"Va fi nevoie de un referendum pentru a stabili pacea; Zelensky a concentrat prea multă putere în biroul său", spune primarul Kievului Vitaliy Klitschko

21 Iul 2024
"Va fi nevoie de un referendum pentru a stabili pacea; Zelensky a concentrat prea multă putere în biroul său", spune primarul Kievului Vitaliy Klitschko

Putin este un fanatic violent care vrea să slăbească capacitatea de rezistență a poporului nostru. Dacă mă tem că Trump s-ar putea întoarce la Casa Albă? Partidul Republican a fost întotdeauna anti-rus”, spune primarul Kievului Vitaliy Klitschko într-un interviu pentru Corriere della Sera

- «Următoarele luni vor fi foarte dificile pentru Volodymyr Zelensky . Ar trebui să continue războiul cu noi morți și distrugeri sau să ia în considerare un compromis teritorial cu Putin? Și, în acest caz, ce presiune va veni din partea Americii dacă Trump va câștiga ? Și cum îi putem explica țării că trebuie să renunțăm la bucăți din teritoriul nostru care au costat viețile a mii de eroi noștri luptători? Orice mișcare ar face, președintele nostru riscă să se sinucidă politic . Să fim clari, trebuie să câștigăm războiul, dar situația devine din ce în ce mai complicată, depinde de ajutorul care sosește de la aliați, ar fi un coșmar dacă ar trebui să luptăm încă doi ani.” 

Spre sfârșitul interviului de o oră, în biroul său de la ultimul etaj al municipiului Kiev, primarul Vitaliy Klitschko își înclină ușor torsul puternic de fost boxer spre birou și își mijește ochii. «Zelensky va trebui probabil să recurgă la un referendum, nu cred că poate ajunge la acorduri atât de dureroase și importante de unul singur fără legitimare populară. O cale de ieșire pentru el ar putea fi crearea unui guvern de unitate națională, un pic ca ceea ce s-a întâmplat în Israel după atacul Hamas din 7 octombrie . Nu sunt însă sigur că este dispus să renunțe la puterea centralizată din mâinile sale pe care legea marțială i-a garantat-o ​​încă din prima zi a invaziei ruse”, spune el, cântărindu-și cu atenție cuvintele.

  • Ca primar, ești cunoscut pentru că ești un adversar politic al lui Zelensky...

„Să fiu clar, eu am avut întotdeauna relații excelente cu el, el este cel care are relații proaste cu mine”.

  • În februarie ați criticat alegerea președintelui de a-l înlătura pe șeful de stat major, Valeriy Zaluzhnyi. Îl mai acuzi că este prea centralizator?

 Da, Zelensky a concentrat prea multă putere în biroul său. Rezultă că parlamentul și-a pierdut orice rol relevant. Nu trebuie să uităm niciodată că Ucraina este o republică democratică legată de tradiția guvernelor europene. Luptăm să ne apărăm de dictatura rusă, vrem să rămânem complet diferiti de regimul lui Putin. Acum șase luni am spus presei germane că am simțit miros de autoritarism la noi acasă”.

  • Zelensky a promulgat legea marțială la începutul războiului în fața urgenței invaziei. Nu ai fost de acord, ai vrea să-l limitezi? 

Întotdeauna am fost absolut de acord. Legea marțială a servit pentru mobilizarea națională și pentru garantarea unității țării. Dar acum este necesar să se evite ca toate alegerile importante să fie relegate doar în funcția de președinție. Zalujnyi a fost foarte popular, iar înlăturarea sa a creat furie și nemulțumire. Zelensky nu a putut să-și justifice alegerea și nu este bine, nu cimentează unitatea.”

  • Ai fi în favoarea alegerilor?

" Absolut nu. Nimeni nu-i vrea acum, nici măcar cei mai critici oameni ai Președintelui. Bătălia politică internă poate începe doar când războiul cu Rusia se va termina. Alegerile de astăzi ar juca doar în mâinile lui Putin, ar diviza Ucraina și ne-ar slăbi în fața unui inamic care încearcă în toate modurile să ne distrugă”.

  • Soluția?

 O coaliție de unitate națională care ajută la guvernarea într-un mod colegial și împărtășește alegeri importante, precum gestionarea foarte delicată a noii legi a mobilizării”.

  • Cum vedeți propunerea lui Zelensky de a organiza o a doua conferință internațională de pace până în noiembrie, după cea din Elveția de la jumătatea lunii iunie, dar de data aceasta cu prezența unei delegații ruse?

 Hai să vedem, nu știu. Rușii sunt ambigui, imposibil să ai încredere în ei. Putin vorbește despre deschideri pentru pace, dar într-adevăr își ia timpul pentru a ocupa întreaga Ucraine, își trădează mereu promisiunile. Putin încă speră că va putea lua Kievul. Cu toate acestea, nimic concret nu se poate întâmpla înainte de alegerile americane. Statele Unite sunt un partener fundamental, care ar trebui să garanteze acorduri cu Moscova și toată lumea vrea să știe cine va fi următorul președinte de la Washington înainte de a face orice alegere”.

  • Ți-e teamă de victoria lui Trump?

 Va trebui să lucrăm cu el dacă va fi ales. Dar n-aș fi prea grăbit, deocamdată suntem în praful campaniei electorale. Ceea ce se spune înainte de vot și în privința Ucrainei, după alegeri, va fi foarte diferit. Și Partidul Republican a fost întotdeauna anti-rus, nu văd de ce ar trebui să susțină acum motivele lui Putin. Toată lumea din Washington știe foarte bine că dictatura rusă reprezintă un pericol pentru societățile democratice occidentale”.

  • La Kiev oamenii suferă teribil de căldură, nu există energie pentru aparatele de aer condiționat, ce vei face iarna asta?

Construim un sistem generator descentralizat cu o rețea de distribuție alternativă. Desigur, avem nevoie de mai multe sisteme antirachetă. Kievul este orașul cel mai dotat cu apărări antiaeriene din toată țara, dar acestea nu sunt suficiente. În acest moment avem doar 40% din electricitatea pe care o aveam înainte de război”.

  • Cum explicați atacul rusesc din 8 iulie împotriva spitalului de copii din Kiev?

Nu există nicio explicație: Putin este un fanatic violent care vrea să slăbească capacitatea de rezistență a poporului nostru. El visează să poată ocupa toată Ucraina și că marea majoritate a populației acesteia va pleca în străinătate”.

  • Un buget al capitalei după 29 de luni de război? 

Aveam 4 milioane de locuitori. În primele săptămâni ale atacului rusesc au scăzut la mai puțin de un milion, astăzi au crescut la 3, pe lângă 800 de mii de persoane strămutate din alte regiuni. Toate lucrurile luate în considerare, astăzi lipsesc aproximativ un sfert din locuitorii inițiali. Bombele rusești au distrus sau au deteriorat grav aproximativ 800 de clădiri, provocând peste 200 de morți, inclusiv aproximativ zece copii”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră