Washington Post: Blinken a fost lasat să aștepte câteva ore pentru o întâlnire cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite

16 Oct 2023
Washington Post: Blinken a fost lasat să aștepte câteva ore pentru o întâlnire cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite

Blinken a întâmpinat rezistență din partea Egiptului și Arabiei Saudite în timpul vizitei sale cu privire la războiul din Gaza. Secretarul de stat american a făcut apel la liderii celor două țări cheie să calmeze furia față de represaliile Israelului și să acorde ajutor umanitar, scrie WashingtonPost

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken s-a confruntat duminică cu o rezistență puternică din partea celor mai puternici oameni ai lumii arabe, în încercarea de a îi convinge pe egipteanul Abdel Fatah El-Sisi și pe prințul moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman să accepte viziunea Washingtonului asupra conflictului Israel-Hamas, în ciuda profundelor simpatii publice pentru cauza palestiniană în țările respective.

„Am auzit multe idei bune despre unele dintre lucrurile pe care trebuie să le facem în continuare”, a declarat Blinken reporterilor duminică, după întâlnirile sale cu cei doi lideri. Dar diferențe de opinii au apărut imediat cu privire la dreptul Israelului de a porni o ofensivă masivă în Gaza, despre care atât Sisi, cât și Mohammed și-au exprimat îngrijorarea.

Cel mai înalt diplomat american a vizitat Orientul Mijlociu cu scopul de a-i convinge pe partenerii arabi să condamne oribilul asalt al Hamas în Israel și să se abțină de la a alimenta tulburările interne ca răspuns la campania devastatoare de bombardare a Israelului în Gaza. Violența a dus la moartea a peste 1.300 de israelieni și a peste 2.600 de palestinieni.

La Riad, conducătorul saudit l-a lăsat pe Blinken să aștepte câteva ore pentru o întâlnire despre care se presupune că va avea loc seara dar la care prințul moștenitor a apărut abia în dimineața următoare.

Odată ce a început întâlnirea, Mohammed a „subliniat” necesitatea de a opri operațiunile militare „care au luat viețile unor oameni nevinovați” – o referire la ofensiva Israelului – și de a ridica „asediul Gazei” care a lăsat teritoriul palestinian fără apă și electricitate. sau combustibil, conform rezumatului saudit al întâlnirii.

Prințul moștenitor a cerut, de asemenea, oprirea „escaladării actuale” a conflictului, o împotrivire directă la politica SUA, care a sprijinit Israelul să-și urmărească obiectivul de eradicare a Hamas.

O notă scursă a Departamentului de Stat, confirmată de The Washington Post și publicată pentru prima dată de HuffPost, i-a avertizat pe diplomații americani să nu folosească expresiile „deescaladare/încetare a focului”, „încheierea violenței/vărsării de sânge” și „restabilirea calmului”, deoarece cuvintele nu au  nicio legătură cu politica actuală a SUA.

Arabia Saudită, locul de naștere al islamului și casa celor două locuri sfinte ale sale, este o voce influentă în modelarea percepțiilor arabe despre conflict. În timp ce Riadul își apreciază rolul de apărător al palestinienilor, el consideră Hamas ca un element pentru o mai bună integrare regională, inclusiv pentru aluziile prințului moștenitor la relațiile de normalizare cu Israelul.

Dar eforturile de a convinge Riadul să condamne Hamas au eșuat până acum, iar ministerul saudit de externe a denunțat campania extinsă de bombardare a Israelului în Gaza, numind-o un atac asupra „civililor fără apărare”.

Angajamentul SUA cu Egiptul s-a confruntat cu și mai multe obstacole.

Sâmbătă, oficialii americani au anunțat că au ajuns la un acord cu Cairo pentru o deschidere temporară la granița Rafah dintre Gaza și Egipt pentru cetățenii americani care doresc să fugă de violența și bombardamentul israelian. Anunțul a dus la zeci dintre cei estimați la 500 până la 600 de palestinieni americani din Gaza să se grăbească la graniță, dar niciunul nu a reușit să treacă în Egipt pe fondul unor remarci contradictorii dintre oficialii americani și egipteni despre motivul pentru care granița nu se va redeschide.

Punctul de trecere a frontierei Rafah – singura ieșire pe care Israelul nu o controlează – a rămas, de asemenea, închisă trecerii rezervelor critice de alimente, apă, combustibil și medicamente pe care grupurile de ajutor și națiunile prietene, cu coordonarea Egiptului, încearcă să le trimită în Gaza. Atacurile aeriene israeliene au deteriorat trecerea săptămâna trecută, iar Israelul nu a fost dispus să se angajeze să nu lovească vehiculele de ajutor care intră în Gaza, a declarat un oficial diplomatic pentru The Post sâmbătă, vorbind sub condiția anonimatului, deoarece nu era autorizat să discute despre negocieri sensibile.

„Egiptul a pus în aplicare mult sprijin material pentru oamenii din Gaza, iar Rafah va fi deschis”, a spus Blinken despre discuțiile sale cu Sisi la graniță. „Instituim împreună cu Națiunile Unite, cu Egiptul, cu Israelul, cu alții, mecanismul prin care să obținem asistență și să o oferim oamenilor care au nevoie de ea”.

Președintele Biden l-a numit duminică pe fostul ambasador David Satterfield să conducă eforturile umanitare ale Statelor Unite legate de conflict. Satterfield este programat să sosească luni în Egipt pentru a ajuta la coordonarea ajutorului pentru Gaza, a spus Blinken.

Statele Unite și Egipt transmit mesaje diferite despre conflictul în sine.

În timpul întâlnirii lui Blinken de la palatul prezidențial din Cairo, duminică, Sisi a spus că atacurile Israelului au depășit „dreptul la autoapărare” și s-au transformat în „pedeapsă colectivă”.

Președintele egiptean a comentat, de asemenea, remarcile recente ale lui Blinken în Israel, în care diplomatul american și-a invocat propria moștenire evreiască explicând înțelegerea sa despre opresiunea evreiască.

„Ai spus că ești o persoană evreiască și eu sunt o persoană egipteană care a crescut alături de evrei din Egipt”, a spus Sisi. „Nu au fost niciodată supuși vreunei forme de opresiune sau țintire și nu s-a întâmplat niciodată în regiunea noastră ca evreii să fie vizați în istoria recentă sau veche.”

Blinken i-a răspuns lui Sisi spunând „Vin ca o ființă umană”, care este îngrozită de atrocitățile Hamas.

Sisi, un lider autoritar, a luat măsuri dure împotriva islamiştilor din Egipt. Cu toate acestea, bisericile creștine și liderii religioși au fost adesea atacați de extremiști islamiști – și au mai rămas doar o mână de evrei egipteni în țară. Zeci de mii de evrei au părăsit Egiptul sub presiunea guvernului lui Gamal Abdel Nasser în anii 1950 și 1960.

În timp ce Sisi a denunțat atacul Hamas asupra israelienilor, el a dat vina pe Israel pentru că i-a condus pe palestinieni la disperare, având în vedere lipsa de progres către o soluție cu două state. După ce Sisi s-a întâlnit duminică mai devreme cu consiliul său de securitate națională, biroul său a emis o declarație prin care cere un summit internațional „pentru a studia viitorul cauzei palestiniene”. Blinken le-a spus reporterilor că sprijină ideea, dar „mai întâi trebuie să trecem prin această criză”.

Fiind singura țară care menține comunicații puternice cu Israelul, Autoritatea Palestiniană din Cisiordania și Hamas din Gaza, Egiptul a fost un interlocutor cheie în timpul izbucnirilor anterioare de violență. Cairo a intermediat încetarea focului în mai 2021, care a pus capăt unui focar de violență de 11 zile între Israel și Hamas, care a provocat moartea a peste 250 de persoane.

În timp ce alți actori din Orientul Mijlociu și-au asumat roluri mai active în diplomație în jurul conflictului israeliano-palestinian în ultimii ani, poziția geografică a Egiptului îl face un actor indispensabil în această problemă, susțin analiștii.

