Wall Street Journal: Iranul a ajutat Hamas să planifice atacul asupra Israelului

09 Oct 2023
Wall Street Journal: Iranul a ajutat Hamas să planifice atacul asupra Israelului

Corpul Gărzii Revoluţionare Islamice (IRGC) a dat aprobarea finală lunea trecută la Beirut, scrie Wall Street Journal

Oficialii iranieni de securitate au ajutat la planificarea atacului surpriză al Hamas de sâmbătă asupra Israelului și au dat undă verde pentru asalt la o întâlnire de la Beirut lunea trecută, potrivit unor înalți membri ai Hamas și Hezbollah, un alt grup militant susținut de Iran.

Ofițerii Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran au lucrat cu Hamas din august pentru a-și pune amprenta asupra incursiunilor aeriene, terestre și maritime — cea mai mare breșă a granițelor Israelului de la Războiul de la Yom Kippur din 1973 — au spus aceste persoane.

Detaliile operațiunii au fost puse la punct în timpul mai multor întâlniri de la Beirut la care au participat ofițeri IRGC și reprezentanți ai patru grupări militante susținute de Iran, inclusiv Hamas, care deține puterea în Gaza, și Hezbollah, un grup militant șiit și facțiune politică din Liban, au spus aceștia.

Oficialii americani spun că nu au văzut dovezi ale implicării Teheranului. Într-un interviu pentru CNN care a fost difuzat duminică, secretarul de stat Antony Blinken a spus: „Nu am văzut încă dovezi că Iranul a condus sau a fost în spatele acestui atac, dar există cu siguranță o relație lungă”. 

„Nu avem nicio informație în acest moment care să coroboreze acest lucru”, a spus un oficial american.

Un oficial european și un consilier al guvernului sirian, totuși, au dat aceeași versiune ca și membrii înalți ai Hamas și Hezbollah despre implicarea Iranului în perioada premergătoare atacului.

Întrebat despre întâlniri, Mahmoud Mirdawi, un înalt oficial Hamas, a spus că grupul a planificat singur atacurile. „Aceasta este o decizie palestiniană și a Hamas”, a spus el. 

Un purtător de cuvânt al misiunii Iranului la Națiunile Unite a declarat că Republica Islamică susține acțiunile Gaza, dar nu le-a condus.

„Deciziile luate de rezistența palestiniană sunt extrem de autonome și aliniate neclintit cu interesele legitime ale poporului palestinian”, a spus purtătorul de cuvânt. „Nu suntem implicați în răspunsul Palestinei, deoarece este luat doar de Palestina însăși”.

Un rol direct al Iranului ar scoate din umbră conflictul de lungă durată al Teheranului cu Israelul, crescând riscul unui conflict mai larg în Orientul Mijlociu. Înalți oficiali de securitate israelieni s-au angajat să lovească conducerea Iranului dacă Teheranul este găsit responsabil pentru uciderea israelienilor.

Planul mai larg al IRGC (Islamic Revolutionary Guard Corps) este de a crea o amenințare pe mai multe fronturi care poate sugruma Israelul din toate părțile - Hezbollah și Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei în nord și Jihadul Islamic Palestinian și Hamas în Gaza și Cisiordani potrivit unor membrii Hamas și Hezbollah și a unui oficial iranian.

Cel puțin 700 de israelieni au murit iar atacul de sâmbătă a spart aura de invincibilitate a țării și i-a lăsat pe israelieni să se întrebe cum lăudatele lor forțe de securitate au putut lăsa să se întâmple acest lucru.

Israelul a dat vina pe Iran, spunând că este în spatele atacurilor, chiar dacă indirect. „Știm că au fost întâlniri în Siria și în Liban cu alți lideri ai armatelor teroriste care înconjoară Israelul, este atât de evident că au încercat să se coordoneze. Reprezentanții Iranului din regiunea noastră au încercat să fie coordonați cât mai mult posibil cu Iranul”, a declarat duminică ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan. 

Hamas a recunoscut public că a primit sprijin din partea Iranului. Și duminică, președintele iranian Ebrahim Raisi a discutat cu liderul Jihadului Islamic Palestinian Ziyad al-Nakhalah și cu șeful Hamas Ismail Haniyeh. 

Iranul a lăsat deoparte alte conflicte regionale, cum ar fi cearta sa deschisă cu Arabia Saudită în Yemen, pentru a dedica resursele externe ale IRGC pentru coordonarea, finanțarea și înarmarea milițiilor opuse Israelului, inclusiv Hamas și Hezbollah, au declarat membrii înalți ai Hamas și Hezbollah.

SUA și Israelul au desemnat Hamas și Hezbollah drept organizații teroriste. 

„Acum suntem liberi să ne concentrăm asupra entității sioniste”, a spus oficialul iranian. „Acum sunt foarte izolați.”

Atacul a fost destinat să lovească Israelul în timp ce acesta părea distras de diviziunile politice interne asupra guvernului prim-ministrului Benjamin Netanyahu. De asemenea, urmărea să perturbe accelerarea discuțiilor intermediate de SUA pentru a normaliza relațiile dintre Arabia Saudită și Israel, pe care Iranul le-a considerat amenințătoare, au declarat membrii înalți ai Hamas și Hezbollah.

Pe baza acordurilor de pace cu Egiptul și Iordania, extinderea legăturilor israeliene cu statele arabe din Golf ar putea crea un lanț de aliați americani care leagă trei puncte cheie de sufocare ale comerțului global - Canalul Suez, Strâmtoarea Hormuz și Bab Al Mandeb care leagă Marea Roșie  de Marea Arabiei, a spus Hussein Ibish, cercetator senior la Institutul Arab al Statelor Golfului din Washington.

„Este o veste foarte proastă pentru Iran”, a spus Ibish. „Dacă ar putea face acest lucru, harta strategică se va schimba dramatic în detrimentul Iranului”.

Ismail Qaani, liderul brațului militar internațional al IRGC, Forța Quds, a condus efortul de a aduce trupele străine sub o comandă unificată. 

Qaani a lansat coordonarea între mai multe miliții din jurul Israelului în aprilie în timpul unei întâlniri din Liban, a raportat The Wall Street Journal, unde Hamas a început pentru prima dată să lucreze mai strâns cu alte grupuri precum Hezbollah. 

În acea perioadă, grupurile palestiniene au organizat un set rar de lovituri limitate asupra Israelului din Liban și Gaza, sub conducerea Iranului, a spus oficialul iranian. „A fost un succes grozav”, a spus oficialul.

Iranul a sprijinit demult Hamas, dar, ca grup musulman sunit, a fost un străin printre mandatarii șiiți din Teheran până în ultimele luni, când cooperarea dintre grupuri s-a accelerat.

Reprezentanții acestor grupuri s-au întâlnit cu liderii Forței Quds cel puțin o dată pe săptămână în Liban, începând cu luna august, pentru a discuta despre atacul din acest weekend asupra Israelului și despre ce urmează, au spus aceștia. Qaani a participat la unele dintre aceste întâlniri împreună cu liderul Hezbollah Hassan Nasrallah, liderul Jihadului Islamic al-Nakhalah și Saleh al-Arouri, șeful militar al Hamas, au spus membrii grupului militant. 

Ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a participat la cel puțin două dintre întâlniri, au spus aceștia. 

„Un atac de o asemenea amploare ar fi putut avea loc doar după luni de planificare și nu s-ar fi întâmplat fără coordonarea cu Iranul”, a declarat Lina Khatib, director al Institutului SOAS Orientul Mijlociu de la Universitatea din Londra. „Hamas, la fel ca Hezbollah din Liban, nu ia de unul singur deciziile de a se angaja în război fără acordul explicit prealabil al Iranului”.

Capacitatea milițiilor palestiniene și libaneze de a se coordona cu Iranul va fi testată în zilele următoare, pe măsură ce răspunsul Israelului intră în funcțiune.

Egiptul, care încearcă să medieze conflictul, a avertizat oficialii israelieni că o invazie terestră în Gaza ar declanșa un răspuns militar din partea Hezbollah, deschizând un al doilea front de luptă, au spus persoane familiare cu chestiunea. Israelul și Hezbollah au făcut un schimb de focuri scurt duminică.

Hamas a cerut palestinienilor din Cisiordania și cetățenilor palestinieni din Israel să ia armele și să se alăture luptei. Au existat ciocniri limitate în Cisiordania, dar nu s-au raportat ciocniri între arabi și evrei în interiorul Israelului, așa cum s-a întâmplat în mai 2021, când Israelul și Gaza s-au angajat ultima dată într-o luptă prelungită.

Oficialul iranian a spus că, dacă Iranul ar fi atacat, acesta va răspunde cu rachete asupra Israelului din Liban, Yemen și Iran și va trimite luptători iranieni în Israel din Siria pentru a ataca orașele din nordul și estul Israelului. 

Susținerea de către Iran a unui grup coordonat de miliții arabe este de rău augur pentru Israel. În conflictele anterioare, Uniunea Sovietică a fost patronul suprem al inamicilor arabi ai Israelului și a fost întotdeauna capabilă să facă presiuni pentru a ajunge la un anumit tip de înțelegere sau pentru a recunoaște o linie roșie, a declarat Bernard Hudson, fost șef de combatere a terorismului pentru Agenția Centrală de Informații.

„Sovieticii nu au considerat niciodată Israelul un dușman permanent”, a spus el. „Conducerea Iranului în mod clar o face.”

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră