Varșovia cumpără 486 de lansatoare de rachete Himars americane în valoare de 10 miliarde de dolari

11 Sep 2023
Varșovia cumpără 486 de lansatoare de rachete Himars americane în valoare de 10 miliarde de dolari

Ministrul polonez al Apărării a acceptat luni livrarea a 486 de module de lansatoare de rachete Himars din producția americană pentru a consolida resursele armatei poloneze în fața unei posibile amenințări din partea Rusiei. Aprobat în februarie de Departamentul de Stat, acordul este estimat la 10 miliarde de dolari, scrie Le Monde

„Cu cele optsprezece lansatoare comandate în 2019 – sau o escadrilă – armata poloneză va avea 500 de lansatoare Himars, împărțite în 28 de escadrile”, a declarat Mariusz Blaszczak, citat de agenția poloneză PAP , adăugând că livrările ar trebui să înceapă la sfârșitul anului 2025. Modulele lansatoare, fabricate de grupul american Lockheed Martin, vor trebui montate pe șasiu local și integrate în sistemele electronice de comandă poloneze. Integrarea ar trebui să dureze doi ani.

Țară învecinată și sprijinul necondiționat al Ucrainei, Polonia va cheltui anul viitor peste 4% din produsul său intern brut (PIB) pentru apărare (33 de miliarde de dolari), dublu față de 2% solicitată de NATO.

„Știm că liderii de la Kremlin au decis să reconstruiască Imperiul Rus. Scopul nostru este să creăm o situație în care o armată poloneză puternică să poată descuraja agresorul ”, a spus Blaszczak.

De la începutul conflictului din Ucraina, Varșovia a semnat numeroase contracte de achiziție de arme, în principal cu Statele Unite și Coreea de Sud. La sfârșitul lunii august, Washingtonul a aprobat astfel vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache pentru 12 miliarde de dolari.

Alte stiri din Externe

Ultima oră