Ursula von der Leyen îl atacă dur pe Viktor Orban pentru că nu a respectat linia UE într-un discurs înflăcărat în Parlamentul European

09 Oct 2024
Ursula von der Leyen îl atacă dur pe Viktor Orban pentru că nu a respectat linia UE într-un discurs înflăcărat în Parlamentul European

Ursula von der Leyen l-a criticat miercuri pe premierul maghiar Viktor Orbán într-un discurs în Parlamentul European pentru că a vorbit cu Vladimir Putin, a permis intervenția străină a Rusiei și a Chinei și a dezamăgit poporul maghiar. O critica puternică din partea președintelui Comisiei Europene cu o lună înainte de alegerea viitorilor comisari, scrie Politico.

„Vreau să-l întreb”, a spus ea în timp ce se uita direct la Orbán: „I-ar învinovăți vreodată pe unguri pentru invazia sovietică din 1956? Sau cehii și slovacii pentru represiunea sovietică din 1968? Sau lituanienii pentru represiunea sovietică din 1991?” Întrebările retorice au fost primite cu aplauze din partea grupurilor politice pro-europene. 

În trecut, Parlamentul a criticat-o pe von der Leyen pentru că a fost prea blândă când a abordat problemele statului de drept și ale drepturilor omului în Ungaria.

Respingerea a politicilor lui Orbán de catre von der Leyen are loc cu câteva săptămâni înainte ca echipa de 26 de comisari europeni să meargă în fața Parlamentului pentru a fi aprobati – și când ea are nevoie de sprijinul europarlamentarilor pentru al doilea mandat. În cea mai recentă adresă a ei, cu cuvinte neobișnuit de puternice, von der Leyen l-a xriticat pe premierul maghiar pentru că a vorbit cu Putin.

La începutul celor șase luni ale Ungariei la conducerea președinției Consiliului UE, Orbán a plecat în „misiuni de pace” autodeclarate la Kiev, Moscova, Beijing și Washington și a pretins, fără autorizație, că reprezintă UE. .

„Există încă unii care dau vina pe acest război nu pe invadator, ci pe invadat. Nu pe pofta de putere a lui Putin, ci pe setea de libertate a Ucrainei”, a adăugat von der Leyen miercuri.

După comentariile liderilor grupurilor politice ale Parlamentului, unui Orbán șocat i s-a oferit șansa să răspundă și a spus că „a fost surprins de ceea ce a spus președintele”.

„Nu am ridicat în mod deliberat diferențele noastre, pentru că, în calitate de președinție a Consiliului, lucrăm în numele Europei. Nu este corect să vorbim despre aceste diferențe de opinie când aici vorbim de președinție”, a spus el. „Aș fi fost încântat să dezbat programul prezidențial, dar văd că nu sunteți interesata”, a spus Orban camerei, respingând critica drept „propaganda politică”.

Viktor Orbán: Dezbaterea a depășit limitele rezonabilității și ale faptelor

La finalul dezbaterii, i s-a dat din nou cuvântul premierului ungar Viktor Orbán, în care i-a mulțumit mai întâi Robertei Metsola pentru conducerea dezbaterii, pe care a considerat-o destul de corecta, scrie Index.hu.

Potrivit premierului maghiar, discuția a depășit limitele rezonabilității și a faptelor, iar în loc de președinția maghiară consecutivă, a fost propagandă UE.

Potrivit lui Orbán, dacă dezbaterea ar fi fost normală, s-ar fi putut discuta și despre corupție, însă, potrivit acestuia, reprezentanții au fost informați nu de Banca Mondială, ci de cercetări „finanțate de György Soros”.

Aș fi spus toate acestea, dar discuția a mers dincolo de fapte. Îmi pare rău că Parlamentul European a devenit un loc pentru propagandă nedorită

- a spus Orbán, care a spus că este obișnuit cu atacurile asupra lui, că este atacat de 35 de ani, dar că aceasta este propagandă de stânga.

Orbán a adăugat că Comisia a devenit „o armă politică” în loc să fie neutră și să se concentreze pe protejarea tratatelor UE.

Péter Magyar, un fost membru al Fidesz, care este acum principalul adversar al lui Orbán, s-a confruntat și el cu premierul în timpul dezbaterii. Partidul Magyar, Tisza, se descurcă bine în sondaje.

Von der Leyen a abordat și alte probleme pe care le-a avut cu premierul ungar.

În ceea ce privește competitivitatea, subiectul în care von der Leyen și Orbán sunt de acord că UE are nevoie de investiții mari, președintele Comisiei a susținut că, în ciuda eforturilor UE de a stimula piața unică, există „un guvern care se îndreaptă în direcția exact opusă, îndepărtându-se de piața unică.” Fără premii pentru că ai ghicit la cine se referea.

„Cum poate un guvern să atragă mai multe investiții europene dacă, în același timp, discriminează companiile europene, taxându-le mai mult decât pe altele?” a adăugat ea.

Von der Leyen și-a completat atacul asupra lui Orbán abordând migrația, un subiect politic fierbinte și un subiect de discuție de lungă durată al premierului ungar, care a susținut cu o zi mai devreme, într-o conferință de presă, că țara sa este una dintre singurele care luptă pentru a menține migranți fără acte din Uniunea Europeană.

„Am auzit cuvintele tale”, a continuat von der Leyen, „Ai spus că Ungaria protejează granițele și că criminalii sunt închiși în Ungaria. Cum se potrivește asta cu faptul că autoritățile au eliberat anul trecut din închisoare pe traficanții și contrabandiștii condamnati înainte de a a îsi ispasi pedeapsa?”

Ea a folosit ocazia pentru a critica în continuare decizia recentă a Ungariei de a permite poliției chineze să patruleze în țară, precum și relaxarea din această vară a cerințelor de viză pentru cetățenii ruși, pe care a numit-o „risc de securitate” pentru toate țările UE. 

„Aceasta nu înseamnă apărarea suveranității Europei, aceasta este o ușă în spate pentru interferența străină”, a spus von der Leyen. 

Dar von der Leyen și-a înmuiat loviturile încheindu-și discursul cu un apel către poporul maghiar. „Suntem o singură familie. Povestea ta este povestea noastră. Viitorul tău este viitorul nostru. Zece milioane de maghiari sunt 10 milioane de motive bune pentru a continua să ne modelăm viitorul împreună.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră