Temperaturile extreme au afectat o mare parte din țara de săptămâni întregi. Fapt fără precedent, a explicat revistei „New Scientist” Maximiliano Herrera, istoric care urmărește temperaturile extreme din lume, scrie Le Courrier International
Nimic din istoria climei lumii nu este nici pe departe comparabil cu ceea ce se întâmplă astăzi în China, spune Maximil Herrera.
De două luni, multe regiuni din China se confruntă cu căldură intensă. Sute de orașe au înregistrate înăbușitoare, peste 40°C, iar recordurile au fost doborâte de mai multe ori, forțând locuitorii să se refugieze în metrou sau în adăposturile antiaeriene pentru a-și găsi puțină răcire.
„Pe 18 august, temperatura în Chongqing, provincia Sichuan, a atins 45°C, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în China în afara regiunii Xinjiang, dominată de deșert. Pe 20 august, temperatura din orașul nu a scăzut sub 34,9 C, cea mai ridicată temperatură minimă înregistrată vreodată în China în august. Temperatura maximă [în acea zi] a fost de 43,7°C”, raportează New Scientist.
Potrivit lui Maximiliano Herrera, un istoric care urmărește temperaturile extreme din lume, citat de săptămânal, acesta este cel mai mare val de căldură înregistrată vreodată în țară și nu numai. Este cel mai lung val de căldură de când au început măsurătorile de temperatură la nivel național în 1961, dar este, de asemenea, deosebit de intens și acoperă o suprafață imensă.
Căldura extremă care durează este asociată cu lipsa precipitațiilor, determinând secțiunea mai multor râuri din țară. „În unele părți ale Yangtze, nivelul apei este la cel mai scăzut nivel de când la începutul înregistrărilor în 1865”, spune New Scientist. Producția de hidroelectricitate a trebuit să încetinească, iar țara se teme acum pentru recoltele sale.