Ursula von der Leyen: „Harkiv este Europa, Ucraina este Europa, Uniunea noastră este casa voastră"

12 Iun 2024
Ursula von der Leyen: „Harkiv este Europa, Ucraina este Europa, Uniunea noastră este casa voastră"

Trebuie să începem negocierile pentru aderarea Ucrainei la UE: „Harkov este Europa, Ucraina este Europa, Uniunea noastră este casa voastră”, a declarat președintele Comisiei Europene în adresându-se ucrainenilor, scrie agentia turcă Anadolu

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Ucraina a finalizat toți pașii necesari pentru a adera la Uniunea Europeană, iar negocierile sunt așteptate să înceapă până la sfârșitul lunii iunie.

Ursula von der Leyen, adresându-se ucrainenilor, la conferința despre redresarea Ucrainei desfășurată la Berlin, a declarat marți: „Harkiv este Europa, Ucraina este Europa, Uniunea noastră este casa voastră”.

Ea a subliniat că sprijinul UE pentru Ucraina va continua și că aproape 1,5 miliarde de euro, din profiturile generate de activele și rezervele rusești înghețate, vor fi transferate Ucrainei în iulie.

Menționând că 90% din această sumă va fi cheltuită pentru apărare și 10% pentru reconstrucție, Von der Leyen a spus că întrebarea cum poate Ucraina să beneficieze în continuare de profiturile generate de activele rusești înghețate va fi discutată la summit-ul G7. care va avea loc în Italia.

Von der Leyen a anunțat că UE va acorda și Ucrainei un ajutor suplimentar de 1,9 miliarde de euro până la sfârșitul lunii iunie.

Liderii statelor membre UE au luat decizia de a începe negocierile de aderare cu Moldova și Ucraina, în cadrul summitului din decembrie 2023.

La 24 februarie 2022, Rusia a lansat o operațiune militară în Ucraina și condiționează încheierea ei de „abandonarea” de către Kiev a planurilor sale de aderare la entități militare, pe care aceasta din urmă le consideră drept „amestecul” în afacerile interne ale țării și un atac la suveranitatea sa.

Alte stiri din Externe

Ultima oră