Vladimir Putin a lucrat pentru fosta securitate est-germană STASI. I s-a găsit legitimația

11 Dec 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Vladimir Putin a lucrat pentru fosta securitate est-germană STASI. I s-a găsit legitimația Galerie foto (2)

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a lucrat pentru serviciile secrete est-germane STASI, scrie Daily Mail. Președintele rus era agent KGB în Dresda, Germania de Est, în anii 80.

Putin a avut o legitimaţie pentru poliţia secretă din Germania de Est, înainte de căderea Zidului Berlinului în 1989, a declarat marţi un angajat al unor arhive germane, potrivit agenției germane de presă DPA.

Legitimaţia, valabilă între 1985 şi 1989, i-ar fi permis lui Putin să treacă cu uşurinţă prin punctele de securitate ale poliţiei secrete STASI din RDG, a spus cercetătorul Konrad Felber, care conduce o arhivă STASI din oraşul Dresda din estul Germaniei.

Documentul a fost găsit în biroul din Dresda al arhivelor privind cadrele și educația, scrie Daily Mail.

Putin era agent sovietic al KGB în Germania de Est în anii '80, iar apoi a fost şeful instituţiei succesoare a KGB, FSB, la sfârşitul anilor '90, înainte de a deveni premier şi apoi preşedinte al Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că este posibil ca Putin să fi avut o legitimaţie STASI.

"KGB şi STASI erau servicii partenere, prin urmare nu putem exclude un astfel de schimb de scrisori de acreditare", a spus Peskov, citat de agenţia oficială de presă TASS.

Informaţia a apărut prima dată în cotidianul german Bild, care a și dat publicității legitimația maiorului Putin.

Konrad Felber a declarat pentru Bild că până acum nu se știa că Putin, care a lucrat până în 1990 ca agent KGB la Dresda a avut și un pașaport din partea STASI, pentru că nu era repertoriat în fișierul biroului de legitimații date personalului militar sovietic”.

Putin a fost ofițer de informații timp de 16 ani, ajungând până la gradul de locotenent colonel înainte de a demisiona în 1991 pentru a intra în politică la Sankt Petersburg, reamintește Daily Mail.

El a petrecut cinci ani la Dresda, unde a locuit cu soția de care acum este divorțat, Liudmila Putina. Cel de-al doilea copil al cuplului s-a născut la Dresda, în 1986.

STASI, serviciul de securitate al Republicii Democrate Germane (RDG) era securitatea statului comunist est-german și colabora cu serviciile secrete ale URSS, KGB. Securitatea est-germană a fost considerată una dintre cele mai eficiente și mai represive din lume.

Putin păstrează o amintire puternică de la Dresda și vorbește despre anii petrecuți acolo cu nostalgie, mai notează Daily Mail.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră