Ursula von der Leyen a anunțat moartea a „100.000 de soldați ucraineni” dar Comisia Europeană spune ca a fost o "greșeală" și șterge paragraful

30 Noi 2022
Ursula von der Leyen a anunțat moartea a „100.000 de soldați ucraineni” dar Comisia Europeană spune ca a fost o "greșeală" și șterge paragraful

Ursula von der Leyen a anunțat moartea a „100.000 de soldați ucraineni” dar Comisia Europeană a spus ca e vorba de o „inexactitate”. Această estimare, provenită din „surse externe”, a inclus atât morții, cât și răniții, a justificat instituția după înlăturarea acestui pasaj. Kiev a reacționat ferm la aceste declarații, considerând această evaluare inițială ca fiind eronată, scrie FranceInfo.

Neînțelegeri între Bruxelles și Kiev. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri (30 noiembrie) că 100.000 de militari ucraineni au fost uciși „până acum” , împreună cu 20.000 de civili. Dar acest pasaj a fost ulterior șters din textul publicat pe site-ul Comisiei Europene. Un videoclip a fost și el publicat de pe rețelele de socializare înainte de a fi înlocuit cu altul, fără de mențiunea pierderilor ucrainene.

Un purtător de cuvânt al instituției, Dana Spinant, a publicat apoi o actualizare, asigurând că această estimare include atât soldații uciși, cât și răniți.

Cuvintele Ursulei von der Leyen treziseră reacții puternice la Kiev. Nu putem confirma această cifră”, a reacționat armata, chestionată de Ukrainskaya Pravda . 

„Am întrebat Comisia Europeană de unde a obținut Ursula von der Leyen aceste informații”, a reacționat și un purtător de cuvânt al președinției ucrainene, Serghei Nikiforov. El a denunțat o cifră „extrem de departe de realitate” , într-un interviu acordat presei Hromadske .

În timp de război, Rusia și Ucraina sunt reticente în a oferi cifre cu privire la pierderile lor în luptă. Serghei Nikiforov a amintit că doar comandantul șef al forțelor armate, ministrul apărării sau președintele sunt autorizați să comunice astfel de informații, calificate drept „sensibile”

El a adăugat că președintele Volodimir Zelensky va publica date oficiale despre victimele ucrainene „când va fi momentul potrivit” .

Această cifră de 100.000 de morți este deja preluată de multe mass-media ruse și canale Telegram, care văd o dovadă de eșec pentru Kiev, fără a ține cont de corectarea făcută de Comisia Europeană.

Ursula von der Leyen, de altfel, a estimat prejudiciul suferit de Ucraina la aproximativ 600 de miliarde de euro. 

„Rusia trebuie să plătească pentru crimele sale oribile” , a adăugat ea, propunând înființarea unui „tribunal special susținut de Națiunile Unite” care să investigheze „crimele de agresiune ale Rusiei” împotriva Ucrainei. Acest apel a fost salutat de Kiev.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră