Videoclipuri de pe rețelele de socializare arată că Hamas plănuia un atac

14 Oct 2023
Videoclipuri de pe rețelele de socializare arată că Hamas plănuia un atac

Cu mai puțin de o lună înainte de atac, Hamas se antrena fără a încerca cu adevărat să-și ascundă intențiile, scrie Le Monde

Videoclipurile de propagandă postate pe rețelele sociale arată luptători Hamas repetând un atac asupra pozițiilor israeliene, relatează agenția de știri Associated Press (AP) și CNN . Una dintre locațiile în care s-a antrenat Hamas a fost lângă un post al armatei israeliene: AP a reușit să localizeze zona în care a fost filmat videoclipul, lângă orașul Beit Hanoun, la mai puțin de 800 de metri de granița cu Israelul. Imaginile din satelit arată o activitate crescută în acel loc în ultimul an.

Cele două instituții media americane explică că au examinat peste o sută de videoclipuri publicate de Hamas în ultimii doi ani, în principal pe Telegram. Folosind imagini din satelit, ei au putut identifica cinci site-uri folosite de Hamas. Unul dintre locurile folosite de Hamas pentru pregătirea sa ar fi, potrivit agenției americane de știri AP, „atât de aproape de un punct de control la granița israelian” , încât soldații israelieni ar fi putut observa locul „folosind un binoclu”.

CNN relatează despre o tabără de lângă punctul de trecere Erez, pe care luptătorii Hamas au traversat-o în cele din urmă weekendul trecut. Un alt videoclip filmat în urmă cu mai bine de un an arată luptători Hamas exersând decolări, aterizări și atacuri cu parapanta, adaugă CNN.

Associted Press a identificat, de asemenea, locația așezării prezentată într-un videoclip din 12 septembrie ca fiind o zonă deșertică în afara Al-Mawasi, un oraș palestinian de pe coasta de sud a Fâșiei Gaza. Un semn mare în ebraică și arabă la poartă scrie „Horesh Yaron”, numele unei așezări israeliene din Cisiordania ocupată. Potrivit lui Bradley Bowman, fost ofițer al armatei americane și director al Fundației pentru Apărarea Democrațiilor, se pare că Hamas i-a determinat în mod intenționat pe oficialii israelieni să creadă că se pregătește să efectueze raiduri în Cisiordania și nu în Gaza.

Michael Milshtein, un colonel israelian în retragere, care a condus departamentul de informații militare care supraveghează teritoriile palestiniene, a spus că cunoaște videoclipurile Hamas, dar a fost surprins de amploarea „atacului”. „Știam despre drone, știam despre capcane, știam despre atacurile cibernetice și despre cele pe mare. Surpriza a constat în coordonarea dintre toate aceste sisteme ”, spune el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră