Ursula von der Leyen are nevoie de 361 de voturi pentru a-și păstra locul. Vor fi greu de obținut

03 Iun 2024
Ursula von der Leyen are nevoie de 361 de voturi pentru a-și păstra locul. Vor fi greu de obținut

Politico a calculat voturile pentru a afla daca președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, poate obține un al doilea mandat. Se va decide probabil în ultimul moment

 În 2019, Ursula von der Leyen și-a asigurat postul de președinte al Comisiei Europene doar cu o majoritate subțire în Parlamentul European: nouă voturi .

Anul acesta, jocul de cifre necesar pentru a asigura un al doilea mandat dintr-un Parlament European potențial mult mai ostil după alegerile UE din 6-9 iunie pare și mai dur. Există o șansă foarte reală ca Ursula von der Leyen pur și simplu să nu obțină voturile.

Pentru a câștiga încă o perioadă de conducere a UE la etajul 13 al sediului comisiei Berlaymont din Bruxelles, von der Leyen trebuie să depășească două obstacole politice majore.

În primul rând, ea trebuie să câștige sprijinul unei majorități calificate a celor 27 de lideri ai UE din Consiliului European în timpul unei reuniuni postelectorale de la sfârșitul lunii iunie. În al doilea rând, ea trebuie să obțină cel puțin 361 de voturi de la 720 de deputați ai Parlamentului European pentru a confirma alegerea liderilor în timpul unui vot secret ulterior în Parlament.

Lucrurile sunt mai ușoare pe frontul Consiliului. Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta al lui Von der Leyen are 12 șefi de stat și de guvern din UE, si se poate aștepta ca toți să se unească în spatele ei. Există întotdeauna pericolul ca lucrurile să meargă prost: francezul Emmanuel Macron ar putea alege un alt candidat, iar cancelarul german Olaf Scholz provine din lagărul socialist. Deocamdată, însă, liderii naționali nu îi dau aceleasi dureri de cap politice ca Parlamentul European.

Sondajele sugerează că PPE al lui von der Leyen va fi cel mai mare grup unic din Parlament după alegeri, cu 170 de locuri . Pentru a construi o majoritate, ea va trebui apoi să ofere cadouri celorlalte mari grupuri centriste - socialiștii și liberalii. De aceste acorduri va depinde ce țări obțin locuri de muncă de top la Bruxelles - rolurile comerciale și economice în comisie - și ce partide politice vor obține roluri de conducere în comisiile Parlamentului.

Chiar și atunci, totuși, trebuie să scoatem calculatoarele și să analizăm modul în care se adună voturile. Putem paria că von der Leyen va face le fel.

Dacă reușește să obțină sprijin din partea PPE, a grupului liberal Renew Europe și a socialiștilor și democraților, aceasta ar însemna aproximativ 390 de locuri, potrivit proiecțiilor sondajului POLITICO. 

Asta ar pune-o peste pragul de 361, dar nu este atât de simplu. Experții și politicienii din interior avertizează că, chiar dacă liderii de partid le ordonă să o susțină pe von der Leyen, este probabil ca peste 10% dintre parlamentarii din fiecare dintre aceste grupuri fie să se opună ei, fie să se abțină.

O rată de uzură de 10% ar reduce totalul lui von der Leyen la 351, cu 10 mai puțin de numărul critic. Și aceasta este o estimare generoasă: conform politicienilor cu care a vorbit POLITICO pentru acest articol, rata de rebeliune va depăși aproape sigur 10%, chiar și în interiorul propriului PPE al lui von der Leyen. La voturile anterioare, rebelii care contraziceau linia partidului au fost între 13% și 28%.

În 2019, von der Leyen a câștigat majoritatea cu nouă voturi datorită sprijinului PPE, Renew și S&D. Ea a obținut, de asemenea, o serie de voturi din partea partidului Fidesz al prim-ministrului ungar Viktor Orbán și a partidului conservator Lege și Justiție (PiS) din Polonia. Nu are cum să obțină cele două tabere de data asta. Ea a criticat puternic PiS și Fidesz cu privire la eșecurile lor de stat de drept, iar administrația ei i-a considerat „oile negre” ale blocului .

Când vine vorba de socialiști și liberali, un număr tot mai mare de europarlamentari ai lor ar putea să o doboare pe von der Leyen în acest an, deoarece sunt îngrijorați că ea este dispusă să ia în considerare o alianță cu premierul de extremă dreapta al Italiei, Giorgia Meloni. Aceștia o acuză și că a redus agenda verde a UE.

În plus, există semne dcă numărul de rebeli din propriile ei ranguri PPE ar putea fi ciudat de mare. Les Républicains din Franța – care se așteaptă să aibă șase europarlamentari – nu o susțin, iar membrii PPE se tem de un sprijin instabil în rândul delegațiilor lor italiene, spaniole și slovene. În mod amenințător, la congresul PPE de nominalizare a ei la București în martie, 18% dintre cei 499 de delegați care au votat i-au spus „nu” lui von der Leyen.

Recunoscând această îngrijorare cu privire la obținerea sprijinului deplin din partea PPE într-un vot secret, un oficial de rang înalt al PPE a declarat, sub condiția anonimatului, că șeful trebuie să facă lobby la Coaliția Civică a lui Donald Tusk din Polonia și Partidul Popular din Spania.

