Victorie în instanță pentru medicii care au susținut beneficiile Ivermectinei în lupta cu pandemia

07 Apr 2024
Victorie în instanță pentru medicii care au susținut beneficiile Ivermectinei în lupta cu pandemia

FDA a fost de acord să șteargă și să nu mai publice niciodată mai multe postări pe rețelele de socializare care sugerează că ivermectina, un medicament pe care unii medici l-au folosit pentru a trata COVID-19, este destinat animalelor și nu oamenilor, conform newsweek.com

Deși FDA încă nu aprobă utilizarea ivermectinei pentru tratarea COVID, aceasta a soluționat joi un proces intentat de trei medici care au dat-o în judecată, precum și Departamentul de Sănătate și Servicii Umane și secretarul acestuia, Xavier Becerra, și secretarul FDA, Robert Califf. Toate părțile au ajuns la o înțelegere.

Procesul, intentat la 2 iunie 2022, a fost intentat de medicii Mary Talley Bowden, Paul Marik și Robert Apter, fiecare dintre aceștia susținând că FDA a intervenit în capacitatea lor de a practica medicina.

Cazul a fost inițial respins pe motiv că FDA avea "imunitate suverană", deși o Curte de Apel a Statelor Unite pentru Al Cincilea Circuit a infirmat decizia instanței inferioare spunând că "FDA nu este un medic".

Curtea de apel a mai spus că "chiar și dozele de sfaturi medicale personalizate de mărimea unui tweet depășesc autoritatea statutară a FDA".

FDA și medicii au ajuns la o înțelegere datată joi, care stipulează că FDA va retrage o actualizare pentru consumatori intitulată "De ce nu ar trebui să folosiți Ivermectin pentru a trata sau preveni COVID-19".

De asemenea, FDA va șterge și nu va republica postările de pe Twitter (acum X), LinkedIn și Facebook care conțin: "Nu ești un cal. Nu sunteți o vacă. Serios, voi toți. Opriți-vă".

De asemenea, va șterge și nu va republica o postare de pe Instagram în care se citește: "Nu, nu: "Tu nu ești un cal. Opriți-vă cu #ivermectina. Nu este autorizată pentru tratarea #COVID", precum și o postare pe Twitter care sună astfel: "Opriți-vă, oameni buni. Ivermectina poate că este în trend, dar nu este autorizată sau aprobată pentru tratarea COVID-19".

Această problemă a fost adusă în prim-plan în mod faimos atunci când prezentatorul de podcast Joe Rogan l-a interpelat pe Sanjay Gupta, corespondentul medical șef al CNN, cu privire la utilizarea de către acesta a ivermectinei, pe care CNN a numit-o în mod repetat "vermifug pentru cai".

"Îmi pot permite medicamente pentru oameni", i-a spus Rogan lui Gupta în urmă cu trei ani. "Asta este ridicol. Este doar o minciună".

FDA retrăsese deja o secțiune "Întrebări frecvente" care a fost în discuție în proces. FDA a declarat că toate postările și alte materiale vor fi eliminate în termen de 21 de zile, apoi vor fi arhivate, așa cum prevede legea.

FDA a declarat pentru Newsweek că "agenția a ales să rezolve acest proces mai degrabă decât să continue să se judece pentru declarații care au o vechime cuprinsă între doi și aproape patru ani".

Acesta a adăugat că "FDA nu a recunoscut nicio încălcare a legii sau vreo abatere, nu este de acord cu afirmația reclamantului potrivit căreia agenția și-a depășit autoritatea prin emiterea declarațiilor contestate în proces și își menține autoritatea de a comunica cu publicul cu privire la produsele pe care le reglementează".
Ivermectina a fost aprobată de mult timp pentru utilizări atât la animale, cât și la oameni. Pentru aceștia din urmă, un produs topic este utilizat pentru a trata probleme care implică păduchii și rozaceea, în timp ce un comprimat este utilizat pentru paraziți, strongiloidiasis intestinal și oncocerciasis.
Pe site-ul său de internet, începând de vineri, FDA încă nu îl recomandă pentru COVID și spune că dozele mari sunt periculoase și că rețetele trebuie să fie completate de o farmacie și luate exact așa cum au fost prescrise.
Pe X, susținătorii ivermectinei făceau un tur de victorie, Bowden postând o imagine cu un X roșu uriaș prin una dintre postările de pe rețelele de socializare pe care FDA a fost de acord să le elimine.

Candidatul prezidențial independent Robert F. Kennedy Jr., într-o postare văzută de 280.000 de ori până vineri după-amiază, a scris pe X: "Ivermectina nu este un caz excepțional. FDA este părtinitoare față de multe terapii cu costuri reduse, generice și/sau naturale, cu potențial scăzut de profit. Să fie din cauză că jumătate din finanțarea sa provine de la Big Pharma?".

FDA a refuzat să răspundă la afirmația lui Kennedy, deși a reiterat că "nu și-a schimbat poziția conform căreia datele de studii clinice disponibile în prezent nu demonstrează că ivermectina este eficientă împotriva COVID-19.". Agenția nu a autorizat sau aprobat ivermectina pentru utilizarea în prevenirea sau tratarea COVID-19".

Alte stiri din Externe

Ultima oră