Vizită istorică: Papa Francisc, primul Suveran Pontif care vizitează Peninsula Arabică

04 Feb 2019 | scris de A.V.
Vizită istorică: Papa Francisc, primul Suveran Pontif care vizitează Peninsula Arabică

Papa Francisc începe o vizită istorică în Emiratele Arabe Unite, prima vizită a unui Suvern Pontif în Peninsula Arabică.

La Abu-Dhabi, Papa Francisc va participa la o conferință inter-religioasă și va oficia o liturghie la care sunt aşteptaţi 130.000 de credincioşi.

Pe drum, Papa a remarcat că a fost anunţat că la Abu Dhabi plouă, ceea ce "în aceste ţări este considerat un semn de binecuvântare", notează France Presse, preluată de agerpres.ro.

Într-adevăr, credincioşii s-au adunat duminică sub o ploaie neobişnuită în faţa catedralei Sfântul Iosif din metropolă pentru a intra în posesia ultimelor bilete pentru slujba pe care o va oficia marţi Papa Francisc.

Vizita sa în EAU va fi dominată de dialogul ecumenic, iar pentru luni este prevăzută o reuniune interreligioasă internaţională.

Potrivit estimărilor Vaticanului, circa un milion de catolici trăiesc în Emiratele Arabe Unite (aproximativ 10% din populaţie şi în cea mai mare parte lucrători asiatici), ţară cu cel mai mare număr de biserici catolice din regiune, în număr de opt.

Suveranul Pontif a declarat că se bucură să poată vizita o ţară "care este un model de coabitare, de fraternitate între oameni şi care vrea să fie un loc de întâlnire a diverselor civilizaţii şi culturi, în care mulţi îşi găsesc un job sigur, unde pot munci şi trăi liberi, respectând diversitatea."

De ce este atât de importantă pentru Papă fraternitatea între oameni se poate înţelege aruncând o privire pe harta regiunii.

În vest, EAU se învecinează cu Arabia Saudită, în nord se ajunge pe coasta Iranului după numai două ore de mers cu şalupa.

Nici Pakistanul, Afganistanul sau Yemenul nu sunt prea departe. Iar acestea sunt state în care creştinii trebuie să se teamă pentru viaţa lor şi în care pluralismul religios este de neconceput.

EAU au mai bine de nouă milioane de locuitori. Dar numai fiecare al nouălea deţine şi cetăţenia ţării, o monarhie ereditară care a devenit foarte bogată graţie petrolului.

Pentru a-şi menţine prosperitatea, EAU au nevoie de numeroşi muncitori din străinătate, de care, spre deosebire de alte state aflate în aceeaşi situaţie, au grijă şi pe termen lung, fiindcă ţara pune accent şi pe dezvoltarea socială, scrie dw.com.

Pe de altă parte, EAU nu sunt o ţară-model, fapt demonstrat între altele, de tratamentul aplicat homosexualilor: dacă sunt prinşi, aceştia riscă pedeapsa capitală, adaugă sursa citată.

Alte stiri din Externe

Ultima oră