„Ea (von der Leyen) trebuie să-și sufle mânecile și să sune pe toată lumea. Trebuie să o facă până la sfârșitul campaniei. Trebuie să facă presiune pentru ca Spania să se alăture ei. Trebuie să facă presiune pentru ca Polonia să se alăture. Este nevoie de planificare”, a spus oficialum PPE.

În tabăra disidenților franceze a PPE, François Xavier Bellamy, membru al Les Républicains, a spus că, dacă președintele Comisiei Europene nu este reales, „ va fi datorită luptei pe care am condus- o, care a pus-o în minoritate în propriul ei partid.”

Bellamy reprezintă doar un număr mic de parlamentari, dar sugestia sa este că și alte delegații naționale s-ar putea opune lui von der Leyen – ceea ce, împreună cu sprijinul slab pentru ea în timpul conferinței de nominalizare de la București din martie – sugerează riscul unui deficit considerabil. .

Factorul Meloni

Von der Leyen a curtat-o cu asiduitate pe prim-ministrul italian Meloni, de al cărui sprijin va avea nevoie atât la masa Consiliului, cât și în Parlament, dar pare o strategie care s-ar putea să fie contraproductiva. Cu cât se apropie mai mult de Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) ai lui Meloni, cu atât va avea mai multe voturi de la socialiști și liberali.

Sprijinul lui Meloni va fi crucial pentru nominalizarea ei în Consiliu, dar valoarea ei este mai puțin evidentă în Parlament, unde partidul ei Frații Italiei este pe cale să obțină aproximativ 23 de locuri.

Cele 23 de voturi ar fi aproape sigur depășite de pierderea de voturi din partea socialiștilor , mulți dintre ei, în special în Partidul Social Democrat al lui Scholz din Germania, s-ar întoarce împotriva lui von der Leyen pentru apropierea ei de Meloni.

Socialiștii și Democrații (S&D), Renew și Verzii au spus că nu vor susține realegerea lui von der Leyen dacă aceasta încheie vreun fel de înțelegere cu aliații de dreapta ai lui Meloni în Parlament. Aceasta poate fi sau nu o amenințare inactivă - termenii unui astfel de acord s-ar putea să nu fie făcuți publici, iar votul este secret - dar încă ridică îngrijorări cu privire la nivelul de sprijin din Parlament.

Dacă von der Leyen renunță la speranța de a primi sprijin de la ECR, ar avea nevoie de sprijin nu doar de la Renew și S&D, ci și de la Verzi, pentru a compensa deficitul. Cu Verzii baza proiectată de sprijin a lui von der Leyen ar fi de 432 de voturi - mai mult decât suficient pentru a trece pragul chiar și ținând cont de o rată considerabilă de uzură.

Dar nimic nu este mai puțin previzibil decât la ce fel de sprijin se poate aștepta de la Verzi, care nu au susținut-o în niciun fel sistemic pe von der Leyen în 2019. Vorbind cu POLITICO, parlamentarul Verzilor germani Daniel Freund a subliniat că Verzii au lucrat îndeaproape cu von der Leyen pe tot parcursul mandatului său la putere și ar putea încă să ofere sprijin pentru realegerea ei, deși un astfel de sprijin ar veni în schimbul unei „liste de revendicări”.

„Întrebarea este: ce obținem dacă facem o înțelegere pentru a lucra cu ea?” el a intrebat. „Ca Verzi, avem o listă lungă de cerințe cu privire la lucruri pe care am dori să le schimbăm.”

„Dacă continuăm Green Deal, statul de drept, dacă aceasta este agenda ei, predicția mea este că acesta este ceva pe care Verzii îl pot aduce”, a adăugat el.

Cu toate acestea, tocmai acele angajamente pentru Verzi s-ar putea dovedi toxice pentru sprijinul lui von der Leyen în rândul conservatorilor, care s-au răzvrătit în mod special împotriva aspectelor cheie ale Green Deal în ultimul an de mandat, și anume eliminarea treptată a motorului cu ardere și o lege de restaurare a naturii.

Adăugând la incertitudine, von der Leyen va trebui probabil să încheie orice astfel de înțelegeri într-o explozie nebună de negocieri, după reuniunile de la sfârșitul lunii iunie ale Consiliului European. Mai multe grupuri politice fac eforturi pentru a reține confirmarea pentru viitorul președinte al Comisiei în iulie, în timpul ultimei sesiuni plenare dinaintea vacanței de vară – ceea ce îi lasă o fereastră extrem de îngustă în care să construiască un posibil acord de coaliție extrem de complex între Renew, S&D, PPE și Verzii.

În timp ce alte facțiuni au făcut presiuni pentru ca acordul să fie încheiat în iulie, Freund și-a exprimat deschiderea față de prelungirea termenului până în septembrie - ceva pentru care președintele partidului PPE, Manfred Weber, a insistat și el. Mai mult timp i-ar putea oferi lui von der Leyen puțin spațiu pentru a evita umilirea în Parlament.

„Von der Leyen nu îsi asumă riscuri”, a adăugat Freund. „Nu va dori să iasă din Parlament pe drumul rușinii.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră