Președintele Comisiei ar trebui să insiste în discursul său privind starea Uniunii asupra acțiunii sale în fața războiului din Ucraina, a crizei energetice și a reglementării giganților digitali, scrie Le Figaro.
Președintele Comisiei Ursula von der Leyen își va ține discursul despre starea Uniunii miercuri, 13 septembrie, la Strasbourg, unde își va apăra rezultatele, având în vedere Green Deal , chiar dacă acesta din urmă rămâne neterminat și sursă de tensiuni. decât dacă la un an de la alegerile europene. Manevrele politice au început în vederea alegerilor din iunie 2024, care vor declanșa o schimbare majoră în fruntea instituțiilor UE, iar speculațiile se răspândesc cu privire la dorința oficialului conservator german de a candida din nou pentru cinci ani.
În discursul său anual adresat eurodeputaților reuniți în plen, Ursula von der Leyen ar trebui să sublinieze acțiunea ei în fața războiului din Ucraina, a crizei energetice sau a reglementării giganților digitali și despre dosarele aflate pe masă pentru încheierea mandatului.
Extinderea UE
Subiect crucial asupra căruia vor fi analizate cuvintele sale: extinderea UE. Comisia urmează să își prezinte recomandările în toamnă cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova, care au obținut statutul de candidat în iunie 2022. Cinci țări din Balcanii de Vest sunt, de asemenea, candidate la aderare, iar pentru unele în negocieri cu UE de peste un deceniu.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a revenit remarcabil, afirmând că UE trebuie să fie pregătită să integreze noi membri „până în 2030”. „Dacă vrem să fim credibili, trebuie să vorbim despre un calendar”, a spus el. Ursula von der Leyen susține necesitatea ca UE să se pregătească pentru extindere, dar fără a stabili un termen limită: „ Credibilitatea este garantată printr-un proces tehnic, președintele consideră că este important să o păstreze”, subliniază un oficial european.
„Mai mult dialog” despre Green Deal
În general, Ursula von der Leyen se poate lăuda că a adus o mare parte din ambițiosul Green Deal care vizează reducerea emisiilor de carbon ale UE. Dar acesta din urmă rămâne neterminat: 37 de texte rămân în negocieri, dintre care unele despre „refacerea naturii”, controlul pesticidelor... stârnesc opoziția propriei sale familii politice, PPE (dreapta), care cere o „pauză” în legislația "verde" și denunță „povara” de reglementare impusă fermierilor și întreprinderilor.
O sursă de „euroscepticism” o îngrijorează chiar pe președintele PPE a Parlamentului, Roberta Metsola, pe fondul ascensiunii extremei drepte în Europa. „Competitivitatea, mai puțină birocrație și mai mult comerț sunt o prioritate”, spune liderul PPE Manfred Weber.
Sprijinul recent al Ursulei von der Leyen pentru o revizuire a statutului de specie protejată acordat lupului este interpretat de unii ca un semnal pentru lumea rurală și pentru propriul ei partid.
„Moment cheie”
„Trecem de la elaborarea legislativă la faza de implementare”, necesitând „mai mult dialog” cu cetățenii și întreprinderile, subliniază oficialul european. Președintele comisiei parlamentare de mediu, Pascal Canfin, se așteaptă totuși ca responsabilul să „reafirme ambiția Green Deal”, în special în ceea ce privește clima, cu trei luni înainte de COP28 și în timp ce Bruxelles-ul își va stabili până în primăvară Obiectivul 2040 de reducere a gazelor cu efect de seră, „un moment cheie pentru a continua să demonstrăm ambiție”.
Ursula von der Leyen „ are în vedere asta, dar este obligată să țină cont de faptul că intrăm în partea grea a tranziției ecologice, cu un anumit număr de actori, începând cu PPE, spunând: "să nu mergem prea repede, nici prea departe”, se îngrijorează el.
„Nu renunță la ambiții”
„Îi chemam să nu abandoneze ambițiile stabilite la începutul mandatului său” în fața „ forțelor politice care împing pentru status quo”, adaugă președintele social-democraților Iratxe Garcia Perez, la unison cu Verzii. Printre dosarele rămase de finalizat, reforma pieței de energie electrică și cea a regulilor bugetare europene fac obiectul unor discuții aprige. Mai presus de toate, reforma spinoasă a politicii de migrație dă naștere unor discuții dificile, pe fondul capacităților de primire sub presiune în fața creșterii cererilor de azil.
Ursula von der Leyen ar trebui să solicite europarlamentarilor și statelor să își intensifice eforturile pentru finalizarea textului. Ea speră, de asemenea, că memorandumul de înțelegere pentru un „parteneriat strategic” încheiat în iulie cu Tunisia să devină un model pentru viitoarele acorduri cu țările din regiune.
Discursul Ursulei von der Leyen vine în momentul în care Comisia ei a pierdut recent două figuri emblematice: Frans Timmermans, arhitectul Green Deal și acum candidat la funcția de prim-ministru în Olanda, și comisarul pentru Concurență Margrethe Vestager, care candidează la funcția de șef al Băncii Investițiilor Europene.