Washington Post: Rusia poate finanța războiul din Ucraina pentru încă un an, în ciuda sancțiunilor

28 Apr 2023
Washington Post: Rusia poate finanța războiul din Ucraina pentru încă un an, în ciuda sancțiunilor

Serviciile de informații americane susțin că Rusia va putea finanța războiul din Ucraina pentru cel puțin încă un an, chiar și sub greutatea în creștere a sancțiunilor fără precedent, potrivit documentelor militare americane scurse, scrie Washington Post.

Documentele neraportate anterior oferă o privire rară asupra înțelegerii de către Washington a eficacității propriilor măsuri economice și a răspunsului pe care l-au întâlnit în Rusia, unde serviciile de informații americane descoperă că înalți oficiali, agenții și personalul oligarhilor se îngrijorează de perturbările razboiului— și se adaptează la ele.

Deși unele dintre elitele economice ale Rusiei s-ar putea să nu fie de acord cu războiul țării în Ucraina, iar sancțiunile le-au afectat afacerile, este puțin probabil să-și retragă sprijinul pentru președintele rus Vladimir Putin, potrivit unei evaluări care pare să dateze de la începutul lunii martie.

„Moscova se bazează pe majorarea taxelor corporative, a fondului său suveran de avere, a importurilor crescute și a adaptabilității întreprinderilor pentru a ajuta la atenuarea presiunilor economice”, se arată într-o parte a evaluării, care este etichetată ca fiind cel mai secret, cel mai înalt nivel de clasificare.

De când invazia Ucrainei a început anul trecut, Statele Unite și aliații săi au lansat o serie de sancțiuni împotriva persoanelor și întreprinderilor legate de Kremlin, interzicând companiilor să facă afaceri cu aceștia, alături de controale la export și alte măsuri comerciale menite să stoarce economia Rusiei și pedepsi elitele sale.

Aceste elite „probabil să persistă în a susține obiectivele Kremlinului în Ucraina” și în „a ajuta Moscova să eludeze sancțiunile”, se arată în evaluarea scursă. Dar experții spun că eficacitatea sancțiunilor – nu doar pentru a dăuna economiei ruse, ci și pentru a descuraja, pedepsi și transmite un mesaj – se bazează pe factori mai complecsi decât poate lua în considerare o singură evaluare.

Documentul nu abordează impactul noilor sancțiuni impuse sau dificultatea pe termen lung a plafoanelor prețului petrolului în Europa. Veniturile petroliere rusești au scăzut.

Chiar dacă, teoretic, Rusia ar putea finanța războiul pentru încă un an, evaluarea scursă nu explorează alți factori care ar putea afecta capacitatea Rusiei de a lupta, cum ar fi cheltuielile cu muniția și nevoia de a recruta sau recruta noi soldați.

În timp ce Putin și cei apropiați au respins impactul sancțiunilor, care nu au reușit să oprească efortul de război al Rusiei, prin evaluarea secretă a Washingtonului, documentele scurse oferă, de asemenea, o fereastră către consternarea pe care au provocat-o în rândul unora dintre țintele vizate.

Deși documentele nu includ o discuție aprofundată asupra surselor lor, ele sunt marcate cu un cod care indică faptul că datele au fost culese din comunicările interceptate. Acest lucru sugerează că Statele Unite au obținut acces la canalele în care personalitățile ruse discută în mod privat cum să limiteze impactul sancțiunilor.

Ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov, potrivit informațiilor americane, a redactat o scrisoare către prim-ministrul Mihail Mișustin la începutul lunii martie pentru a solicita sprijin pentru planurile de urgență pentru a evita „colapsul potențial jenant” al entităților controlate de stat ruse, cum ar fi Banca Internațională de Investiții, Banca Internațională pentru Cooperare Economică și Banca Eurasiatică de Investiții, din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite și aliații săi.

Pe 12 aprilie, Statele Unite au impus sancțiuni direct Băncii Internaționale de Investiții cu sediul la Budapesta, ceea ce a determinat guvernul ungar să anunțe că se va retrage din cooperarea cu instituția financiară, pe care Rusia o descrie drept o bancă internațională de dezvoltare.

Unii experți și-au exprimat surprinderea că Siluanov ar fi atât de îngrijorat de o instituție cu o capitalizare de piață relativ mică.

„Din punct de vedere economic, IIB nu are o importanță crucială pentru Rusia”, a spus Maria Snegovaya, unul dintre autorii recentului raport CSIS privind sancțiunile, într-un e-mail. „Așteptările că banca va fi sancționată există de aproape un an în acest moment.”

Dar banca, care a fost înființată în epoca sovietică ca instituție internațională cu anumite beneficii diplomatice, a fost mult timp suspectată de legături cu spionajul și spălarea banilor, a declarat András Rácz, cercetător senior la Consiliul German pentru Relații Externe.

Potrivit unui alt document, serviciile de informații americane au descoperit că oficialii de la cea mai înaltă agenție de informații a Rusiei, Serviciul Federal de Securitate sau FSB, erau îngrijorați de cantitatea insuficientă de valută străină deținută de băncile rusești interne. Acești oficiali au avertizat, de asemenea, că Statele Unite ar putea impune sancțiuni secundare companiilor chineze care încă mai fac afaceri cu Rusia și au cerut ca astfel de tranzacții să fie păstrate secrete.

Angajații lui Evgheni Prigojin, magnatul rus din spatele Wagner Group „au înțeles” că sancțiunile anunțate recent asupra băncii ruse MTS vor pune capăt tranzacțiilor cu companiile americane, ducând la „suspendarea SUA”. tranzacții în dolari pe 15 mai”, potrivit unui document de informații.

Documentul mai spunea că un „angajat financiar” al oligarhului era îngrijorat de faptul că companiile chineze își vor pune capăt afacerilor cu Rusia pentru a evita impactul sancțiunilor.

Centrul de Studii Strategice și Internaționale, cu sediul la Washington, a publicat luna aceasta un raport care a constatat că Rusia încă posedă un „grad remarcabil de adaptabilitate la sancțiunile occidentale”, reluând evaluarea clasificată, deși au încetinit ritmul campaniei Moscovei de a uza Ucraina.

Putin a lăudat public rezistența economiei ruse în ianuarie, sugerând că aceasta a depășit așteptările de creștere pentru a scădea doar cu aproximativ 2,5% în 2022. Dinamica reală a economiei s-a dovedit a fi mai bună decât previziunile multor experți, a spus el în timpul unui virtual întâlnire pe economie. Între timp, economia Ucrainei s-a redus cu peste 30%.

De asemenea, Prigojin a renunțat la efectele sancțiunilor. În februarie, el a emis o declarație conform căreia măsurile economice luate de Marea Britanie, Canada și Statele Unite sunt „ilegitime” și sugerează că acestea sunt implicate în terorism.

Rămâne neclar ce legături avea imperiul de afaceri al lui Prigozhin cu MTS Bank. Statele Unite au impus sancțiuni băncii în martie, la doar câteva săptămâni după ce i s-a acordat o licență de afaceri în Emiratele Arabe Unite. Licența a fost ulterior revocată de Abu Dhabi în lumina sancțiunilor.

„Cred că orice argument conform căruia sancțiunile nu afectează Rusia sau pe cei vizați este considerat de faptul că, odată ce companiile de clasă mondială au fost scoase din uz, și că tocmai oamenii care susțin că sancțiunile nu le-au afectat se plâng cu voce tare de nedreptate”, a spus Adam Smith, partener la firma de avocatură Gibson Dunn și fost oficial de sancțiuni al administrației Obama.

Alte stiri din Externe

Ultima oră