Comisia Europeană își va aplica fără ezitare legislația digitală, a declarat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen. Giganții tehnologici, precum X, Meta, Apple și TikTok, trebuie să fie conștienți că blocul european este pregătit să impună respectarea deplină a cadrului său legal digital, indiferent de cine se află la conducerea acestor companii sau de locul în care își au sediul, a declarat von der Leyen pentru POLITICO.
„Regulile votate de colegiuitorii noștri trebuie aplicate”, a transmis ea în răspunsuri scrise la întrebări privind angajamentul UE față de reglementările sale digitale.
„De aceea am deschis anchete împotriva TikTok, X, Apple, Meta, doar ca să dau câteva exemple. Aplicăm regulile corect, proporțional și fără părtinire. Nu ne interesează de unde provine o companie sau cine o conduce. Ne pasă de protecția cetățenilor”, a adăugat von der Leyen.
Declarațiile acesteia reflectă determinarea UE de a pune în aplicare un pachet amplu de reglementări digitale, criticate vehement de membri importanți ai administrației președintelui american Donald Trump.
Vicepreședintele JD Vance a condus atacurile împotriva legilor europene precum Legea privind serviciile digitale (DSA), care reglementează conținutul online, sau Legea AI, susținând că acestea cenzurează libertatea de exprimare și frânează inovația în Europa.
Cu două luni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, Vance a legat în mod direct participarea Washingtonului la NATO de legislația digitală europeană, afirmând că Statele Unite ar putea părăsi alianța dacă UE va aplica sancțiuni platformelor.
Această presiune a stârnit temeri că UE ar putea amâna aplicarea legilor sale pentru a nu tensiona relațiile cu administrația Trump, mai ales în contextul negocierilor dificile privind noile tarife comerciale americane vizând Europa.
Întârzierile aparent nejustificate în impunerea amenzilor așteptate de mult, în special în ceea ce privește aplicarea Legii piețelor digitale (DMA) — care vizează asigurarea unei concurențe loiale — și a DSA, au amplificat aceste suspiciuni. Unele voci din interiorul Comisiei au denunțat public ceea ce consideră a fi o „politizare” a aplicării regulilor împotriva Big Tech.
Prin insistența că UE își va respecta legislația indiferent de companie sau conducere, von der Leyen respinge aceste critici. Elon Musk, proprietarul platformei X, este unul dintre susținătorii-cheie ai lui Trump și face parte din administrația acestuia în calitate de șef al Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală.
Comisia Europeană analizează în prezent posibile sancțiuni împotriva X, după ce a încheiat o investigație asupra platformei în luna ianuarie. New York Times a relatat la începutul lunii aprilie că Bruxelles-ul ar putea aplica o amendă de până la un miliard de dolari — o informație dezmințită de un purtător de cuvânt al Comisiei.