Estonia, care se consideră cea mai avansată naţiune a lumii în domeniul digital, i-a acordat Papei Francisc un card de identitate digital care îi oferă Suveranului Pontif statutul de "e-rezident". Cardul i-a fost înmânat Papei de către preşedintele ţării, Kersti Kaljulaid, în timpul vizitei acestuia la Tallinn la 25 septembrie.
Papa nu este prima personalitate care devine e-rezident al Estoniei. Şi premierul Japoniei, Shinzo Abe şi cancelarul german Angela Merkel au primit statutul de e-rezident, scrie estonianworld.com.
Cardul de identitate îi va permite liderului de la Vatican să acceseze servicii publice şi private estoniene, a anunţat biroul de presă al Preşedinţiei din Tallinn.
Nu se ştie deocamdată dacă Papa Francisc va folosi vreodată acel card de identitate digital. În 2015, liderul de la Vatican, în prezent în vârstă de 81 de ani, a recunoscut că nu ştie să utilizeze computerul.
Într-un discurs rostit la sediul Preşedinţiei Estoniei, Papa Francisc a părut îngrijorat de progresele făcute de industria tehnologiei şi a transmis un avertisment public în legătură cu riscurile de alienare şi de "plictiseală existenţială" cu care se confruntă societăţile puternic tehnologizate.
El a mai spus că încrederea oarbă în tehnologie nu ar trebui "să ducă la o pierdere a capacităţii de a crea legături interpersonale, între generaţii şi interculturale".
Papa Francisc s-a aflat marţi în Estonia la finalul unei vizite oficiale de patru zile în ţările baltice, în timpul căreia a vizitat deja Lituania şi Letonia.
Papa Francisc este cel de-al doilea Suveran Pontif care vizitează Estonia, primul fiind Ioan Paul al II-lea, care a vizitat Estonia 1993. Vaticanul a recunoscut Estonia în 1921 ş nu a recunoscut niciodată ocupaţia sovietică din această ţară.