SUA se pregătesc să aprobe trimiterea de muniție cu uraniu sărăcit pentru Ucraina. Muniția care poate perfora tancurile a stârnit îngrijorări cu privire la efectele asupra sănătății și asupra mediului, scrie Wall StreetJournal
Se așteaptă că administrația Biden va furniza Ucrainei muniție cu uraniu sărăcit după săptămâni de dezbateri interne despre cum să echipeze tancurile Abrams pe care SUA le dă Kievului, au declarat luni oficialii americani.
Un înalt oficial al administrației a declarat pentru The Wall Street Journal că nu par să existe obstacole majore în calea aprobării muniției.
Pentagonul a cerut ca tancurile Abrams pe care SUA le furnizează Ucrainei să fie înarmate cu cartușe de uraniu sărăcit, care sunt utilizate în mod regulat de armata SUA și sunt foarte eficiente împotriva tancurilor rusești. Trase cu o viteză ridicată, cartușele sunt capabile să pătrundă de la distanță armura frontală a unui tanc rusesc.
„Proiectilul lovește ca un tren de marfă”, a spus Scott Boston, analist al apărării la Rand Corporation și fost ofițer de artilerie al armatei. „Este foarte lung și foarte dens. Deci pune o mare cantitate de energie cinetică într-un punct specific al unei armuri inamice.”
Propunerea a fost dezbătută la Casa Albă, unde unii oficiali și-au exprimat îngrijorarea că trimiterea muniției ar putea supune Washingtonul criticilor că furnizează o armă care poate prezenta riscuri pentru sănătate și mediu .
Dezbaterile asupra muniției pentru tancuri, care nu au fost raportate anterior, au loc în timp ce Ucraina conduce o contraofensivă majoră cu scopul de a recupera teritoriul de la forțele ruse. Președintele Volodymyr Zelensky a indicat sâmbătă că acea operațiune mult așteptată a început.
Înalți oficiali ai administrației Biden spun că obiectivul SUA este de a permite Ucrainei să facă cât mai multe progrese posibil pe câmpul de luptă, să pună Kievul într-o poziție puternică de negociere dacă vor fi purtate în cele din urmă discuții de pace. Dar a existat un dezacord în cadrul administrației Biden cu privire la cel mai bun mod de a sprijini forțele ucrainene, inclusiv dacă să furnizeze muniții cu dispersie.
Sprijinul politic pentru Ucraina pe dealul Capitoliului rămâne puternic, dar unii parlamentari spun că sprijinul poate începe să scadă dacă contraofensiva Kievului eșuează și că Casa Albă ar trebui să susțină mai mult cererile actuale de arme ale țării.
Disputa asupra muniției datează din ianuarie când Casa Albă a fost de acord să furnizeze Ucrainei 31 de tancuri Abrams, ca parte a unei înțelegeri mai ample în care Berlinul și alte capitale europene ar fi de acord să trimită tancuri Leopard 2 de fabricație germană.
La început, SUA au plănuit să cumpere noi tancuri M1A2 Abrams. Dar pentru a scurta timpul de livrare, administrația a decis să recondiționeze tancurile M1A1 aflate deja în inventarul american și să le furnizeze Ucrainei.
Personalul ucrainean este în prezent instruit în Germania cu privire la modul de operare și întreținere a lui Abrams, despre care Pentagonul a spus că va fi livrat până în toamnă.
Asta a lăsat întrebarea despre cum să înarmeze tancurile. Pe măsură ce SUA și-au luat în considerare opțiunile, Marea Britanie a livrat Ucrainei tancuri Challenger, împreună cu obuze perforatoare cu uraniu sărăcit pentru ca acestea să tragă.
În timp ce uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de îmbogățire a uraniului, nu generează o reacție nucleară. Programul Națiunilor Unite pentru Mediu a declarat într-un raport de anul trecut că „toxicitatea chimică” a metalului prezintă cel mai mare pericol potențial și „poate provoca iritații ale pielii, insuficiență renală și crește riscurile de cancer”.
Cu toate acestea, Vladimir Putin a acuzat Marea Britanie că proliferează „arme cu componentă nucleară”, o afirmație care a condus la plângerile britanice că Moscova dezinformează.
John Kirby, coordonatorul Consiliului Naţional de Securitate pentru comunicaţii strategice, a declarat în martie că argumentul rus este necinstit şi că principala preocupare a Moscovei este ameninţarea sporită la adresa tancurilor sale. „Acest tip de muniție este destul de obișnuit”, a spus el, adăugând că studiile indică că nu este o amenințare radioactivă. Dar la acea vreme SUA nu furnizau Ucrainei nicio muniție cu uraniu sărăcit.
Casa Albă încă deliberează dacă să furnizeze alte arme pentru Ucraina, inclusiv munițiile cu dispersie, pe care Kievul le-a cerut.
Unii oficiali ai Pentagonului sunt în favoarea furnizării de muniții cu dispersie – cunoscute sub numele de muniții convenționale îmbunătățite cu dublu scop – forțelor ucrainene pentru a le ajuta să contracareze forțele ruse. Comandantul superior al NATO, gen. Christopher Cavoli, a declarat Congresului că astfel de arme ar putea fi „foarte eficiente” împotriva concentrărilor de trupe și echipamente rusești.
Oficialii de la NSC și Departamentul de Stat s-au opus furnizării de muniții cu dispersie. Activiștii pentru drepturile omului și unele națiuni aliate și-au exprimat îngrijorarea că munițiile neexplodate din pământ ar putea duce la victime civile mult timp după încheierea conflictului.
De asemenea, ucrainenii continuă să facă presiuni pentru rachete cu rază lungă de acțiune fabricate din SUA, cunoscute sub numele de ATACMS. În timp ce președintele Biden a declarat în mai că această opțiune este „încă în joc”, oficialii americani spun că un astfel de pas nu este iminent.
Dar acum sunt de așteptat să fie trimise muniții cu uraniu sărăcit.
„Luptele tanc-contra-tanc nu au părut a fi foarte frecvente în acest război”, a spus Boston, analistul Rand. „Dar în măsura în care se întâmplă, am dori ca ucrainenii să le câștige.”