Ursula Von der Leyen - Kaja Kallas: perechea care slăbește Europa în fața lui Trump

16 Feb 2025
Ursula Von der Leyen - Kaja Kallas: perechea care slăbește Europa în fața lui Trump

Ursula von der Leyen nu există, iar Kaja Kallas este în afara jocului împotriva Rusiei. Conducerea UE este paralizată de propriile sale contradicții în relațiile cu Trump și Putin, scrie o analiza Le Point

Pentru Donald Trump, Ursula von der Leyen nu există. Președintele Comisiei nu reușește să obțină o întâlnire la Casa Albă Ea a ratat o oportunitate la începutul lunii decembrie, când Emmanuel Macron a reușit să organizeze o întâlnire între Trump și Zelensky. „Macron ar fi putut foarte bine aranja un moment cu Trump la Elysée. Dar ea a preferat să meargă să semneze acordul cu Mercosur la Montevideo împotriva Franței. „Este de la sine înțeles că nu a mai fost binevenită la Paris pentru inaugurarea Notre-Dame”, spun diplomații.

Ursula von der Leyen întruchipează perfect dilema europeană cu care se confruntă Trump. Profund atlantistă, marcată de istoria germană și de legăturile ei de familie cu Statele Unite, Ursula von der Leyen pare incapabilă să se desprindă de software-ul „parteneriatului privilegiat” cu Washingtonul. Un design care se ciocnește frontal cu metoda Trump. Episodul GNL de la summitul de la Budapesta este revelator: promițând că va crește achizițiile de gaz american înainte de orice negocieri, președintele își arată cardurile fără compensație. O naivitate tactică care joacă în mâinile lui Trump, obișnuit să pună în buzunar concesii fără să dea nimic în schimb.

Ursula von der Leyen nu se poate desprinde de atlantismul ei

Această dificultate de a se afirma este evidentă și în conflictul cu Elon Musk față de DSA, legislația menită să reglementeze conținutul rețelelor de socializare. Când Elon Musk a lansat această campanie în sprijinul AfD în Germania la începutul lunii ianuarie, Ursula von der Leyen a dispărut. Ea a avut chiar grijă să amâne până mai târziu deciziile privind Twitter, pentru a evita sancționarea miliardarului înainte de alegerile din Germania din 23 februarie. Ea a ratat astfel o ocazie de a se afirma ca interlocutorul esențial cu care se confruntă giganții americani. O poziție care ar fi putut servi intereselor statelor membre, care au fost prea bucuroase să vadă Bruxelles-ul preluând confruntarea în locul lor.

Dar nu doar von der Leyen este problema. Numirea lui Kaja Kallas ca Înalt Reprezentant adaugă un strat de complexitate ecuației. Estona, cunoscută pentru atitudinea ei dură față de Moscova și pentru dorința ei de a-l vedea pe Putin dus în fața unui tribunal internațional, pare a fi cea mai puțin potrivită persoană pentru a conduce negocierile de pace. Declarațiile sale recente despre „progresul” care a condus la înființarea unui „tribunal special” care urmează să fie creat „înainte de încheierea războiului” ilustrează acest paradox: cum ne putem imagina discuții constructive când anunțăm că vrem să ne judecăm interlocutorul? Kaja Kallas îl vede pe Putin în spatele gratiilor, în timp ce Donald Trump îi vorbeste la telefon timp de o oră și jumătate. De cine crezi că se teme cel mai mult Putin?

Kaja Kallas visează să-l trimită pe Putin la închisoare, nu să negocieze cu el

Alegerea acestui tandem von der Leyen-Kallas ridică întrebări. Reflectă, probabil, dorința statelor membre de a menține o linie dură față de Moscova, știind în același timp foarte bine că, atunci când va veni momentul, vor trebui găsiți alți intermediari pentru a negocia. „Da, știam că Kallas nu va fi negociatorul în afacerea ucraineană”, confirmă un diplomat european. O strategie care riscă însă să marginalizeze Europa în momentul crucial al discuțiilor de pace.

Trump și Putin se vor întâlni în Arabia Saudită. Nu știm încă când. Europenii nu sunt așteptați în jurul mesei. Dar depinde de ei să cântărească în balanță. Pentru a-și câștiga locul în discuție, e la latitudinea lor să-și stabilească condițiile. De exemplu: ar putea condiționa ridicarea sancțiunilor împotriva Moscovei de respectarea anumitor clauze; ar putea condiționa restituirea celor 200 de miliarde de euro de active înghețate de respectarea anumitor garanții de securitate; Ei ar putea decide să susțină acest plan de pace doar dacă Ucraina va fi admisă la masa negocierilor de la Riad.

Europa trebuie să-și câștige locul, nimeni nu o va invita

Europa trebuie să-și câștige singura locul, nimeni nu o va invita altfel. Și, bineînțeles, pentru a fi credibil, trebuie să plătească prețul puterii: așadar înarmați Ucraina să reziste, chiar și fără americani. Fără această capacitate de a se afirma împotriva Statelor Unite, Uniunea Europeană este condamnată să fie un simplu spectator al „înțelegerii” Trump-Putin.

„Nu putem cere un loc la masa negocierilor. Trebuie să-l câștigi! Prin putere, conducere bună și diplomație inteligentă. „Cine a spus asta? Viktor Orban. Este încă incredibil că este cel mai puțin de încredere dintre aliații europeni care, în acest caz, are perfecta dreptate.

Alte stiri din Externe

Ultima oră