Agențiile de spionaj rusești și noile tehnologii ar putea fi folosite pentru a promova teoriile conspirației, spun oficialii americani. Dar cum plănuiește Vladimir Putin să facă asta? se întreabă New York Times
Oficialii americani s-au declarat convinși că Putin intenționează să pună capăt sprijinului american și european pentru Ucraina, folosind agențiile sale de spionaj pentru a promova propaganda care susține partidele politice pro-ruse și alimentând teoriile conspirației cu ajutorul noilor tehnologii.
Dezinformarea Rusiei urmărește să sporească sprijinul pentru candidații care se opun ajutorului Ucrainei, cu scopul final de a opri asistența militară internațională la Kiev.
Rusia a fost frustrată de faptul că Statele Unite și Europa au rămas în mare parte unite în sprijinul militar și economic continuu pentru Ucraina, au spus oficialii americani.
Ajutorul militar a menținut Ucraina în luptă, a scos obiectivele inițiale ale Rusiei de a lua Kievul și Odesa și chiar și-a oprit obiectivul mai modest de a controla întreaga regiune Donbas din estul Ucrainei.
Dar Putin crede că poate influența politica americană pentru a slăbi sprijinul pentru Ucraina și, eventual, pentru a-i restabili avantajul pe câmpul de luptă, au spus oficialii americani.
Putin, au spus oficialii, pare să urmărească îndeaproape dezbaterile politice ale SUA cu privire la asistența Ucrainei. Opoziția republicană de a trimite mai mulți bani la Kiev i-a forțat pe liderii Congresului să adopte sâmbătă un proiect de lege de cheltuieli care nu includea ajutor suplimentar pentru țară.
Este posibil ca Moscova să încerce, de asemenea, să stimuleze candidații pro-ruși în Europa, văzând un potențial teren fertil cu rezultatele recente. Un candidat pro-rus a câștigat duminică alegerile parlamentare din Slovacia. Pe lângă alegerile naționale, Rusia ar putea încerca să influențeze votul parlamentar european de anul viitor, au spus oficialii.
Rusia și-a folosit de multă vreme serviciile de informații pentru a influența politica democratică din întreaga lume.
Evaluările serviciilor de informații americane din 2017 și 2021 au concluzionat că Rusia a încercat să influențeze alegerile în favoarea lui Donald J. Trump. În 2016, Rusia a spart și a spart e-mailuri ale Comitetului Național Democrat care au afectat campania lui Hillary Clinton. În 2020, Rusia a căutat să răspândească informații care îl denigrează pe Joseph R. Biden Jr. (deși mulți republicani din Congres au susținut că scopul Rusiei era să intensifice luptele politice, nu să-l sprijine pe domnul Trump.)
Pentru alegerile prezidențiale din 2024, agențiile de informații americane cred că miza pentru Putin este și mai mare.
Președintele Biden a trimis Ucrainei ajutoare de trilioane de dolari și a promis că Statele Unite și aliații săi vor sprijini Kievul „atâta timp cât este nevoie”. Trump, cu mult înainte în sondajele pentru nominalizarea republicană, a spus că sprijinirea Ucrainei nu este un interes vital al SUA.
Potrivit oficialilor americani, Rusia desfășoară în mod constant operațiuni de informare care vizează denigrarea politicilor NATO și SUA și este probabil să intensifice eforturile în lunile următoare. Oficialii americani au vorbit cu condiția ca numele lor să nu fie raportate, astfel încât să poată discuta despre informații sensibile.
Scopul final al Rusiei ar fi să ajute la subminarea candidaților care susțin Ucraina și să schimbe politica SUA. Unii oficiali americani se îndoiesc că Rusia ar fi capabilă să facă asta.
Dar chiar dacă Moscova nu poate influența rezultatul final al alegerilor, rușii ar putea crede că pot stârni suficientă dezbatere cu privire la ajutorul Ucrainei încât unui viitor Congres i-ar putea fi mai dificil să acorde sprijin suplimentar, au spus oficialii americani.
Beth Sanner, un fost oficial înalt al serviciilor de informații, spune că inteligența artificială și alte tehnologii noi vor schimba modul în care Rusia desfășoară campanii de influență. Este, de asemenea, probabil ca Rusia să trimita mesaje publicului american prin intermediul aliaților din cadrul unor organizații nominal independente, potrivit unei analize desecretizate recente.
„Rusia nu va renunța la campaniile de dezinformare”, a spus doamna Sanner. „Dar nu știm cum va arăta. Ar trebui să presupunem că rușii devin mai deștepți.”
Este ușor să exagerezi capacitatea Rusiei de a influența politica SUA. Unii oficiali americani și directori de rețele sociale au pus la îndoială cât de eficiente au fost fermele de troli și operațiunile de influență ale Rusiei în 2016, spre deosebire de operațiunile de hack and dump care au vizat e-mailurile lui Clinton.
Și peisajul media s-a schimbat dramatic de atunci. Consumatorii americani și europeni sunt mai sceptici cu privire la ceea ce văd pe rețelele sociale. Televiziunea de stat rusă, o sursă de narațiuni de la Kremlin, a fost exclusă de pe YouTube de la Google. Meta, compania-mamă a Facebook, și-a întărit căutarea de dezinformare și a subliniat știrile de pe platformele sale.
Dar pentru fiecare dezvoltare care face viața mai grea trolilor online din Rusia, există tendințe care împing în direcția opusă. Platforma X, cunoscută anterior ca Twitter, a desființat echipe care căutau eforturi de interferență electorală. Și cea mai influentă platformă în rândul tinerilor este acum TikTok, o companie chineză. China și-a intensificat propriile operațiuni de influență, după modelul operațiunilor de la Moscova.
Agențiile de informații americane au avertizat că mai multe țări încearcă să influențeze politica americană. În 2020, agențiile de informații au conturat o schemă iraniană pentru a influența votul în Florida. Cuba a desfășurat și operațiuni de informații la nivel scăzut, iar Venezuela a avut intenția, dar nu și capabilitățile, de a influența votul.
Dar Rusia este mai bună decât orice altă țară în a combina mass-media de stat, fermele private de troli și operațiunile serviciilor de informații pentru a ataca în spațiul digital, au spus oficialii americani.
Și a continuat să-și rafineze eforturile. Mulți dintre experții în dezinformare care au lucrat cândva pentru Agenția de Cercetare pe Internet, ferma rusă de troli activă la alegerile americane din 2016 și 2018, au migrat la noi firme sau s-au alăturat serviciilor de informații militare ruse. Iar internetul, a spus un oficial american, este singurul în care Rusia nu va rămâne niciodată fără muniție.
Schimbarea dezbaterii în Europa și America este atât de importantă pentru Putin încât, dacă aceste operațiuni de influență nu reușesc să câștige, Rusia ar putea decide să escaladeze.
Oficialii americani spun că escaladarea ar putea include sprijin financiar suplimentar pentru partidele politice pro-ruse din Europa sau chiar operațiuni ascunse în Europa menite să slăbească sprijinul pentru războiul din Ucraina.
În consecință, subestimarea capacității Rusiei de a conduce operațiuni de influență ar fi o greșeală, au spus oficialii americani.
Dezinformarea rusă care susținea în mod fals că America avea laboratoare de arme biologice în Ucraina continuă să se răspândească în întreaga lume, de exemplu.
Rusia a folosit acuzațiile pentru a-și justifica invadarea Ucrainei și a solicitat în mod repetat Națiunilor Unite să investigheze afirmațiile sale false. Dar grupurile de extremă dreaptă, inclusiv QAnon, au preluat, extins și amplificat acuzațiile rusești privind armele biologice.
Într-o lume divizată de politica polarizată, teoriile conspirației și dezinformarea s-au dovedit mai rezistente ca niciodată.