Prim-ministrul ungar le-a spus liderilor UE într-o scrisoare privată că candidatul republican va face rapid eforturi pentru a pune capăt războiului,scrie Financial Times
Donald Trump va cere rapid discuții de pace între Rusia și Ucraina dacă va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA și a elaborat „planuri bine întemeiate” pentru a face acest lucru, a susținut Viktor Orbán din Ungaria după discuții private cu candidatul republican,
Această perspectivă înseamnă că UE ar trebui să redeschidă comunicarea diplomatică directă cu Rusia și să înceapă negocieri „la nivel înalt” cu China pentru a găsi o soluție pașnică la războiul din Ucraina, a declarat premierul ungar într-o scrisoare privată adresată liderilor UE în urma consultărilor de la Moscova și Beijing.
Orbán a mai spus în scrisoare că, pe baza discuțiilor sale recente cu președintele rus Vladimir Putin, președintele chinez Xi Jinping și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, „observația generală” a fost „că intensitatea conflictului militar va escalada radical în viitor”. Moscova s-a bazat foarte mult pe Beijing pentru a urmări conflictul.
Călătoriile lui Orbán pentru a-i vedea pe Putin, Xi și Trump în ultimele două săptămâni în timp ce dețineau președinția rotativă a UE i-au șocat pe aliații săi din bloc și NATO.
Mulți se tem că sprijinul lui Orbán pentru un acord de pace, în timp ce Rusia încă controlează cantități mari din estul Ucrainei, joacă în mâinile Kremlinului și subminează hotărârea vestică în sprijinul integrității teritoriale a Kievului.
„Nu ne putem aștepta la nicio inițiativă de pace de la [Trump] până la alegeri. Cu toate acestea, pot afirma cu siguranță că la scurt timp după victoria sa electorală, el nu va aștepta până la inaugurarea sa, ci va fi gata să acționeze imediat ca un intermediar de pace”, a scris Orbán în scrisoarea sa trimisă președintelui Consiliului European, Charles Michel, și altor lideri ai UE. „Are planuri detaliate și bine întemeiate pentru asta.”
Aceasta înseamnă că UE ar trebui să anticipeze schimbarea politicii SUA, a spus Orbán și fie să accepte necesitatea unor negocieri imediate între Rusia și Ucraina, fie să-și asume mai multă responsabilitate pentru finanțarea apărării Ucrainei.
JD Vance, senatorul republican din Ohio pe care Trump l-a ales luni ca partener de candidatură, a folosit un articol de opinie din FT în februarie pentru a cere Europei să-și asume o povară mai mare în sprijinirea Ucrainei.
Orbán a scris în scrisoarea sa: „Sunt mai mult decât convins că, în rezultatul probabil al victoriei președintelui Trump, proporția poverii financiare dintre SUA și UE se va schimba semnificativ în dezavantajul UE atunci când vine vorba de sprijinul financiar. al Ucrainei.”
Prim-ministrul ungar este de multă vreme cel mai pro-rus lider al UE, criticând sancțiunile occidentale împotriva Moscovei și sprijinul militar pentru Ucraina, cerând în același timp încetarea focului în război și discuții de pace.
Acest lucru este în contrast cu poziția comună a UE conform căreia ar trebui să ajute apărarea Ucrainei și că numai Kievul poate decide când să deschidă negocierile cu Rusia.
„Strategia noastră europeană în numele unității transatlantice a copiat politica pro-război a SUA”, a scris Orbán.
„Nu am avut până acum o strategie europeană suverană și independentă sau un plan politic de acțiune. Propun să discutăm despre continuarea acestei politici dacă este rațional în viitor.”
„Putem găsi o fereastră de oportunitate cu o bază morală și rațională puternică pentru a începe un nou capitol în politica noastră...[și] depuneți eforturi pentru a reduce tensiunile și/sau a crea condițiile pentru o încetare temporară a focului și/sau pentru a începe negocieri de pace.”, le-a el spus liderilor UE
Descrierea planului de pace al lui Trump pentru Ucraina de catre Orban se potrivește cu un document de politică privind conflictul scris de doi aliați ai fostului președinte, care ar trebui să ocupe funcții de conducere în securitate națională în administrația sa, dacă va câștiga alegerile din noiembrie din SUA.
Planul lui Keith Kellogg și Fred Fleitz de la America First Policy Institute a propus ca SUA să continue să consolideze apărarea Ucrainei, dar viitorul ajutorului militar ar necesita ca Kievul să participe la discuțiile de pace cu Rusia.