„Nu există nici un substitut pentru Egipt din cauza graniței sale cu Gaza”, a spus Khaled Elgindy, directorul programului pentru afaceri israeliano-palestiniene la Institutul din Orientul Mijlociu din Washington. „Turcii au jucat un rol, qatarii au jucat un rol, dar ei nu sunt acolo, imediat adiacenti... fără Egipt, nu se poate realiza nimic.”

Această influență este o piatră de temelie a argumentelor de la Cairo și de la Washington pentru continuarea furnizării anuale de 1,3 miliarde de dolari în ajutor militar SUA către Egipt, în ciuda recordului abisal al guvernului Sisi în domeniul drepturilor omului. Când Biden a ajuns pentru prima dată în funcție în 2021, angajându-se să pună drepturile omului în centrul politicii sale externe, relația bilaterală a luat o întorsătură mai înghețată. Dar când Egiptul a intervenit pentru a media o încetare a focului între Israel și Hamas în mai a acelui an, Biden l-a sunat de două ori într-o săptămână.

Publicul egiptean susține cu fermitate cauza palestiniană, iar Egiptul a insistat pentru o soluție în două state pentru conflictul de lungă durată. Dar Cairo, extrem de preocupat de securitatea internă, a jucat, de asemenea, un rol în impunerea blocadei de 16 ani a Israelului asupra Gazei – în special după ce Sisi a preluat puterea printr-o lovitură de stat militară în 2013. În primii ani ai președinției sale, Sisi s-a concentrat pe eliminarea FrățieiMusulmane din Egipt și a văzut pe Hamas, cu orientarea sa islamistă, un aliat al Frăției, a spus Elgindy. Războiul Israel-Gaza din 2014 a durat săptămâni întregi, în parte pentru că Cairo „își târa picioarele” pentru a pedepsi Hamas, a adăugat el.

Relația dintre Egipt și Hamas s-a încălzit oarecum în ultimii ani, a spus Elgindy, dar rămâne „foarte ambivalentă”.

Pe măsură ce Israelul continuă să bombardeze Gaza, iar protestele pro-palestiniene din întreaga lume demonstrează furia străzii arabe, Egiptul a căutat să fie o voce a calmului, făcând apel la toate părțile să detensioneze și să permită ajutorului umanitar să intre în Gaza. Sisi și ministrul de Externe Sameh Shoukry s-au angajat într-un val de diplomație, sunând lideri mondiali și găzduind diplomați de top din țări precum Turcia, Germania și Italia la Cairo pentru a transmite acest mesaj.

„Egiptul este pregătit să-și valorifice toate capacitățile și eforturile pentru mediere”, a spus Sisi într-un discurs adresat absolvenților academiei militare joi.

„Facem apel la toate părțile să ridice vocea rațiunii și a înțelepciunii și să adere la cele mai mari grade de autocontrol, îndepărtând civilii, copiii și femeile din ciclul răzbunării brutale și să se întoarcă imediat pe calea negocierilor”, a spus el. a spus.

Dar oficialii egipteni au fost clari că relocarea palestinienilor în Egipt în masă nu este o opțiune, avertizând că acest lucru ar putea semnifica sfârșitul visului palestinian de a fi stat.

Liderii militari israelieni au cerut public Egiptului să accepte civili palestinieni în Sinai. Cairo își face griji că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, odată ce luptele vor înceta, Israelul nu le-ar mai permite palestinienilor să intre în Gaza, a declarat vineri pentru The Post fostul ministru egiptean de externe Mohamed al-Orabi, care președează în prezent Consiliul de Relații Externe al Egiptului, afiliat guvernului.

„Poate că vom primi răniții, bineînțeles că vor fi tratați în Egipt”, a spus al-Orabi. Dacă punctul de trecere a frontierei este redeschis, „va fi acces umanitar, asta este. Dar nu cred că vom avea refugiați sau strămutați care vin din Gaza.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră