Vladimir Putin amenință că va expulza ucrainenii din regiunile anexate

29 Apr 2023
Vladimir Putin amenință că va expulza ucrainenii din regiunile anexate

Potrivit unui decret semnat de președintele rus joi, 27 aprilie, ucrainenii din teritoriile anexate care nu și-au primit pașapoartele rusești până la 1 iulie 2024 pot fi expulzați, scrie Le Figaro.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret joi, 27 aprilie, prin care amenință ucrainenii cu expulzarea din teritoriile anexate de Moscova. Decretul definește modalitățile prin care cetățenii din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporizhia pot obține cetățenia rusă. Textul precizează apoi că toți ucrainenii care nu au obținut un pașaport rusesc până la 1 iulie 2024 vor fi considerați străini și, prin urmare, pot fi expulzați din casele lor.

Vânează adversarii

Această măsură îi privește și pe locuitorii Crimeei, anexate în 2014. Până în prezent, era însă posibil ca locuitorii să păstreze un pașaport ucrainean în Crimeea. O escaladare care nu le garantează acestor noi cetățeni aceleași drepturi ca rușii prin naștere. Rușii a căror naționalitate este „dobândită” ar putea într-adevăr să o piardă cu ușurință dacă ar încălca diverse prevederi ale Codului Penal, amintește Le MondeO acțiune care a devanit posibilă de la adoptarea „legii cetăţeniei ” la 18 aprilie.

Și asta nu este tot. Decretul mai autorizează expulzarea din aceste teritorii anexate a persoanelor care prezintă o „amenințare la adresa securității naționale” , care „participă la manifestații interzise” , „susțin o schimbare violentă a ordinii constituționale” sau chiar „finanțează o activitate extremistă sau teroristă”.

Kremlinul își întărește astfel stăpânirea pe cei pe care îi consideră „trădători”. Președintele Rusiei a semnat vineri un alt decret care mărește pedepsele cu închisoarea pentru acte de „înaltă trădare”. Acum vor fi pasibili de închisoare pe viață. Cei găsiți vinovați de sabotaj pot fi condamnați la 20 de ani de închisoare față de 15 în prezent.

Alte stiri din Externe

Ultima oră