Baltică, deși SUA și alte agenții de informații occidentale au ajuns la concluzia că Ucraina a fost legată de complot.

GUR și-a folosit propria flotă de drone pentru a lansa zeci de atacuri pe pământul rusesc, inclusiv lovituri care au pătruns în apărarea antiaeriană a Rusiei pentru a lovi clădirile din Moscova. Printre acestea s-a numărat și o operațiune din mai 2023 care a incendiat pentru scurt timp o secțiune de acoperiș din Kremlin.

Aceste lovituri au implicat atât drone cu rază lungă de acțiune lansată de pe teritoriul ucrainean, cât și echipe de agenți și partizani care lucrează în interiorul Rusiei, au spus oficialii. Motoarele pentru unele drone au fost achiziționate de la furnizori chinezi cu finanțare privată care nu a putut fi urmărită din surse ucrainene, potrivit unui oficial care a spus că este implicat în tranzacții.

Asasinări în Rusia

GUR s-a aventurat și în asasinate, au spus oficialii.

În iulie, un fost comandant de submarin rus, Stanislav Rzhitsky, a fost împușcat de patru ori în piept și pe spate la Krasnodar, unde ar fi lucrat ca ofițer de recrutare militară. Rzhitsky, în vârstă de 42 de ani, era cunoscut că folosea aplicația de fitness Strava pentru a-și înregistra traseele zilnice de alergare, o practică care ar fi putut să-i fi expus locația.

GUR a emis o declarație timidă în care a deturnat responsabilitatea, dar citând detalii precise despre circumstanțele morții lui Rzhitsky, menționând că „din cauza ploii abundente, parcul a fost pustiu” și nu au existat martori. Oficialii de la Kiev au confirmat că GUR este responsabil.

Chiar și în timp ce recunosc responsabilitatea pentru astfel de acțiuni, oficialii ucraineni susțin înaltul moral împotriva Rusiei. SBU și GUR au căutat să evite rănirea trecătorilor nevinovați chiar și în cadrul operațiunilor letale, au spus oficialii, în timp ce raidurile și loviturile fără discriminare ale Rusiei au ucis sau rănit mii de civili.

Oficialii de securitate au spus că nicio operațiune majoră a SBU sau GUR nu are loc fără autorizarea – tacită sau de altă natură – de la Zelensky. Un purtător de cuvânt al lui Zelensky nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Cu toate acestea, scepticii se îngrijorează că utilizarea Ucrainei de asasinate țintite și lovituri cu drone asupra clădirilor înalte din Moscova nu ajută nici cauza împotriva Rusiei, nici aspirațiile sale pe termen mai lung de a adera la NATO și U.E.

Un înalt oficial ucrainean care a lucrat îndeaproape cu guvernele occidentale care coordonează sprijinul pentru Ucraina a spus că atacurile împotriva necombatanților și bombardamentele asupra clădirilor din Moscova alimentează narațiunea falsă a lui Putin conform căreia Ucraina reprezintă un pericol tot mai mare pentru rușii obișnuiți. „Se joacă în minciunile lui că ucrainenii vin după ei”, a spus oficialul.

Acest punct de vedere pare să fie minoritar. Alții văd atacurile ca ridicând moralul în rândul ucrainenilor asediați și obținerea unui grad de răspundere a justiției pentru presupusele crime de război rusești, despre care mulți ucraineni sunt sceptici, va duce vreodată la sancțiuni adecvate din partea Națiunilor Unite și a curților internaționale.

Atentatul cu mașina cu bombă care a ucis-o pe Dughina anul trecut continuă să iasă în evidență ca unul dintre cele mai extreme cazuri de răzbunare letală – unul care nu a vizat doar necombatanți, ci a implicat o femeie ucraineană și o fată preadolescentă care se presupune că nu știa.

Autoritățile ruse abia terminaseră de curățat resturile când FSB a identificat-o pe Natalia Vovk, în vârstă de 42 de ani, drept principala suspectă. Ea a intrat în Rusia din Estonia în iulie, potrivit FSB, și-a luat un apartament în același complex cu Dughina și și-a petrecut săptămâni de supraveghere înainte de a se strecura înapoi în Estonia cu fiica ei după ce a avut loc explozia.

FSB a identificat, de asemenea, un presupus complice despre care Rusia a pretins că i-a furnizat plăcuțe de înmatriculare kazahe pentru ca Vovk să le folosească pe vehiculul ei, un Mini Cooper, în timp ce călătorea în Rusia; a ajutat la asamblarea explozivului; și a fugit în Estonia înainte de atac.

Autoritățile ucrainene au spus că Vovk a fost motivată parțial de asediul de către Rusia a orașului ei natal, Mariupol. Aceștia au refuzat să comenteze natura relației ei cu SBU sau locul ei actual.

Atacul urma să-l omoare pe Dughin, în timp ce el și fiica sa părăseau un festival cultural unde ideologul pro-război, uneori marcat drept „creierul lui Putin”, ținuse o prelegere. Cei doi erau de așteptat să călătorească împreună, dar Dughin a  luat un alt vehicul. Vovk a participat și el la festival, potrivit FSB.

La acea vreme, Ucraina a negat energic implicarea în atac. „Ucraina nu are absolut nimic de-a face cu asta, pentru că nu suntem un stat criminal precum Rusia, sau unul terorist”, a spus Mykhailo Podolyak, consilier al lui Zelensky.

Cu toate acestea, oficialii au recunoscut în interviurile recente de la Kiev că aceste dezmințiri au fost false. Ei au confirmat că SBU a planificat și executat operațiunea și au spus că, în timp ce Dughin ar fi fost ținta principală, fiica sa - de asemenea un susținător vocal al invaziei - nu a fost o victimă nevinovată.

„Este fiica tatălui propagandei ruse”, a spus un oficial de securitate. Atentatul cu mașina cu bombă și alte operațiuni din interiorul Rusiei sunt „despre narațiune”, arătând inamicilor Ucrainei că „pedeapsa este iminentă chiar și pentru cei care cred că sunt de neatins”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră