Ursula von der Leyen: „Nu există nicio contradicție” între sprijinirea Israelului și „satisfacerea nevoilor de ajutor umanitar” în Gaza

27 Oct 2023
Ursula von der Leyen: „Nu există nicio contradicție” între sprijinirea Israelului și „satisfacerea nevoilor de ajutor umanitar” în Gaza

„Nu există contradicții între a ne manifesta solidaritatea cu Israelul și, desigur, a acționa pentru a satisface nevoile de ajutor umanitar pentru locuitorii din Fâșia Gaza”, a subliniat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la sfârșitul unui Consiliu European concentrat pe situația din Orientul Mijlociu, scrie Le Monde

Liderii europeni au cerut instituirea de „coridoare umanitare” și „pauze” în conflictul dintre Israel și Hamas pentru a răspunde nevoilor populațiilor civile din Gaza. Șefii de stat și de guvern ai celor 27 de țări ale Uniunii Europene (UE) și-au exprimat „cea mai profundă îngrijorare cu privire la deteriorarea situației umanitare din Gaza” , într-o declarație care definește o linie comună după mai bine de două săptămâni de cacofonie pe această temă. .

Ei au cerut „acces umanitar continuu, rapid, sigur și nestingherit (...) pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie prin orice mijloace necesare, inclusiv prin coridoare umanitare și pauze pentru nevoi umanitare” .

„Unitatea este forța noastră” , a salutat pe rețeaua de socializare președintele Consiliului European, Charles Michel,

Summitul a avut loc după ce Israelul a anunțat că a intrat în Fâșia Gaza timp de câteva ore cu tancuri pentru a „pregăti câmpul de luptă” pentru o ofensivă terestră. Cancelarul german Olaf Scholz și-a arătat sprijinul fără rezerve pentru această operațiune. „Israelul este un stat democratic cu principii foarte umanitare care îl ghidează și, prin urmare, putem fi siguri că armata israeliană va respecta regulile dreptului internațional în ceea ce face. Nu am nicio îndoială în privința asta ”, a spus el.

Într-o scurtă declarație, adoptată după cinci ore de discuții, cei douăzeci și șapte subliniază că UE este în favoarea organizării unei „ conferințe internaționale pentru pace” care să aibă loc „în curând” . Această idee a unei conferințe „în următoarele șase luni” a fost propusă de șeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, la sosirea sa.

Cei douăzeci și șapte reafirmă, de asemenea, „dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul umanitar și internațional” . Ei își reiterează apelul către Hamas pentru „eliberarea imediată a tuturor ostaticilor” .

Toți liderii europeni au condamnat cu fermitate atacul fără precedent lansat pe 7 octombrie de Hamas, care, potrivit Israelului, a făcut cel puțin 1.400 de morți și 224 de ostatici, dintre care patru au fost eliberați de vineri seara. Dar consensul este mai puțin puternic cu privire la chestiunea opririi bombardamentelor efectuate ca răzbunare de Israel pe Fâșia Gaza, care au ucis peste 7.000 de oameni, potrivit Ministerului Sănătății Hamas care controlează acest teritoriu palestinian.

Alte stiri din Externe

Ultima oră